Музиканти и групи от България и Европа озвучават градските пространства в София по време на фестивала CULTURAMA

Потребителите на TravelSmart могат да се възползват от специален промо код CULTRAVELSMART5 с отстъпка в размер на 5 лв. Отстъпката е валидна до 1 октомври 2022 г. за всеки закупен билет за всеки концерт от фестивала. 

Към концертите и билетите

лого

Класическата музика често поражда асоциации за големи и закрити сценични пространства с богат декор и официална обстановка. Този септември обаче, музикалният фестивал CULTURAMA на фондация „Културни перспективи” ще представи микс от класическа, оперна, джаз, RnB, електронна и други стилове музика на различни и интересни градски пространства. Доказателство, че за добрата музика, мястото е без значение – магията може да се роди навсякъде, когато човешките ръце докоснат инструментите.

Организиран от оперната певица Ина Кънчева и перкусионистката Василена Серафимова, фестивалът ще включва изпълнения на популярни музиканти и групи от България, Франция, Испания, Англия и Германия. Изключителните артисти, гостували на световни сцени, ще представят своите пърформанси на нестандартни места в София, сред които атриума на „Квадрат 500”, Ботаническата градина, бар-градина „Табако”, бар „Паваж”, „Кино Кабана” или пространството „Сто стола”. При лошо време организаторите са предвидили алтернативни пространства на закрито. Те ще могат да бъдат видяни на официалната фейсбук страница на фестивала и сайта www.culturama.art. Билетите са в продажба в мрежата на epaygo, на касите на Easy Pay и на място преди началото на концертите.

Първото събитие този месец е концертът BACH MIRROR / БАХ ОГЛЕДАЛО, носещ името на втория албум на френския пианист  Тома Енко и българската перкусионистка Василена Серафимова, който ще се проведе на 20 септември в атриума на „Квадрат 500 – Национална галерия”. Програмата на фестивала продължава на 21 септември със СВЕТУЛКИ – концерт на Тома Енко Джаз Трио. Представлението илюстрира двойствеността в композициите на Тома Енко: изследване на светлината и тъмнината. Произведенията пресъздават нощни влакове (Train de Nuit), призраци (You’re Just a Ghost) и очарователни пустини (Wadi Rum), но в дълбините на мрака и меланхолията музиката обхваща светещи и богати мелодии, обвити в мистерия.

Уникална музикална колаборация събира българското сопрано Ина Кънчева, зашеметяващите CLAIR-OBSCUR SAXOPHONE QUARTET и яркия съвременен музикант Антони Дончев в пърформанса ЕДНА МАГИЧНА ВЕЧЕР, която публиката ще преживее на 22 септември в Ботаническата градина в София. Следващата група в програмата са новаторите Anches Hantées, които непрекъснато създават учудване и вълнение в своята публика. Техният концерт ОПЕРА БЕЗ ДИВА ще се състои на 23 септември в БАР ГРАДИНА ТАБАКО със специалното участие на Ина Кънчева, сопран и Василена Серафимова, маримба.

Програмата на фестивала  продължава с френската група Cabaret Contemporain, която ще можем да чуем на 25 септември в Бар Паваж, ул. ,,АнгелКънчев” 9. Петимата музиканти от групата свирят електронна музика с акустични инструменти, и ще поканят публиката на танц върху музика, създадена от истински инструменти, а не само от машини, какъвто често е случаят.

Акцент и изненада в тазгодишното издание на фестивал CULTURAMA е участието на зашеметяващите Los Saxos Del Averno (Саксофонистите от Ада). Музикантите обещават, че тяхното пещерно R&B, изпълнено с латиноамерикански и високи дози рок, „ще разбие подметките на обувките ви“ преди края на концерта.  Los Saxox del Averno ще можем да слушаме на 27 септември в градината на Шипка 23 и на 28 септември в Кино Кабана.

Големият финал на музикалната програма на фестивал CULTURAMA е концертът SEQUENZA на DJ Chloé и Василена Серафимова. Започнатo като one-off сътрудничество през 2017 г., музикалното партньорство между френската композиторка на електронна музика и българската перкусионистка и композиторка се подновява паралелно на живо и в студиото.  Вълнуващият пърформанс на DJ Chloé и Василена Серафимова, обединяващ електронната музика и перкусиите, ще видим на 29 септември в Кино Кабана.

Последното събитие от фестивалa CULTURAMA е за най-малките – премиера на най-новия проект на фондацията – детската музикална книга „Музиката Е“, посветена на елементарната теория на музиката. Поезията е на Донка Райчева, илюстрациите на Чел Дарне, а музиката на Василена Серафимова, която заедно с АнтониДончев ще импровизира пред публиката. Датата е 1 октомври, мястото е „100 стола“, а събитието ще бъде истински празник за децата и техните родители.

„CULTURAMA  2022 е близо до хората, като излиза от концертните зали и се представя в барове, градини и нестандартни места за срещи. CULTURAMA  e за тези, които няма да пропуснат партито и ще се забавляват с музиката сред приятели; за  преследвачи на емоции, които празнуват музикалните си изкушения; за ценители на радостта от живота.“, споделят организаторите.

Допълнителна инфорамция:

За КУЛТУРАМА

За Ина Кънчева

За Василена Серафимова

Пълната програма на фестивала и билети

програма-фестивал


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.