Всичко за IATA Travel Pass

В най-новата история винаги е имало различни изисквания за пътуване до определена държава. Най-често те са виза и определени ваксини, които могат да бъдат задължителни или препоръчителни. По време и след пандемията от COVID-19, правителствата въвеждат и други изисквания като карантина, PCR тестове и пр. За да се улесни максимално пътуването, IATA създаде IATA Travel Pass, който да комуникира между властите, центровте за тестове и ваксинация и пътуващите по удобен и сигурен начин. 

В тази статия сме предоставили описание на приложението, което IATA в момента развива и тества.

иата травел пас

Какво е IATA Travel Pass?

IATA Travel Pass е мобилно приложение в процес на разработка, позволяващо на пътниците да съхраняват и управляват сертификати за тестове или ваксини за COVID-19. Приложението трябва да е налично в магазините за iOS и Android до март 2021 г.

Информацията, предоставена чрез IATA Travel Pass, може да се използва от правителствата, които изискват доказателства за тестване или ваксинация като условие за международно пътуване по време и след пандемията на COVID-19. Критичен аспект е фактът, че предоставената информация е проверена. Това е сигурно средство за управление на здравните изисквания, много по-ефективно от хартиените процеси.

С това приложение IATA също има за цел да предостави на правителствата увереността да отворят отново границите, без да налага карантини на идващите пътници.

Как работи IATA Travel Pass?

ИАТА Травел Пас ще помогне на хората да пътуват спокойно, докато отговарят на правителствените изисквания за тестове или ваксини за COVID-19. Той ще включва:

  • Глобален регистър на здравните изисквания – за намиране на точна информация за тестове и изисквания за ваксини и др. при пътуване

  • Глобален регистър на центрове за тестване / ваксинация – за намиране на центрове за тестване и лаборатории на мястото на заминаване, които отговарят на стандартите за тестване и ваксинация на дестинацията

  • Лабораторно приложение – за намиране на оторизирани лаборатории и тестови центрове за сигурно споделяне на сертификати за тест и ваксинация

  • Модул за цифров паспорт – за да даде възможност на пътниците да създадат „цифров паспорт“, да получат сертификати за тест и ваксинация и да проверят дали са достатъчни за маршрута си, както и да споделят сертификати за тестване или ваксинация с авиокомпаниите и властите. Това приложение може да се използва и от пътниците за управление на документацията за пътуване дигитално и безпроблемно през цялото им пътуване.

iata-travel-pass

Източник: IATA

Чести задавани въпроси

Ще ми бъде ли забранено да пътувам, ако не съм ваксиниран?

Правителствата, а не авиокомпаниите и не IATA, определят изискванията за влизане на пътниците. Авиокомпаниите и пътниците трябва да спазват правилата. Правителствата също ще решат дали ваксинациите ще бъдат задължителни или доброволни за тяхното население. Ако правителствата направят ваксинациите изискване за пътуване, авиокомпаниите ще се съобразят и IATA Travel Pass ще им помогне.

Като пътник, трябва ли да платя за IATA Travel Pass?

Не, ИАТА Травел Пас  ще бъде безплатен за изтегляне и използване от пътниците.

Как да съм сигурен, че данните ми се третират почтено?

Вие като пътешественик винаги поддържате контрол върху поверителността на данните си. IATA Travel Pass не съхранява никакви данни централно. Той просто свързва субектите, които се нуждаят от проверка, с данните от теста или ваксинацията, когато пътниците разрешат. Никаква проверка няма да отиде при авиокомпания или правителство без Ваше разрешение.

Кога IATA ще пусне ИАТА Травел Пас?

Очаква се приложението да е налично (iOS и android) до края на март 2021 г.

Кои авиокомпании изпробват IATA Travel Pass?

В момента Singapore Airlines и British Airways са в различни етапи на пилотни проекти. Освен това Emirates, Qatar Airways и Etihad Airways работят за въвеждане на решението през следващите месеци.

Повече за инициативата ИАТА Травел Пас можете да прочетете в тази тяхна публикация или чрез видеото по-долу.

Допълнителна информация за пътуване в чужбина можете да намерите и в тази статия.

TravelSmart.bg

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement