Какво да правим в Болоня?

Болоня е една от не чак толкова популярните италиански дестинации, макар че е трудно да се каже за място в Италия, че не е туристическо. Доста често пренебрегвана, заради изобилието от “горещи” дестинации в Италия, тя е запазила духа и автентичността си. Освен това ако не планирате специално пътуване дотам лесно може да съчетаете посещението й с друга дестинация, тъй като локацията й е доста удобна.

Болоня е столицата на региона Емилия Романа, в северна Италия. С  население от близо 400,000 души тя е 7-ия по големина град в Италия. Наричат Болоня Учената /la dotta/ заради първия университет в западния свят, Червената /la rossa/ заради червените, направени от глина покриви, Дебелата /la grassa/ заради вкусната храна и важността си на гурме картата на Италия.

По-долу сме поместили нашите 7 предложения за това какво бихте могли да правите в Болоня. В номер #6 “foodie” пътешествениците могат да разберат защо наричат Болоня La Grassa (“дебелата”), а номер #7 определено ще изненада всички.

#1 Разходи се под безкрайните аркади на Болоня

На територията си Болоня има близо 40 км аркади или още наричани портици, всеки един със собствен стил и архитектурa, които през сенките и светлините на градския пейзаж, му придават един очарователен вид. Построени в процъфтяващия за града период между Средновековието и ранните години на 20-ти век, когато разрастването на Alma Mater Studiorum – Università di Bologna е довело до нуждата от допълнително място за настаняване на студентите.

За да избегне стесняването на улиците с допълнителни постройки , е било взето решение да бъдат построение портици над съществуващите места за преминаване на удобна височина, която да не пречи на коне и карети/двуколки да продължат движението си и в същото време по начин по който да позволява да се строи над тях и да се осигурят нужните места за настаняване.

Днес местните използват пространствата под арките по различен начин- да пият еспресо и да изпушат цигара, да се скрият от дъжда, а студентите като места за събиране и късни партита в града. За един турист те не само са очарователни, но и предлагат много различни гледки точки за снимане, ако това ви харесва, докато пътувате или пък просто за място да се насладите на един Аперол Шпритц.

болоня аркади болоня улици арки

#Изкачи се до върха на кулата Асинели за панорамна гледка над Болоня

Кулите Асинели и Гарисенда още познати като  Le Due Torri са сред най-разпознаваемите символи на града.  Построени в началото на 12-век от знатните едноименни фамилии като символ на престиж и богатство, но също и с цел защита от военни атаки, практика доста популярна в Болоня по това време, като вследствие на това построените кули са наброявали около 100, но днес съхранени са не повече от 20.

Гарисенди, която била построена на височина от 60 м, но поради нестабилната си основа, започнала да се накланя на юг, която наложило нейното отсичане с 12 м, което я прави най-наклонената кула в Италия, дори повече от тази в Пиза.

Асинели (97м) също е под лек наклон, но доста по-незабележим, което все още позволява нейното изкачване и възможността да се полюбуваме на панорамна гледка над Болоня и червените й покриви, само че за да се възнаградим с нея, трябва да изкачим 498 дървени стъпала.

Детайли:

Входът е 5 евро на човек, като по-добре да резервирате посещението предварително, тъй като има определен брой хора, които се допускат на всяко изкачване на кулата. Може да резервирате билета си оттук: https://www.duetorribologna.com/

гледка болоня

от кула болоня

#3 Гмурнете се в пазарните улички на стария търговския квартал Quadrilatero.

За да усетите наистина туптящото сърце на кулинарна Болоня, трябва да посетите най-стария пазар в града, който освен това се намира в историческия център на града съседно на Пиаца Маджоре (Piazza Maggiore).

Разхождайки се из цветния и изпълнен с живот, вкусове и миризми пазар, може да усетите автентичния ритъм на Болоня и да откриете невероятна вкусна местна продукция включваща свежа домашна паста, местно балсамико, сирена, колбаси и най-разнообразни вина.

Също така в района има множество ресторанти и барове, ако след пазаруването решите да се насладите на обяд или следобедeн аперитив.

Пазарите за храна и до днес са много живи и посещавани и е истинско удоволствие да седнеш на бутилка просеко и дъска с местни сирена и салами. В Болоня има 28 ресторанта със звезди от Мишлен.

#4 Усети ритъма на града на централния площад Пиаца Маджоре

Стартова точка, за всичко, което трябва и можеш да направиш в Болоня е площадът Пиаца Маджоре. Също така всяка пътечка, по която поемеш ще те връща към него. Освен това там се помещава и информационния център за туристи на града, където може да откриете всичко полезно, което може да правите в града.

Заобиколен от някои от най-важните сгради в Болоня, със сигурност има на какво да се насладите докато сте там. Конструкцията на Базиликата Сан Петронио датира от 1390, а интересното за нея е, че фасадата и остава наполовина недовършена заради конфликт с Рим. Един от акцентите при посещението й е панорамна тераса от задната страна на базиликата, откъдето може да се насладите на 54 метрова гледка, а входа за църквата е безплатен.

Атмосферата на площадът е отвъд фасадите му. Мястото също е много подходящо да поспрем и да погледаме минувачите и да усетим пулса и ритъма на града. Стълбите на Сан Петронио за много подходящи за една отморяваща почивка.

базилика

#5 Посети най-стария университет в Европа

университет болоня

Само на няколко крачки от Пиаца Маджоре ще откриете едно от най-забележителните сгради в Болоня, великолепния Palazzo dell’Archiginnasio. Този архитектурен шедьовър помещава най-старият все още функциониращ университет в Европа.

Някои от най-знаменитите му ученици включват Ерасмус, Данте, Петрарх, а разходката във вътрешния двор и в коридорите, ще ви впечатлят, тъй като са богато декорирани като произведение на изкуството.

За 3 евро също така може да посетите историческата анатомична стая, в чийто център лежи мраморна маса, на която са се извършвали дисекции от студентите и учителите по медицина. Също така може да надникнете в библиотеката, която е забранена за достъп, но абсолютно впечатляваща да се види.

университет дисекция библиотека болоня

#6 Опитай от известните ястия на Болоня

Областта Емилия- Романа е много важна на гурме картата на Италия, a Болоня не случайно е наричана La Grassa (“дебелата”) тъй като държи върховенство като гастрономическата столица на Италия.

Именно от Болоня идва италианската мортадела, тук са създадени тортелините, талятелите и соса Болонезе, който местните наричат рагу.

Освен това района Емилия-Романа е домът на прочутият Parmigiano Reggiano.

За да опитате от традиционната кухня, може да се разходите по улица della Molline, където ще откриете голямо разнообразие от традиционни ресторанти, а в студентската част на града пък ще откриете много оживените барове, кафета и пазарчета за улична храна.

#7 Открий скритите канали на Болоня

Малко известен факт е, че Болоня има 60 километрова мрежа от канали, която датира от Средновековието. Била е използвана, за да снабдява с мощност индустрията на града, но в момента като резултат от постоянно растящия и развиващ се град те са скрити за минувачите. Има обаче няколко локации, от които може да хвърлите поглед към тези скрити канали, например по улица Piella има чаровна и цветна гледна към канала Рено през възстановен прозорец, което е доста симпатично. Ние успяхме да го открием и заснемем. В града има още две локации, за които не ни остана време, но вие може да потърсите: по улица Capo di Lucca или улица Malcontenti.

С какво още може да съчетаем Болоня:

Опциите са толкова много, в зависимост от превозното средство, с което се движите, но ето няколко предложения от нас за придвижване с влак, който ние използвахме и беше много удобно и бързо.

  • Венеция – 1ч 30мин
  • Верона- 1ч 30мин
  • Сан Марино –  1.5-2 часа
  • Флоренция – 1 час
  • Римини – 1 час
  • Модена – 1 час
  • Парма – 1 час

Прочетете и други интересни истории на пътешественици в секцията Истории.


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.