Thomas Cook обяви фалит

Най-старата туристическа компания в света влезе в процес на ликвидация. 

Глобалните последствия

Последствията са огромни. 600,000 клиенти на компанията са повлияни пряко, от които 150 000 в момента са на почивка и прибирането им ще бъде затруднено.

Стотици хиляди резервации за бъдещи екскурзии са анулирани, а около 2000 души персонал в целия свят най-вероятно ще загубят работата си.

Британското правителство организира 45 самолета, които за извършват извозването на туристите обратно за Великобритания.

Авиолинии като EasyJet и Virgin Atlantic са предоставили самолети за операцията. Очаква се репатриацията да продължи около 2 седмици.

Последствията за хотелите също ще са значими.

Становището на компанията

Изпълнителният директор на Thomas Cook Пийтър Фанкхаусер заяви:

“I would like to apologise to our millions of customers, and thousands of employees, suppliers and partners who have supported us for many years.

This marks a deeply sad day for the company which pioneered package holidays and made travel possible for millions of people around the world.”

Вероятните причини

През месец май, Thomas cook декларира нетна задлъжнялост от 1.2 милиарда британски паунда.

Други причини са по-високите цени на горивата и несигурността породена от т.нар. Brexit.

Последствия за България

Годишно компанията води около 150 – 200 хил. туристи в България, като и голяма част от полетите към летищата Варна и Бургас се оперират от нея.

В момента има около 2500 туристи, които все още са в България и ще трябва да бъдат извозени обратно.

Загубите за българските хотели и туроператори могат да бъдат много големи, поради голямата задлъжнялост на Thomas Cook и отсрочените плащания. Точният размер тепърва ще се изчислява.

По-малко познат факт е че голяма част от връзката с клиентите (съпорт, онлайн чат, и тн) се извършва от България.

Ще продължим да следим ситуацията.

Ако харесвате тази публикация и желаете да получавате повече информация от нас можете да се регистрирате за нашия Бюлетин (Newsletter), както и да ни следите във Facebook и Instagram

TravelSmart

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement