Тайните на Тоскана  

Авторите на статията Борис и Теодора са едни от най-страстните любители на Италия, която са посетили десетки пъти. По много интересен начин, в историята си те описват как биха си организирали едно великолепно и запомнящо се пътуване до Тоскана. Приятно четене. 🙂

Станете блогър!

А защо и Вие да не станете травел блогър? Сега това е по-лесно от всякога преди.

Прегледайте специалната ни статия “Как да си направим блог с 5 лесни стъпки?”.

Когато чуят Италия може би повечето хора си представят спагети, пица, кафе или тирамису? Други ще се сетят за Колизеума и Ватикана в Рим? Или пък Канале Гранде във Венеция?  А може би пасторалните пейзажи на Тоскана?

тоскана 1

Да, Италия наистина е един изключителен микс от разнообразна природа, история и традиции, архитектура и изкуство, храна и вино. Но може би една от най-впечатляващите и най-запомнящите се представи за Италия е образът на Тоскана с нейните красиви гледки, селскостопански ферми и накацалите на всеки хълм малки средновековни градчета.

Повечето от туристите, които идват тук, са привлечени от това, че Тоскана е люлката на Ренесанса и целта им са най-вече Флоренция и Сиена, двете кралства, които векове наред са водили битка за надмощие в региона. Но всеки, който иска да се разходи из провинцията, остава  наистина очарован. И то не само във винените райони Кианти или от гледките в областта Val D’Orcia, запечатани на всяка тосканска картичка.

тоскана 2

„Загубихме“ се в „неоткритите“ части на Тоскана и така попаднахме завинаги в нейния любовен плен. Преди 10 години като млада двойка за първи път посетихме заедно Италия. И така всяка година по веднъж, два или три пъти, пътувахме из различни райони на страната. Опознавахме я жадно и със страст – култура, история, архитектура, изключителна природа. Опитвахме вината ѝ, храната ѝ , опознавахме местните хора. После дойде страстта и към езика – този напевен, лъкатушещ, музикален език. След многогодишни пътешествия и една цяла година от нашия живот, в която станахме „тосканци“, решихме да споделим натрупания опит и изживявания в travelinitaly.info. Сайтът е събрал в себе си част от нашите истории, разкази в снимки, които сме направили, настанявания в Италия, проверени лично от нас, както и предложения за екскурзии в малки групи.

тоскана 3

Ето къде бихме отишли заедно, ако разполагаме с една свободна седмица, за да открием тайните на Тоскана.

Предлагаме пътуване с автомобил. Някой ще каже, че е твърде изморително и далеч, но има наистина много положителни страни. Абсолютно независими сме от разписания и графици на самолети, влакове и автобуси, договорни отношения с рента-кар компании. Взимаме с нас всичко необходимо, за да се потопим по най-автентичен начин в предстоящото преживяване. В багажника намират място и някои по-обемни, направо бохемски аксесоари като множество шапки, различни обувки, чадъри, бижута, хладилна чанта за свежа италианска закуска по пътя на отиване, а на връщане ще побере шунки и деликатеси, сирена и специалитети, които ще ни носят усещането и вкуса на Тоскана дълго след като се приберем. В багажника ще има място и за някои отбрани вина за подарък на приятели и за софийските вечери, в които ще си спомняме за опияняващите 😉 дни на нашето пътуване.

Някои от основните преимущества – спираме, където си поискаме и когато си поискаме. Ще посетим тайни ресторантчета, където се хранят местните и скрити сгушени в хълмовете местенца с впечатляващи гледки и история.  И ще опитваме, дегустираме и пробваме – богати, пролетни аромати, и свежи пълни със слънце вкусове.

тоскана 4

Има само два дни в годината, всеки път в края на месец май, когато най-известните изби от района на Тоскана и Умбрия, са отворени за посещение и ни дават възможност да опитаме някои от популярните в цял свят вина. Всеки от нас получава личен сет – удобна платнена торбичка, окачена на врата, с нашата персонална винена чаша /забележете стъклена/. Всеки път ги взимаме от  първата посетена кантина и остават с нас до края, а и след това за спомен от голямото преживяване.

Поради изключително горещото лято през миналата година (2017) в централна Италия, специалисти прогнозират, че новата винена реколта ще бъде с уникални вкусови качества. Същото се отнася и за местния зехтин.

И така посещаваме изба след изба и опитваме, пробваме, дегустираме. Домакините са се подготвили и с типични мезета и разядки, за да ни върви по-добре винопиенето. Облива ни топлото майско слънце. Гледките на добре подредените лозя са успокояващи. Редовете винаги започват с идеално нацъфтял, особено през май,  розов храст.

Това е и времето в годината, когато цъфтят маслините. Вълшебството на тази гледка не е за изпускане – случва се за изключително кратък период. Малките бяло-зеленикави цветчета са многобройни и ни зареждат със жизненост.

Пътуването е 8-дневно, от които 2 нощувки /на отиване и връщане/ в Словения, в някоя местна ферма, където ще намерим чисти и топли завивки и богато угощение за вечеря и закуска с произведените на място от собствениците вкусотии, и 6 нощувки в Тоскана.

Избираме да се настаним в традиционна тосканска каменна къща в сладката южна част на района.

Едно добро познанство

Най-напред ни се иска да споделим за нашето любимо място за следобеден италиански сладолед. Великолепните гледки от стените на Пиенца се помнят завинаги.

тоскана 6

В това разкошно ренесансово градче ще опитаме занаятчийските овчи сирена, наречени пекорино. Отлежавали в пещери или изби, в орехови листа или в пепел, омесени с местни черни трюфели, или остарявали благородно в обвивката на джибри от местното вино – сирената са наистина вълшебни на вкус.

Ще си направим пикник в двора на ферма за пекорино с току-що нарязани сирена и прошуто и разбира се – благородните тоскански вина.

Пиенца е включена в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО, единственият в света ренесансов град, създаден като такъв и съхранен в оригиналната си архитектура. 

Ще разгледаме няколко околни местни забележителности като например градчето, централния площад на което, представлява извор, оформен в голям басейн. Или древно селище, разположено на стария път “Виа Франчиджена” и до днес неотменно точка за почивка на пилигримите.

Винена афера из отворените изби на Тоскана

Денят, в който започват пътешествията из избите на Тоскана.

Ще се отбием в две винарни в района на Монтепулчано и ще разгледаме средновековното селище, кацнало на хълм, прокопан от много пещерни образувания /в древността етруски гробници/, които от векове насам са естествени изби за аристократичните вина от региона. Почти под всеки дворец има такива подземия, които на места образуват втори град под земята. Там ще ни се разкрият всички тайни на вино “Нобиле” . Ще дегустираме на мястото, където от векове го правят и местните благородници. Може да си вземем и нещичко за вкъщи.

С приповдигнато настроение се отправяме към следващите точки, обект на силен интерес – две от най-известните изби в района на Монталчино, домът на известното “Брунело”, вино, съчетало в себе си вкусове от жаркото слънце и силния вятър, брулил тези хълмове. Поради това напитката е развила чудесен характер и ни кара да се чувстваме специално. Виното е силно, плътно, но изключително балансирано и гладко, и о небеса, как подхожда на това капоколо – сушен месен деликатес от мраморно, вратно, свинско месо. А ако сте вегетарианец не се отказвайте – това вино разкрива потенциала си и с някои местни антипасти /предястия/ като панирани тиквички или кюфтенца от чечи / деликатес от нахут/.

Ще посетим и древното селище. Позицията му разкрива запомнящи се гледки и невероятна панорама към околните долини. Тук може да се опитат едни от най-добрите “ричиарели”, току-що изпечени и още топли. Тези традиционни местни сладкиши са направени изцяло от бадемово брашно и са заключили в себе си един особен баланс между сладостта на захарта и горчивината на бадемите.

Вече добре огладнели от многобройните дегустации, ще си направим вечеря в двора на тосканската ни къща – отлично приготвена прясна паста по местна рецепта, можем да метнем на барбекюто един свеж стек от оглежданите в района телета „кианина“, само заради сладкото им месо. А пък ако решим можем да посетим близко ресторантче, от терасата на което ще се насладим и на превъзходната гледка към долината.

Избите на Кианти

Един ден, посветен посветен на класическата област Кианти с основни центрове Рада ин Кианти и Кастелина ин Кианти. В тази зона има много извори и реки, и по-висока влажност на почвите и въздуха. Тук се произвеждат едни от най-известни вина в света, винаги на основата на сорта Санджовезе, много често 100% от него. Нашата цел са две oт най-добрите изби в района. Завладява ни историческата архитектура на тези „кантини“ – италианската дума за изби, а виното, а виното е направо пленително. Рубинените цветове на Кианти Класико преминават в гранатови, ароматите примамват, а небцето е погалено от мекотата и ефира на тази божествена течност, произвеждана по тези места от столетия.

Разходката из малките околни градчета е задължителна. Сгушени сред зелени възвишения и необятни хълмове с лози, тези исторически селища докарват душата ни до тържество. Приседнали на някое площадче долавяме камбанения звън на близката църква, заслушани в разговорите на местните хора, усещаме истинския живот на провинцията. Това спокойствие от чиста радост от живота ни кара да си повтаряме la dolce vita, la dolce vita.

Денят след виненото изживяване

Когато наближаваме към Кортона, от ниското изглежда сякаш някой е взел една обща композиция от залепени и покатерили се една върху друга сгради и божествената ръка я е поставила на върха на хълма. Изглежда нереално….Когато се разхождаме навътре и нагоре в градчето, виждаме как цялата архитектура от църкви, къщи, дворци се развива, пълзейки по хълма. Пълзи и старата крепостна стена. Всъщност, най-добре е да се види…

В добилата популярност от произведенията на Франсис Мейс, Кортона, са заснети някои от кадрите във филма „Под небето на Тоскана“ по едноименния роман. Ще хвърлим едно око на вилата на Франсис, герой от книгите ѝ – „Брамасоле“.

Ще се потопим в приятната атмосфера на „Пиаца Синьорели“ и едноименния театър, които носят името на известния художник. Който се интересува може да се изкачи по стръмния път, за да види негово произведение в местна църква или да посети музея, където са изложени творбиге му.

Кортона е осеяна с арт галерии и книжарнички, струи артистична атмосфера, чудесно място да се насладим на следобеден коктейл с Кампари или Аперол в обстановка като декор от исторически филм.

Голямото ни тосканско пътешествие може да звършим с вечеря в малък, типичен ресторант, скрит в дъбова горичка, където la nonna /местната баба/ ще ни приготви традиционната papa al pomodoro /доматена каша/ или яхния с глиганско месо /cingiale/, подправени с тайни билки, както го помни от предците си.

Има малко носталгия, когато приготвяме багажа си за обратния път към дома. Но ще се връщаме тук и друг път….

Край

Надяваме се, че тази история за едно примерно пътуване до Тоскана ще Ви вдъхнови и помогне да си организирате също едно вълнуващо пътешествие до тази великолепна част на Италия.

Разгледайте сайта на авторите на статията (www.travelinitaly.info) за допълителна информация за Италия. Последвайте ги и във Facebook.

Прочетете и други интересни истории на пътешественици в секцията Истории.

TravelSmart.bg

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement