С влак в Европа

Пътуването с влак е едно страхотно и много различно преживяване в сравнение с което и да е друго превозно средство. Пътувайки с влак в Европа Вие можете да стигнете до големите Европейски градове, малки градчета и селца, плажове, и много други без да се налага да летите или да сте заобиколени от огромен брой автомобили. Младите хора все повече предпочитат влака за техните пътувания, тъй като там те могат и по-лесно да се запознаят с нови приятели. При организацията на едно по-дълго европейско пътешествие с влак, обаче човек може да се сблъска с множество проблеми. Големият брой национални и частни железници, които предлагат по няколко вида билети правят закупуването и организирането на едно европейско пътешествие с влак трудна задача. С тази статия ние целим да улесним читателите ни, които се сблъскват с това предизвикателство по време на организацията на пътуването си с влак в Европа и да представим различните варианти за влакови билети за многократно ползване в рамките на Европа (European Rail Passes).

Еднократни пътувания

Повечето Европейски железници вече предлагат на сайтовете си възможността за закупуване на билет онлайн. Това може би е и най-добрият вариант, ако Ви се налага еднократно пътуване с влак в Европа. Най-добрият сайт за разписания в цяла Европа е този на немските железници Bahn.de.

Rail Passes – билети за многократно пътуване

Ако сте запланували с приятелите си едно по-дълго пътуване с влак в Европа, то Rail Pass-овете може би са най-добрият Ви избор. Те могат да бъдат особено изгодни ако попадате в категория Youth (до 25г.). Двата основни сайта, които представяме по-долу са RailEurope и InterRail. Те предоставят много добре синтезирана информация за всичко свързано с Вашето пътуване, както и Ви предлагат удобно и лесно да закупите билетите си. И двата сайта предоставят голям избор от видове Rail Passes, които могат да задоволят Вашите планове и предпочитания до доста голяма степен.

Кога да предпочетем Rail Pass пред нормалните билети?

Rail Pass-овете са по-изгодни, когато възнамеряваме да пътуваме с влак в Европа през по-голям брой дни, в по-голям брой държави и в държави, където цените на нормалните билети са сравнително високи.


влак raileurope

RailEurope – обединяват на едно място карти, разписания и продажба на билети на над 50 Европейски железопътни компании.

В сайта на RailEurope Вие можете да си закупите, както отделни билети за еднократни пътувания с влак в Европа така и Rail Pass-ове.

В зависимост от държавите, в които желаете да пътувате, RailEurope предлага различни Pass-ове. Вижте повече ТУК.

Видове RailEurope Pass-ове:

Eurail Select Pass

Описание: Rail Pass за 4 свързани с жп или ферибот държави.

Валидност: 5,6,8 или 10 дни в рамките на 2 месеца.

КЪМ Eurail Select Pass

Eurail Global Pass

Описание: Rail Pass за неограничен брой пътувания в 28-те участващи държави. Наличност на два варианта – continuous pass (за 15 дни, 21 дни, 1,2 или 3 месеца) и flexipass (за 5 от 10 дни или 10/15 дни от 2 месеца).

КЪМ Eurail Global Pass

RailEurope предлага също така голям избор от регионални Rail Pass-ове, примерно: Central Europe Triangle Pass, Eurail Benelux Pass, Balkan Flexipass, Eurail Scandinavia Pass, дву- или тристранни Rail Pass-ове, на пример: Eurail Croatia-Slovenia-Hungary Pass и Eurail France-Italy Pass, както и такива валидни само за една държава, като: Eurail Spain Pass. Повече информация за всички видове Rail Pass-ове вижте ТУК.


115270_3458439_480959_thumbnail

InterRail – Опознайте Европа с InterRail. Пътувайте на много влакове в Европа просто като покажете Вашия Interrail Pass.

Eurail и InterRail са част от Eurail Group и предлагат идентични продукти. Вие можете да ползвате който и да е от двата сайта.

InterRail и Eurail предлагат два основни типа Pass-ове: Global Pass и One Country Pass

Видове InterRail Pass-ове:

Global Pass

Описание: Валиден в 30 държави. Подходящ, ако желаете да видите колкото се може повече от Европа пътувайки с влак. Над 170,000 хора се възползват от него всяка година.

Ценови категории: Youth (до 25г.), Adult (от 26г.), Senior (от 60г.), Family (възрастни с деца) – Тук трябва да посочете възрастовата категория, към която принадлежите Вие и Вашите съпътници.

Класа: Първа (1st class) или Втора (2nd class) – Посочете в коя класа желаете да пътувате.

Валидност: 

5 days within 10 days – Можете да пътувате през 5 дни в период от 10 дни. Не е нужно да избирате дните предварително. 
10 days within 22 days – Можете да пътувате през 10 дни в период от 22 дни. Не е нужно да избирате дните предварително.
15 days continuous – С този Pass можете да пътувате, когато си поискате в период от 15 дни
22 days continuous – С този Pass можете да пътувате, когато си поискате в период от 22 дни
1 month continuous – С този Pass можете да пътувате, когато си поискате в период от 1 месец

КЪМ GLOBAL PASS

 

One Country Pass

Описание: InterRail Pass валиден за 1 държава. Най-подходящ ако желаете да пътувате в една държава. Също е добра опция ако желаете да пътувате в 2 или 3 държави (просто си закупете по един Pass за всяка държава)

Цените варират спрямо държавата, за която желаете да закупите One Country Pass. класата, в която желаете да пътувате и период на валидност (3, 4, 6 или 8 дни в период от 1 месец)

КЪМ ONE COUNTRY PASS

Допълнителна информация:

Към всеки InterRail Pass получавате и  безплатен “Travel Pack – съдържащ железопътна карта на Европа (InterRail Map), Мобилно приложение за пътуване с влак в Европа (Rail Planner App), гривна,(wristband), предпазен калъф за Вашия Rail pass (Interrail pass wallet), Наръчник (Interrail pass wallet). Вижте повече ТУК.

Също така, с Вашия InterRail Pass получавате допълнителни ползи и намаления в държавите, за които Pass-ът Ви е валиден (примерно намаление на билет за ферибот между Испания и Италия). Повече информация можете да получите ТУК.

Също така, друго важно условие е, че InterRaill Pass-овете не могат де се използват в страната, от която сте. Все пак, можете да се възползвате от специални намаления за да стигнете до първата държава, в която Pass-ът Ви е валиден. Вижте повече ТУК.

Застраховка при изгубване или кражба на Вашия Pass (Pass Loss & Theft Cover) – Повече информация – ТУК

Безплатна доставка: Великобритания, Франция, Испания, Германия, Ирландия, Холандия, Швейцария, Дания, Норвегия, Австрия, Белгия, Финландия, Швеция, Чехия, Гърция, Полша, Унгария, Литва и Люксембург. За останалите държави вижте Shipping Calculator.

Настаняване по време на пътешествието Ви с влак.

Препоръчваме Ви да използвате един от следните сайтове при избора Ви за настаняване:

  • TripAdvisor – Търсачка за хотели, която сравнява цените за избрания от Вас хотел в най-популярните сайтове за резервации – Booking.com, Agoda.com, Hotels.com и др.
  • Сравняване на Цени на Хотели – Нашия инструмент за сравняване на цени на хотели, чрез който можете да запазите избрания от Вас хотел възможно най-изгодно.
  • AirBnb – Най-популярния сайт за запазване на апартаменти. Получете $20 при нова регистрация.

Преди да направите резервация, проверете оценките и мненията за хотелите, които сте избрали в TripAdvisor.


 

interrail

Приятно пътуване с влак в Европа!

TravelSmart.bg

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement