Как да правим международни преводи много по-евтино и бързо?

Тъй като много наши последователи живеят или са живели в чужбина или пък имат близки и роднини живеещи извън България, решихме да сравним основните методи за превеждане на парични суми между България и други страни и да поясним как точно работи най-оптималния от тях.

Знаете ли, че освен таксата на банката за международен превод, Вие плащате и още една „скрита“ такса?

Какво представлява международния банков превод и какви са таксите, които плащаме?

Международният банков превод е операцията, чрез която изпращаме парични средства по електронен път от банкова сметка в една държава (напр. България) до банкова сметка в друга държава (напр. Англия).

На пръв поглед единствената такса, която плащаме за този превод е таксата на банката за международен превод. Има обаче и скрита такса, която не се вижда на пръв поглед и много от потребителите подценяват. Това е обменния курс, който банката ползва. Той никога не е официалния за деня (оповестен от съответната Централна Банка, Reuters, Google Currencies, и тн.) и банката прави доста солидни печалби дори само от разликата между официалния курс и този, който тя използва за превалутиране на  Вашите средства преди да ги изпрати до съответната държава в съответната валута.

Съвет

Не се подлъгвайте от реклами за международни преводи без такса или много ниска такава. Обикновено в тези случаи обменният курс е на такива нива, които компенсират тази „нулева“ такса.

Как можем лесно да сравним коя от всичките услуги за парични преводи е реално най-изгодна?

Ще разгледаме и сравним предложенията за международни парични преводи на водеща българска банка и две набиращи популярност модерни решения

TransferWise: www.transferwise.com и

MoneyGram: www.moneygram.com

Както винаги, колкото и привлекателни да изглеждат условията и рекламите за дадена услуга, важното е накрая колко пари ще имаме в джоба.

Така въпросът, на който искаме да дадем отговор е – След всички разходи и такси, накрая колко точно ще получа с всеки един от вариантите?

Подходът ни ще бъде един и същ и за трите услуги. Решаваме, че имаме 2000 лева, които желаем да преведем до сметка на близък или приятел в Англия. (Идентичен би бил и примерът, ако решим да изпратим напр. 1000 паунда от Англия до България). Нека да проверим колко точно ще получи нашият приятел с всяко едно от решенията.

БанкаTransferWise
(transferwise.com)
MoneyGram
(moneygram.com)
Разполагаема сума:2000 лв2000 лв2000 лв
Такса превод:60.63 лв
(31 Евро)
19.84 лв
(най-ниска) 
84 лв
Обменен курс:2.246
(GBP/BGN)
2.214
(GBP/BGN)
(най-добър)   
2.316
(GBP/BGN)
Такса на банката
на получателя
7 Паунда
(GBP)
00
Сума за получаване:856.48 Паунда
(GBP)
894.60 Паунда
(GBP)  
827.12 Паунда
(GBP)
С 67.48 Паунда (8.2%)
повече от MoneyGram
С 38.12 Паунда (4.5%)
повече от превод с Банка
*Всички данни са взети на 06 Декември 2017 в около 15:00ч.
**Информцията от Банката беше взета на място, Transferwise screenshot тук, MoneyGram screenshot тук

Какво представлява услугата TransferWise и как точно работи тя?

TransferWise (www.transferwise.com) e компания основана от първия служител на Skype и подпомогната от Richard Branson, която цели да направи международните преводи много по-справедливи и по-евтини. Принципът, по който те успяват да направят тяхната услуга толкова евтина е много лесен. Потребителят, който желае да изпрати парични средства, превежда сумата в сметка на TransferWise в същата държава, а след това TransferWise превеждат съответната сума от тяхна сметка в държавата на получателя до сметката на получателя. Системата е базинара на безплатни или много евтини местни преводи, при които парите никога не напускат границата и по този начин се избягват скъпите банкови такси.

Всеки месец TransferWise правят преводи за над 1 милиард долара, спестявайки повече от 1 милион долара от стандартни банкови такси на потребителите си. Освен това, TransferWise са изключително справедливи с обменния курс спрямо потребителя, като те взимат официалните курсове за деня („продава“ и „купува“) на определената валута и взимат точно средната стойност, т.н. midmarket rate, който банките ползват за да обменят пари помежду си.

  • Прозрачна такса за превода – Още в самото начало знаем колко точно ще ни струва превода.

  • Справедлив обменен курс – Лесно можем да сравним с Xe.com, Google Currencies и Reuters.

  • Точна сума за получаване – Още в самото начало знаем колко точно ще получи в сметката си получателя.

  • Сигурност: TransferWise е напълно авторизирана услуга от Великобританските органи за финансови операции (Financial Conduct Authority – FCA) и работи спрямо директивата за платежни услуги на ЕС.

  • Покритие: Услугата на TransferWise обхваща 39 валути, между които и Българския лев.

как работи transferwise

Как точно мога да направя превод с TransferWise 

Влизаме в сайта на TransferWise – www.transferwise.com

Въвеждаме сумата и валутата, която желаем да преведем, както и валутата в която, искаме средствата да бъдат получени.

Създаваме си потребителски акаунт с email и парола или се регистрираме с нашия Google или Facebook Account.

Преглеждаме информацията за сумата и валутата, които желаем да изпратим, обменния курс и таксата за превод. След като се уверим, че всичко е наред продължаваме напред.

Въвеждаме си личните данни (Имена, телефон, адрес и рождена дата). Това се прави с цел сигурност на превода.
Най-долу ще Ви питат кой Ви е информирал за TransferWise. Ще се радваме ако посочите нашия имейл адрес: info@travelsmart.bg Благодарим Ви.

Въвеждаме имената и банковата сметка на получателя (IBAN).

Преглеждаме за последно информацията и даваме референция за превода (Причината да изпратим парите).

Избираме как да платим. С Банков трансфер и Дебитна карта е най-изгодно.

Ако сте избрали дебитна/кредитна карта, просто въвеждате данните на картата си и потвърждавате плащането. А ако сте избрали банков превод, необходимо е просто да преведете сумата до опоменатата сметка.
Готово 🙂 Средствата ще бъдат получени до няколко дни.

Ето и едно видео, в което е обяснено много ясно как точно да направим превод с transferwise:

Заключение

В тази статия се опитахме да сравним три популярни метода за международни парични преводи – класически превод през банка и две по-модерни услуги TransferWise и MoneyGram. Определено TransferWise (www.transferwise.com) е най-евтиния и справедлив метод от трите. Таксата за превод е най-ниска, обменния курс е реалния обмен курс и от самото начало знаем, колко точно ще получи получателя. MoneyGram (www.moneygram.com) е добро решение ако имаме парите в брой и желаем те да пристигнат максимално бързо. Но това решение е доста скъпо, а за да бъде по-изгодно трябва да преведем парите онлайн (с банков трансфер или дебитна/кредитна карта), услуга възможна само в някои държави (Англия, Германия, Испания, и тн.), но не и в България.

Надяваме се, че сме успели да Ви помогнем да разберете по-добре как точно работят международните парични преводи.

Ако имате въпроси или други предложения, моля споделете ги с коментар по-долу. Благодарим Ви. 🙂

TravelSmart.bg