На круиз из Егейско море за 3 дни – Островите Миконос, Санторини, Крит и Патмос, както и Кушадасъ

В този пътепис ще разкажем за едно пътуване до Атина комбинирано с 3-дневен круиз на Celestyal Cruises до островите Миконос, Санторини, Крит и Патмос, както и Кушадасъ за посещение на античния град Ефес.

Период на пътуване:
Април, 2023

Посетени места:
Атина, о. Миконос, Кушадасъ, о. Патмос, о. Крит, о. Санторини

круиз маршрут

Подготовка

Идеята ни беше с едно пътуване да посетим гръцката столица Атина, както и някои от най-впечатляващите острови в Егейско море. Запазихме си места за круиза Iconic Aegan Summer – 3 Nights. Решихме да пристигнем в Атина един ден по-рано, за да имаме малко време за разходка, а и да ни е по-спокойно качването на круизния кораб в деня на отплаване.

Самолетни билети

Самолетните билети до Атина и обратно до София си ги взехме с различни компании, тъй като така най-добре ни пасваше на програмата. На отиване летяхме със SkyExpress, а на връщане с Aegan Airlines.

Ден 0 – Пътуване до Атина

Полетът със SkyExpress мина по план и пристигнахме в Атина по разписание. След като направихме трансфер се настанихме в хотел Marriott Athens за една нощувка. Имахме достатъчно време да се разходим в централните части на града – площада Синтагма, Плака и Тисеио. Вечеряме в типично заведение на име Maiandros с добри отзиви, след което се прибрахме в хотела, за да си починем добре преди предстоящия круиз.

полет-със-skyexpress

Самолетът на SkyExpress

hotel-marriott-athens

Хотел Marriott Arthens

атина

На разходка в Атина.

Ден 1 – Отплаване от Атина и посещение на о. Миконос

След като закусихме и оправихме багажа си, пред хотела ни чакаше предварително организиран микробус, който да закара нас и останалите пасажери, които също нощуваха в хотела до пристанището. Важно е да се отбележи, че Celestyal Cruises оперират от пристанище Лаврион, а не Пиреа. Там броят на пътуващите е много по-малък за това и регистрацията и паспортната проверка минаха много бързо.

Вече сме на борда на Celestyal Olympia!

cruise-celestyal  стая-celestyal

прозорец-круиз

каюта

Корабът Celestyal Olympia предлага различни категории каюти, като тази която си бяхме запазили беше Exterior Stateroom XC. Останахме много доволни от каютата си, тя беше компактна, но в нея имаше всичко. Легалата бяга много удобни, а банята достатъчно просторна (като се има предвид, че сме на кораб). Стюардите, които се грижеха за чистотата и поддръжката на каютите бяха много мили – по два пъти на ден оправяха каютите и често оставяха различни приятни изненади. 🙂

След като се настанихме веднага се насочихме към един от баровете за приятен и освежаващ коктейл за добре дошли. Атмосферата беше много приятна и до голяма степен това се дължеше на живата музика.

Малко по-късно, ободрени от напитките се отправихме към палубата, където задължително трябваше да преминем през указания и обучение за безопасност със спасителна лодка. Това е задължителна процедура за всеки един круиз и не отнема много време. Дори се получи забавно да видиш всички пасажери сложили големи оранжеви спасителни жилетки.

безопасност

Вече беше станало време за обяд и се отправихме към един от ресторантите. Всички пътници бяха с много приповдигнато настроение и се чувстваше много приятна енергия. Още от първия ден се личеше, че персоналът бе много отзивчив и мил. Постоянно мислеха за нашето удобство и приятно изкарване.

ресторант

Нямахме търпение след обяда да се разходим и разгледаме подробно целия кораб. Това хич не бе лесна и бърза задача, тъй като корабът разполага с няколко ресторанта, барове, зала за шоу изпълнения, дискотека, външни басейни, игрища за баскетбол и мини голф, фитнес, спа център, детски кът и прочие.

Зала за вечерни представления

Зала за вечерни представления

Неусетно мина времето и вече бяхме стигнали до остров Миконос. Предварително трябваше да се срещнем на определено място, за да слезем от кораба. На сушата ни очакваше местен екскурзовод – дама от Австрия, която от над 20 години живее на остров Миконос.

celestyal-cruise миконос

Турът беше много приятен, като подробно обиколихме тесните алеи на градчето Миконос и чухме любопитна информация за историята на острова и развитието му като развлекателна дестинация. Разбира се, правят впечатление всичките магазини на световно известни марки за облекло и обувки, които обаче максимално се вписват в автентичната за острова архитектура. Всичко е боядисано в бяло, дори и фугите на плочките на тротоарите.

о.-миконос остров-миконос

Към края на тура се отправихме към брега със старите мелници (които вече не функционират, но са имали ключово значение в миналото). От там се насладихме на изключително красивия залез и направихме снимки за спомен.

мелници-миконос

залез-миконос

залез-остров-миконос

миконос-венеция

Вдъхновени от красотата, която току-що бяхме видяли, се отправихме лека-полека към ресторанта, в който щяхме да вечеряме. Заведението беше много приятно с малко по-клубно усещане. Опитахме различни блюда морска храна и пихме вкусно гръцко вино.

ресторант-миконос

След вечерята се отправихме към кораба. Най-късно в 21:30 трябваше да се качим, за да можем да отплаваме. След като вече бяхме на кораба, отидохме в залата за вечерни спектакли, където имаше цирково шоу. Много приятен начин да приключим първия си ден на борда на Celestyal Olympia.

Ден 2 – Кушадасъ с посещение на Ефес и остров Патмос

Събуждаме се в 05:40, дърпаме завесите и поглеждаме през прозореца. Вече бяхме акостирали на пристанището в Кушадасъ. Развълнувано от предстоящето посещение на Ефес, много набързо се оправихме и отидохме да закусваме в най-близкия ресторант. В 07:00 часа ни беше срещата за слизане от борда.

кушадасъ

Предварително си бяхме резервивали екскурзията до Ефес. Celestyal Cruises предлагат много широк набор от екскурзии и различни видове преживявания за всяка една от дестинациите си.

След като слязохме от борда и минахме през пристанището се озовахме на един паркинг, където ни чакаха автобуси и екскурзоводи на различни езици. Нашият екскурзовод беше дама, българска туркиня, която се е преместила в Турция преди много години. Тя води целия тур на български език и ни разказа много интересни истории и любопитни факти за историята на региона, както и за живота днес.

След кратко пътуване с автобус стигнахме до пакринга пред Ефес. Влизането в историческия обект стана много плавно, тъй като организаторите бяха предварително закупили билетите.

Храмът на Адриан

Храмът на Адриан

театър-ефес

Театъра в Ефес

В Античността Ефес е бил на самия бряг при устието на река Кючук Мендерес, но с времето водата отстъпва и градът вече не е на крайбрежието.

Славата на Ефес се дължи най-вече на местния култ към източната богиня на плодородието (гръцката богиня Артемида). В началото на VI век пр.н.е. в Ефес започва строителство на храма на Артемида, превърнал се в едно от седемте чудеса на античния свят.

ефесос

Улицата към пристанището

колони-ефес

Безспорно най-впечатляващият обект в Ефес е Библиотеката на Целз. Тя е била третата най-голяма библиотека в античността след Пергамската и тази в Александрия. Нейното строителство е започнало през 110-та година от новата ера и е приключило при император Адриан.

библиотека

Библиотеката на Целз

библиотека-целз

В края на разходката ни докато се наслаждавахме на театъра в Ефес, където се изпълняват концерти и други представления всяко лято, попаднахме на една “популярна” котка. Това беше Гарфилд от Ефес, който дори има свой Instagram профил. 🙂

гарфилд-от-ефес

След посещението ни на Ефес се отправихме към Кушадасъ, където имахме свободно време за разходки по крайбрежната алея, шопинг или просто да пием по един фреш от нар или турско кафе.

В 12:30 се качихме на борда на круиза и малко по-късно отплавахме към о. Патмос. По пътя минахме и през тесния проход между о. Самос и континентална Турция. Около 16:00 вече бяхме на остров Патмос, където ни предстоеше едно по-религиозно преживяване. Тъй като пристанището на острова е твърде малко за круизни кораби, пътниците стигат до него с помощта на по-малки моторни лодки за около 50-100 души всяка.

Остров Патмос се свързва най-вече с изгнаничеството на Йоан Богослов. Смята се, че точно тук той е написал две части от Новия завет: едно от четирите канонични Евангелия и Откровението.

остров-патмос   уличка-патмос

Първата ни спирка беше манастира Св. Йоан, който се намира на един от върховете на острова, където е разположен и главния град Хора. Впечатляващ манастир с много запазени реликви и музей. Екскурзоводът разказваше много увлекателно и турът много ни хареса.

манастир-йоан-богослов

След манастира се отправихме към пещерата, където според библията Йоан Богослов е написал тези свои две части от Новия завет. Благодарение на подобрения в инфраструктурата, пещерата е лесно достъпна дори за хора с физически затруднения.

пещера-йоан-богослов-патмос

След края на екскурзията ни имахме малко свободно време в крайбрежното градче Скала. То е много приятно разположено с оживен централен площад и тесни улички с малки магазинчета.

Към 20:00 се отправихме към лодките, които ни извозиха до круизния кораб. Гледката беше магическа.

остров-патмос-пристанище

Вечерта продължи в ресторанта с вкусна храна и приятна музика на живо. Посетихме и вечерното шоу, което беше на гръцка тематика с много музика и танци. Очакваше ни дълъг нощен преход до о. Крит.

Ден 3 – Остров Крит и остров Санторини

Часът е 06:00 и вече сме на пристанището в Хераклион – главния град на остров Крит. След стандартните закуска и среща за слизане от борда, директно се отправихме към отредения за нас автобус. Предстоеше ни екскурзия до двореца в Кносос.

Кносос е най-големия археологически обект от бронзовата ера на остров Крит и е смятан от много за най-старият град в Европа. Кносос е бил културния и политически център на минойската цивилизация.

кносос-рисунки Кносос

Развивайки се на голям и отдалечен остров, Минойската цивилизация е имала комфорта да е далеч от военните сблъсъци и по този начин да се фокусира върху своето развитие. Впечатляващи са постиженията, до които са стигнали и за това минойската цивилизация често е сравнявана с древен Египет.

трон-кносос

храм-кносос

За нас турът из Кносос беше един от най-интересните през цялото пътуване, не само поради интереса ни към Минойската цивилизация, но и поради страстния и много ерудиран местен екскурзовод, който с голяма доза хум