Матка, Скопие и Охрид

Травел блогърките Биляна (www.owlovertheworld.com) и Джорджа (www.saveti.bg) ни разказват за пътуванията си в Северна Македония и ни дават няколко доста добри съвета за нещата, които трябва да видим и да направим в Матка, Скопие и Охрид. 

Посетени места:

Каньон Матка: 

Природният рай на каньона Матка се намира само на 15 км от Македонската столица, Скопие. Каньонът е една от най-посещаваните природни забележителности в Северна Македония и прекрасно бягство за уикенда за българи. 

Матка се простира на около 5 000 хектара площ и е с дължина 18 км. Каньонът е образуван от река Треска. Местността е дом на голямо разнообразие от животни и растения, като 20% от тях се срещат единствено на територията на каньона. 

Една от най-отровните змии в Южна Европа, пепелянката, също се среща в околността.

Езерото, което е разположено в началото на каньона е дело на човешка дейност. То се е формирало от язовирната стена на входа за каньона. 

Какво да правим в Матка: 

Каякинг – Една от основните активности предлагани на посетители на територията на каньона е каякингът. Има и по-екстремен каякинг надолу по реката, а този, който е достъпен за посетителите на каньона се прави на езерото. 

Разполагат с едноместни и двуместни каяци, които могат да бъдат наети за половин, един час или цял ден с допълнителни договорки. 

С готина компания каякингът на каньон Матка е голямо забавление.

Пещерно гмуркане – На територията на каньона има десет пещери, като най-интересната е пещерата Врело. Врело е система от две пещери – Врело, която е разположена на повърхността и Подврело, която е подводна. 

Въпреки множеството експедиции и изследвания, точната дълбочина на подводната пещера не е известна. До сега никой не успял да достигне дъното на пещерата и се смята за възможно това да е най-дълбоката подводна пещера в света. 

Любителите гмуркачи имат възможността да се гмуркат в Подврело.  

Разходка с лодка – Най-лежерното занимание е разходката с лодка. За нея има два варината – едночасова разходка с посещение на пещерата Врело и половинчасова разходка без посещение на пещерата. 

Освен гореизброените активности, на територията на Матка има и пешеходни пътеки като някои от тях стигат чак до Скопие. 

Също така има и няколко църкви и манастири, които бихте могли да посетите. 

Няма входна такса за каньона.

Как се стига от Скопие до Матка: 

Най-лесно и удобно е с личен автомобил. Ако не разполагате с такъв вземете автобус #60 от централната автогара в Скопие, или се включете към някоя от предлаганите екскурзии. 

Скопие: 

скопие

Столицата на Северна Македония е богата  на паметници на културата и музеи. Повечето забележителности са концентрирани в центъра на града и могат спокойно да се разгледат в рамките на един ден. Ако посещавате и музеите, тогава е хубаво да си отделите два дни. 

А ето и какво да видим и правим в Скопие: 

Скопска чаршия – Малките улички на скопската чаршия са пълни с малки магазинчета, ресторанти,  кафенета и работилници.  

Камен мост над река Вардар – Мостът е считан за една от най-значимите забележителности в Скопие. Той свързва стария и новия град. 

Скопско кале – Това е средновековна крепост разположена в близост до централния площад. От крепостта се разкрива приятна гледка към река Вардар и центъра на града. 

Също така, в ясно време, крепостта разкрива и прекрасна гледка към  Албанските и Косовски планини. Посещението на крепостта е безплатно. 

Планина Водно – Разположена е в южната част на Скопската котловина. Разходка до планината и големият метален кръст е една от най-предпочитаните активности за множество посетители. 

За да се стигне до там се хваща автобус #25 от центъра на града, след което се продължава или пеш, или с лифт. От там се вижда целият град. 

Музей на Холокоста – В този музей можете да проследите историята на евреите по света и в Македония. Входът е безплатен. 

Къща-музей Майка Тереза – Тук могат да се видят снимки, документи, лични вещи и награди на светицата.

Охрид – Перлата на Северна Македония от очите на Джорджа

Ако още не сте посещавали Северна Македония, Охрид е една чудесна причина да се разходите до там, както и любимо мое място в съседката ни.

Атмосферата там е доста различна от тази в столицата Скопие, а Охридското езеро е несъмнено бижу, което прави тази дестинация толкова привлекателна.

То е известно като едно от най-старите езера на планетата, като най-дълбокото на Балканите, а и е биологичен резерват с над 200 застрашени вида.

От 1980г. е включено в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно и природно наследство, заедно с крайбрежието и града. Радва се на голям интерес от страна на посетители, а и има защо.

Нека видим кои са едни от най-интересните спирки в Охрид:

Охридското езеро

Не може да посетите Охрид и да не отделите необходимото внимание на едноименното езеро. Разходете се около него, а защо не и с лодка по него?

Мястото е много красиво и действа успокояващо, създава усещане, че времето е спряло. Вижте езерото от колкото се може повече страни – различните перспективи разкриват пълния му чар.

Обърнете внимание на тесните улички, характерните къщи и хълмовете, обграждащи езерото. Не пропускайте и да хапнете в някой от ресторантите около него – ще останете очаровани от храната и обслужването (особено от рибата).

Тук е моментът да споменем, че едни от най-емблематичните защитени видове в езерото са два вида пъстърви – охридска и белвица, а в града на всяка крачка се продават прочутите охридски перли. Доколко всичките са истински, оставам на вас да прецените. 😀

Охридското езеро от високо може да видите или по път за манастир Св. Наум или от Самуиловата крепост. Горещо препоръчвам и двете места, а ето и по няколко думи за тях.

Манастир Св. Наум

Манастир Св. Наум се намира на около 30 км от града по криволичещ път със завои, но разходката до там определено си заслужава.

Вдъхновяващо и спокойно място, особено ако успеете да уцелите момент, в който не са се струпали туристически автобуси (препоръчвам ранна сутрин).

Зеленина, вода, манастир, църква, гледка към Охридското езеро и планината Галичица – перфектна комбинация.

Самият манастир и църква са от голямо историческо значение за нас българите – построени от Св. Наум – един от първите ученици на Св. Кирил и Методий, а в църквата са положени и мощите му. Запалете по свещичка и усетете духа на мястото.

Църкви и манастири в Охрид

Дори и да не сте религиозни, църквите и манастирите в Охрид несъмнено заслужават вашето внимание, още толкова, че повечето от тях са свързани с важни събития или личности за българската история.

Църква Св. Йоан Канео

Манастир Св. Климент и Пантелеймон е един от тях – изграден по инициатива на Св. Климент Охридски по искане на княз Борис I-ви и място, на което се съхраняват мощите на Св. Климент.

Други църкви и манастири, които може да посетите са: църквата Св. София от времето на цар Самуил, църквата Св. Богородица Перивлепта, красивата църква Св. Йоан Канео и още много.

Все пак, Охрид е известен като Йерусалим на Балканите, а според някои и като „Градът на 365-те църкви“ (макар най-вероятно да няма по една църква за всеки ден от годината).

Самуиловата крепост

Бих искала да завърша със Самуиловата крепост или Охридско кале – едно от любимите ми места в Охрид, от което се открива спираща дъха гледка от високо към езерото и града.

Една от най-емблематичните забележителности на града днес, Самуиловата крепост едно време също е играла ключова роля – обграждала и пазила столицата на Първото българско царство Охрид.

Така че, ако още не сте били в Охрид, определено си заслужава да организирате едно пътуване до там. А ако се чудите по кое време на годината – ранна пролет и късна есен може би са най-добрите варианти, за да избегнете тълпите от туристи. =)

Повече информация за всичко свързано с туризъм в Северна Македония, можете да намерите тук: www.northmacedonia-timeless.com

А ако желаете да последвате блогърките, ето и линкове към страниците им в социалните медии:
БилянаFacebook и Instagram
ДжорджаFacebook и Instagram 

Вижте повече пътеписи и интервюта с пътешественици в раздел Истории.

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement