Една история от централен Виетнам

Планирате пътуване до Виетнам? Прочетете историята на Мария и Антон от Curls & Coconuts за техния престой в Хой Ан – едно прекрасно място в централен Виетнам, което никой пътуващ в региона не трябва да пропуска.

Един приятел веднъж каза “Хой Ан” е като водовъртеж, веднъж стъпил там е трудно да си тръгнеш, а дори и да успееш все нещо те тегли на обратно. След като попътувахме няколко месеца из Тайланд, Лаос и Камбоджа, решихме да посетим и Виетнам и малкото, чудно и древно градче Хой Ан беше някак си естествен избор за дестинация. Намиращо се в централен Виетнам е винаги по път без значение дали си решил да пресечеш тази дълга страна от север на юг или обратно. Ние започнахме от север и след като си купихме стара и раздрънкана моторетка от Ханой и десетина дни друсане по планинските пътища достигнахме това защитено от Юнеско наследство. Кой да знае, че за някой от нас това красиво, туристическо градче ще се превърне в наш дом за следващата година.

Има нещо специално около Хой Ан, което не се забелязва на пръв поглед, но колкото повече се задържиш се пропива някъде дълбоко в теб. Хой Ан е древен град с над хиляда години история и бъдейки едно от главните пристанища по крайбрежието винаги е привличал хора, култури, цветове и миризми от различни краища на света. Градът е пъстър и многоухаен. Стария град с неговите оранжево-жълти сгради е различен във всеки един час от деня. Шумен и миришещ на прясна риба рано сутрин, до тих и някак пуст по пладне и оживен и сияещ от стотиците китайски фенери вечер.

Това, което прави Хой Ан специално и различно от останалите южно-азиатски градове място е многото лица на града, които се разгръщат пред теб с всяка различна уличка и всяко ново място. Старият град съчетава древния дъх със своите старинни сгради с многобройните нови, западни кафенета, заведения, галерии и барове. Разхождайки се из уличките, чуваш премесени фрази на виетнамско-английски, подканящи те да купиш нещо от местния търговец или просто да изпиеш студен сок от захарна тръстика на ниското пластмасово столче край реката. Лодките, сновещи непрестанно по реката допълват чара и за кратко те пренасят в едно по-старо време. Хой Ан е известен от древността със своите шивачи и текстилна индустрия. През няколко метра можеш да видиш, влезеш и поръчаш ръчно ушит по мярка костюм, рокля или каквото ти въображението подсказва за много приятна цена.

Излизайки няколко километра от центъра, пред теб се разкрива съвсем различна и много зелена картина. Едно от най-приятните за нас усещания бе да се загубим между лабиринта от оризовите поля, които обграждат цялото градче и просто да караме моторчето без посока. Панорамите които се разкриват биха задоволили всяко око и обектив с магията на безкрайните оризови поля, усмивките на тичащите зад мотора местни деца и най-червените залези. Извън туристическата част, животът в Хой  Ан и околните селца тече както е бил преди няколко десетилетия – тих, спокоен и много традиционен.

Хой Ан  е крайбрежно градче и като всяко такова голяма част от деня си струва да бъде прекарана на плажа. Ан  Банг и останалите плажове около Хой  Ан  предоставят пълно тропическо усещане, само на пет километра от центъра на града. Там слънцето е винаги високо, водата топла, а кокосовите орехи студени и много вкусни.

Кои са интересните места, които всеки трябва да посети около Хой Ан?

Около Хой  Ан  има много какво да се посети, види, вкуси и усети. На нас ни трябваха няколко месеца за да попием околностите и множеството дестинации и атракции, които се намират в радиус от няколко десетки километра. Дананг  е близкият по-голям град с население малко над два млн. души и намиращия се до него полуостров  е място което трябва да бъде във всеки списък. Високите планини достигат самото море, а националният парк Сон  Тра  е горд със своето 1000 годишно дърво, което изглежда като изкарано от филма Аватар.

На около трийсетина  километра от Хой  Ан  са островите Cham, които никой пътешественик не би желал да пропуска. Слизайки на пристанището на основният остров човек се озовава  в малко, чудно рибарско селце, където може да опита всички местни морски деликатеси. След кратка разходка през джунглата, където маймуните ще се опитат да откраднат бананите, които си си взел за из път, се достига един от онези закътани плажове, където водата е светло синя, пясъкът бял, а коралът е на хвърлей разстояние  и целия пейзаж е като от картичка.

Използвахте ли някакъв източник на информация преди и по време на пътуването ви?

По време на пътуването използвахме няколко блога, като най-полезен бихме препоръчали Travelfish.org. Блогът  се поддържа изцяло от пътуващи хора, което го прави автентичен  и актуален. Специалното тук е че дава страхотни идеи за места, които са извън пътеводителите и туристическите каталози и могат да се открия чудни, диви и напълно не познати местенца из цяла Югоизточна Азия. Разбира се за места за посещения, настаняване и места за хaпване Tripadvisor.com и Lonelyplanet.com

Кои са интересните и специфични неща, които всеки трябва да направи докато е в Хой Ан?

Kaякинг по реката по изгрев и гмуркане сред прекрасните коралови рифове около островите Cham с някой от местните агeнции. И понеже става въпрос за Виетнам, цената за подобно изживяване е наистина ниска в сравнение с целия регион.

Какво Ви е впечатлението от храната и напитките там?

Хой Ан е с изцяло различна кухня спрямо останалите части на Виетнам, благодарение на специфичните подправки и начина на приготвяне на храната. Около десетина са местните специалитети и всеки един от тях е истинска амброзия за небцето, но нашите любими са: Као Лао и Ми Куанг нудали, Бан Сео и Бан Дап. Прясно изцеден сок от захарна тръстика и млад кокос  са напитките, които са задължителни за справяне с жегите и дехидрацията.

А какво ще кажете за нощния живот?

Нощният живот в Хой Ан кипи с пълна сила и градът предоставя пълна гама от удоволствия след вечеря. От шумните барове с евтин алкохол и ухилени туристи в стария град до по-плажния и (според нас) по-приятeн вайб с жива музика и тропическо усещане в заведенията на плажа на Ан Банг. Имайте в предвид че Виетнам е със Социалистически режим и има вечерен час до 12 полунощ, но някой от местните барове имат лиценз да посрещат развеселени туристи до сутринта.

Какви са впечатленията Ви за местните хора?

Местните хора са дружелюбни и винаги усмихнати, особено, когато усмивките им биха допринесли за изкарване на допълнителен долар 🙂 Ако успяваш въпреки културния шок и опитите да ви излъжат с цената на пазара да запазиш добрия тон и настроението, търпението ти може да бъде възнаградено с не тройна, но само двойна цена от реалната, когато се опитваш да спазариш нещо, особено ако поназнайваш малко от езика. С разрастването на туризма в града, се наблюдават все повече дребни престъпления спрямо туристи – предимно джебчийство и малки кражби, но както навсякъде ако човек е внимателен няма да има проблем.

Как се предвижвахте в Хой Ан и околността?

Моторче. Единственият начин да си напълно независим и свободен във Виетнам. Може да се наеме навсякъде или както в нашия случай да се купи и след напускане на страната да се продаде на същата цена на друг приключенец. Таксита има, но са сравнително скъпи спрямо всичко останало, а автобусната система в някой случай може да доведе до повече главоболие от колкото удобство.

Как стигнахте до следващата си дестинация?

Както споменах, някой от нас останаха повече от година в Хой Ан, а следващата дестинация беше едно дълго лято в България 🙂 Към настоящия момент сме в Исландия и стигнахме до тук със самолет (лодката отнема време :))

Край.

Мария и Антон са активни български блогъри. В Curls & Coconuts те разказват на английски за многобройните си пътувания в Азия и Европа. Можете да ги следите също така и във Facebook и Instagram.

Надяваме се, че с тази история от пътуването на Мария и Антон ще Ви вдъхновим и помогнем да си организирате също едно вълнуващо пътуване до Виетнам.

Прочетете и други интересни истории на пътешественици в секцията Истории.


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.