Идеи за пътешественици по време на епидемията от COVID-19

Събрахме на едно място различни идеи за пътешественици за интересни и полезни неща, които можем да правим от вкъщи по време карантината. Вижте как можем да използваме предостатъчното ни свободно време за да “пътуваме” виртуално по света, да се подготвим за бъдещите ни пътувания, да си припомним хубавите моменти, които сме изживели на път към една от вече покорените от нас дестинации и мн. др. 

Ако се сетите и за други подходящи занимания, ще сме Ви много благодарни ако ги споделите с нас с коментар под статията. Приятно четене! 🙂

1. Списък с места, които да посетим

Карантината рано или късно ще отмине и ние ще започнем да пътуваме отново. Нека да си подготвим още от сега списък с местата, които искаме да посетим. Източниците на вдъхновение са много, като по популярните са TripAdvisor, любимите ни туристически блогове или социални медии като Pinterest, Instagram и YouTube. Можем да прегледаме и сайтове с по-тясно категоризирани дестинации, като например Unesco за културни такива.

план дестинации карта - идеи за пътешественици

2. Да попътуваме с Google Earth

Google Earth ни позволява да “обиколим света” благодарение на 3D визуализацията на планетата Земя, която са направили посредством огромен брой сателитни и други снимки от високо. Платформата също така ни позволява и да направим виртуални обиколки на определени места, като например Националните паркове в САЩ.

3. Да си отбележим места в Google Maps, които желаем да посетим

Google ни дава възможността да маркираме места, които сме си харесали по една или друга причина. Това може да са както забележителности, музеи и тн. в дестинациите, които планираме да посетим, така и заведения, галерии, спортни и развлекателни клубове в града, в който живеем. Така един ден, след като карантината отмине, ще имаме бърз достъп до карта с интересни за нас места.

4. Да четем травел блогове

Сега е перфектното време да прегледаме любимите си травел блогове и да потърсим нови такива в интернет. Разгледайте и нашата статия с 20 български травел блога, във всеки един от които можете да намерите множество увлекателни истории от пътувания и идеи за пътешественици. Последвайте ги и в социалните медии, за да следите и техните пътешествия след като започнем отново да пътуваме нормално.

5. Направете си Ваш Травел блог

Ами да, защо не? 🙂 Не е необходимо много, за да стартирате Вашия травел блог. С модерните технологии не е нужно да разбирате от програмиране, за да направите един добре изглеждащ сайт.

Прегледайте специалната ни статия “Как да си направим блог с 5 лесни стъпки?”

Какво по-добро занимание за един пътешественик затворен вкъщи за няколко седмици!

стани травел блогър едно от идеи за пътешественици

6. Да се обогатим културно с Google Arts & Culture

Платформата на Google за култура и изкуство е изключително богата и можем лесно да прекараме дълги часове в нея. Ще оставим на Вас да се потопите в нея и да намерите най-интересните и привлекателни за Вас теми.

7. Да си набавим пътеводители, електронни и аудио книги

Независимо дали предпочитате да четете книгите си в хартиен вариант или на вашия Kindle, или пък да ги слушате (напр. чрез Audible), в момента имаме предостатъчно време да си набавим и прочетем немалък брой четива.

Lonely Planet правят безплатна доставка при поръчка на пътеводители за над 25 Евро. Сдобийте се с един от техните много полвзни пътеводители пълни с полезна информация и идеи за пътешественици.
eMAG предлагат голямо разнообразие от книги, които може да поръчаме онлайн
eBooks.com, е друг популярен сайт за електронни книги.

Разгледайте ги и си харесайте туристически пътеводител или друг тип четиво за следващите седмици, които вероятно ще прекарате предимно вкъщи.

книги-и-пътеводители-аудио-електронни за пътешественици

8. Да направим “travel” шопинга

За разлика от физическите магазини, повечето от които са затворени в момента, онлайн магазините си работят безпроблемно. Някои от тях дори са стартирали доста атрактивни промоционални кампании. След като вече сме си направили плановете за пътуване след като епидемията отмине, то идва ред и да си закупим необходимите аксесоари, дрехи и др. Някои популярни онлайн магазини са AliExpress, eBay, Fashion Days, AboutYou, Decathlon, Obuvki.bg и eMAG.

9. Можем ли да получим пари за изминало наше пътуване?

Със сигурност за предстоящите пътувания ще ни трябва определен бюджет. С очакващата се криза притесненията на много от нас се увеличават. Може би сега е момента да проверим дали можем да получим компенсация до 600 Евро от някоя от авиолиниите, с които сме летели през последните 3 години.

Ако сме имали полет през последните 3 години, който е закъснял с 3 или повече часа или е бил отменен, то ние все още можем да заявим иск за обезщетение. Това можем да направим самостоятелно или с помощта на специализирана фирма в това. Ние ползваме FlightRight и ClaimCompass като асистиращи компании, които да предвижат целия процес.

10. Да си направим списък с готини Airbnb места за настаняване

Airbnb е може би единствената платформа за резервация на места за настаняване, която доказа по време на коронавирус кризата, че за нея клиентите и собствениците на имоти са на първо място.

Всички знаем, че мястото ни за настаняване би могло да има голямо влияние върху това как ще си прекараме дадено пътуване. А не са и малко хората, чиито основен приоритет при планиране на пътуване е точно място, от което са се вдъхновили след като са го видяли в Airbnb, Instagram или Pinterest и следователно оформят целия си план около него.

Ако все още нямате профил в Airbnb, то можете сега да се регистрирате и да ползвате бонус от 26 Евро при първото Ви пътуване.

Разнообразието е наистина огромно и има видове настаняване за всеки вкус.  Ще се изненадате колко достъпни всъщност са някои от тях. Ето и няколко примерни:

airbnb апартаменти

11. Онлайн обиколки на забележителности и градове

Много влогъри и туристически организации вече са засенели приятни видеа от обиколки на забележителности, градове и др. Такива виртуални разходки можем да намери в различни сайтове, както и в YouTube. Wind Walk е един от многото такива. А ето как можем да посетим Мачу Пикчу или пък Сентрал Парк в Ню Йорк от вкъщи.

За някои по-нишови категории места е възможно все още да няма направени виртуални обиколки. Но това не ни пречи да потърсим повече статии и снимки. Ето две примерни статии на cntraveler за красиви библиотеки и красиви изоставени места.

12. Онлайн турове на музеи

Много от световно известните музеи предлагат и онлайн турове под различна форма и формат за хората, които искат да разгледат изложбите им онлайн. Ето и линкове към по-популярните:

Потърсете онлайн и турове за по-малки и не толкова популярни музеи и галерии.

виртуална разходка музей

13. Да се сдобием с подходяща банкова карта за пътуване

Дебитните карти на вече доста популярните онлайн банки предлагат много предимства пред тези на стандартните банки, като безплатни тегления от банкомат, безплатни международни преводи, възможността да държим средства в различни валути, по-добри курсове за обмен, повече функционалности за потребителите и мн др.

Доставката им става по поща или куриер за 1-2 седмици, тоест няма нужда да напускаме дома си. Разгледайте статията за банкови карти за пътешественици, в която събрахме и описахме най-популярните предложения.

14. Да научим език или друго умение

Една много полезна подготовка за бъдещите ни пътувания би била да подобрим или научим нов език или пък друг тип знание. Сега е перфектният момент да използваме предостатъчното ни време вкъщи, за да подобрим или усвоим нови умения и знания чрез онлайн курсове. Образователните платформи в онлайн пространството са много, като в тази статия поместихме най-добрите платформи за онлайн курсове и уроци според нас.

15. Да се научим да снимаме с фото апарат

Едно от най-ценните умения при пътуване е да можем да заснемаме местата, които виждаме по най-добрият за нас начин. За да се справим обаче с тази нелека задача са ни необходими освен камера също така и солидни знания и умения. Карантинният период ни дава перфектната възможност да прочетем повече и успешно да изкараме онлайн курсове за снимане с фото апарат.

Ето и някои добри ресурси, от които можем да се възползваме:

  • SkillShare – с 2-седмичен безплатен пробен период
  • Coursera – безплатни и платени курсове по фотография
  • Udemy – безплатни курсове по фотография
  • edX – Опитайте безплатно почти всички курсове

16. Да ползваме или да станем Freelancer

Така нареченото freelancer-ство е много подходящ начин да свършим от разстояние някои задачки, както и да предложим нашите услуги на други потребители. Цените на много от тези услуги започват от само $5. Използвайте свободното си време и разгледайте възможностите във freelance платформите Fiverr и Upwork

17. Да си сготвим ястия от места, които вече сме посетили или желаем да посетим

Местната храна е един от най-важните аспекти при пътуване, а за някои хора дори най-важният 🙂 .

Какъв по-добър начин да си припомним наше любимо пътуване от това да си сготвим някое от ястията, които сме опитали докато сме били на път. Друга интересна идея би била да се опитаме да сготвим ястие от дестинация, която планираме да посетим. Така един ден когато сме там, ще можем да сравним и да оценим колко добре сме се справили по време на карантината.

идеи за ястия-от-пътувания

Имате ли предложения за други неща, които можем да правим вкъщи по време на карантината?

Молим Ви да споделите Вашите идеи за пътешественици с коментар по-долу.

Благодарим Ви.

TravelSmart


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.