Как да правим международни преводи много по-евтино и бързо?

На кои услуги за парични трансфери можем да имаме доверие? Колко са добри таксите и валутните им курсове? За какво време се получават парите?

Тъй като много наши последователи живеят или са живели в чужбина или пък имат близки и роднини живеещи извън България, решихме да сравним основните методи за превеждане на парични суми между България и други страни и да поясним как точно работи най-оптималния от тях.

Знаете ли, че...

… освен таксата на банката за международен превод, Вие плащате и още една „скрита“ такса, която често е и по-голяма?

Какво представлява международния банков превод и какви са таксите, които плащаме?

Международният банков превод е операцията, чрез която изпращаме парични средства по електронен път от банкова сметка в една държава (напр. България) до банкова сметка в друга държава (напр. Англия).

На пръв поглед единствената такса, която плащаме за този превод е таксата на банката за международен превод. Има обаче и скрита такса, която не се вижда на пръв поглед и много от потребителите подценяват. Това е обменния курс, който банката ползва. Той никога не е официалния за деня (оповестен от съответната Централна Банка, Reuters, Google Currencies, и тн.) и банката прави доста солидни печалби дори само от разликата между официалния курс и този, който тя използва за превалутиране на Вашите средства преди да ги изпрати до съответната държава в съответната валута.

❕Съвет

Не се подлъгвайте от реклами за международни преводи без такса или много ниска такава. Обикновено в тези случаи обменният курс е на такива нива, които компенсират тази “нулева” такса.

Как можем лесно да сравним коя от всичките услуги за парични преводи е реално най-изгодна?

Ще разгледаме и сравним предложенията за международни парични преводи на водеща българска банка и две набиращи популярност модерни решения

Wise (TransferWise): www.wise.com и

MoneyGram: www.moneygram.com

Както винаги, колкото и привлекателни да изглеждат условията и рекламите за дадена услуга, важното е накрая колко пари ще имаме в джоба.

Така въпросът, на който искаме да дадем отговор е – След всички разходи и такси, накрая колко точно ще получа с всеки един от вариантите?

Подходът ни ще бъде един и същ и за трите услуги. Решаваме, че имаме 2000 лева, които желаем да преведем до сметка на близък или приятел в Англия. (Идентичен би бил и примерът, ако решим да изпратим напр. 1000 паунда от Англия до България). Нека да проверим колко точно ще получи нашият приятел с всяко едно от решенията.

Банка Wise (TransferWise)
(wise.com)
MoneyGram
(moneygram.com)
Разполагаема сума: 2000 лв 2000 лв 2000 лв
Такса превод: 19 GBP
(0.22%, мин.EUR 22)
11.18 лв
(най-ниска) 
6 лв
Обменен курс: 2.313
(GBP/BGN)
2.2766
(GBP/BGN)
(най-добър)   
2.3975
(GBP/BGN)
Такса на банката
на получателя
9 Паунда
(GBP)
0 0
Сума за получаване: 836.68 Паунда
(GBP)
873.60 Паунда
(GBP)  
831.65 Паунда
(GBP)
С 42 Паунда (4.8%)
повече от MoneyGram
С 37 Паунда (4.2%)
повече от превод с Банка
*Всички данни са взети на 31 Октомври 2022 в около 11:00ч.
**Информцията от Банката беше взета на място, Wise (Transferwise) screenshot тук, MoneyGram screenshot тук

Какво представлява услугата Wise и как точно работи тя?

TransferWise или Wise, както вече се нарича, (www.wise.com) e компания основана от първия служител на Skype и подпомогната от Richard Branson, която цели да направи международните преводи много по-справедливи и по-евтини. Принципът, по който те успяват да направят тяхната услуга толкова евтина е много лесен. Потребителят, който желае да изпрати парични средства, превежда сумата в сметка на Wise в същата държава, а след това Wise превеждат съответната сума от тяхна сметка в държавата на получателя до сметката на получателя. Системата е базинара на безплатни или много евтини местни преводи, при които парите никога не напускат границата и по този начин се избягват скъпите банкови такси.

Всеки месец Wise правят преводи за над 1 милиард долара, спестявайки повече от 1 милион долара от стандартни банкови такси на потребителите си. Освен това, Wise са изключително справедливи с обменния курс спрямо потребителя, като те взимат официалните курсове за деня (“продава” и “купува”) на определената валута и взимат точно средната стойност, т.н. midmarket rate, който банките ползват за да обменят пари помежду си.

 • Прозрачна такса за превода – Още в самото начало знаем колко точно ще ни струва превода.

 • Отличен обменен курс – Лесно можем да сравним с Xe.com, Google Currencies и Reuters.

 • Точна сума за получаване – Още в самото начало знаем колко точно ще получи в сметката си получателя.

 • Сигурност: TransferWise е напълно авторизирана услуга от Великобританските органи за финансови операции (Financial Conduct Authority – FCA) и работи спрямо директивата за платежни услуги на ЕС.

 • Покритие: Услугата на Wise обхваща 53 валути, между които и Българския лев.

 • Великолепни отзиви: Потребителите са изключително доволни от условията и лекотата с която правят преводите си. Оценките и реяютата в Trustpilot са отлични.

Към Wise

Wise (TransferWise) е подходяща услуга за парични преводи за:

 • Работещите е чужбина

 • Студенти в чужбина

 • Покупка или инвестиция в чужбина

 • Плащане на сметки в чужбина

 • Изпращане на пари на близки

 • Заплащане за туристически или други услуги в чужбина

Проверете сами с Wise Калкулатора

Лесно и бързо можете да проверите колко точно би Ви струвал превода и каква точно сума ще получи получателя след него. Въведете сътоветната сума и валута в калкулатора по-долу, след което можете да извършите и паричния превод.

как работи transferwise

Как точно мога да направя превод с Wise 

Превеждането на пари с Wise е изключително лесно и бързо благодарение на много удобния интерфейст, който те предлагат. Все пак описахме целия процес в 9 лесни стъпки по-долу за по-лесна ориентация, за потребителите които ползват услугата за първи път.

Влизаме в сайта на Wisewww.wise.com

Въвеждаме сумата и валутата, която желаем да преведем, както и валутата в която, искаме средствата да бъдат получени.

Създаваме си потребителски акаунт с email и парола или се регистрираме с нашия Google или Facebook Account.

Преглеждаме информацията за сумата и валутата, които желаем да изпратим, обменния курс и таксата за превод. След като се уверим, че всичко е наред продължаваме напред.

Въвеждаме си личните данни (Имена, телефон, адрес и рождена дата). Това се прави с цел сигурност на превода.

Въвеждаме имената и банковата сметка на получателя (IBAN).

Преглеждаме за последно информацията и даваме референция за превода (Причината да изпратим парите).

Избираме как да платим сумата, която желаем да изпратим. С Банков трансфер и Дебитна карта е най-изгодно.

Ако сте избрали дебитна/кредитна карта, просто въвеждате данните на картата си и потвърждавате плащането. А ако сте избрали банков превод, необходимо е просто да преведете сумата до опоменатата сметка.
Готово 🙂 Средствата ще бъдат получени до няколко дни.

Ето и едно видео, в което е обяснено много ясно как точно да направим паричен превод с Transferwise:

Wise debit Mastercard

Wise предлагат също така и безплатна дебитна MasterCard с много добри условия и без месечна такса. Веднъж имайки дебитната карта, ще можем още по-лесно да управялваме средставата си, да плащаме с картата, както и да получаваме и да изпращаме пари. С откриването на сметката ни ние получаваме и IBAN за Евро сметка, както и банкови номера в щатски долари (USD), бриантски паундове (GBP), полски злоти (PLN) и австралийски (AUD) и новозеландски (NZD) долари, канадски долар (CAD), сингапурски долари (SGD), румънски леи (RON), унгарски форинти (HUF) и турки лири (TRY). Някои от предимставата са. че можем да държим средства в над 50 валути, да превеждаме и превалутираме безплатно, както и да теглим от банкоматите в цял свят без никаква такса до 200 Евро на месец. Можете да си заявите безплатно вашата Wise debit Mastercard

Необходима Ви е повече информаци, прочетете специалната ни статия за дебитната карта на TransferWise.

Заключение – Евтини и бързи парични преводи от и към България

В тази статия се опитахме да сравним три популярни метода за международни парични преводи – класически превод през банка и две по-модерни услуги Wise и MoneyGram. Определено Wise (www.wise.com) е най-евтиният и справедлив метод от трите. Таксата за превод е най-ниска, обменния курс е реалния обмен курс и от самото начало знаем, колко точно ще получи получателя. MoneyGram е добро решение ако имаме парите в брой и желаем те да пристигнат максимално бързо. Но това решение е доста скъпо, а за да бъде по-изгодно трябва да преведем парите онлайн (с банков трансфер или дебитна/кредитна карта), услуга възможна само в някои държави (Англия, Германия, Испания, и тн.), но не и в България.

Надяваме се, че сме успели да Ви помогнем да разберете по-добре как точно работят международните парични преводи.

Ако имате въпроси или други предложения, моля споделете ги с коментар по-долу. Благодарим Ви. 🙂

TravelSmart.bg


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.