Пътуване след COVID-19 и необходимост от карантина

Планирате пътуване през пролетта или лятото на 2021 г.? Прегледайте описаните по-долу източници на информация за изисквания и ограничения за пътуване на български граждани до определени страни.

Рестрикциите за пътуване в Европа и света започват постепенно да се отменят или поне облекчават. За съжаление обаче, все още таи голяма неяснота около това докъде можем да пътуваме след COVID-19 пандемията, дали е необходимо да си правим PCR тест, както и дали сме длъжни да спазваме карантина като пристигнем там или пък като се завърнем в България. 

Европейската комисия се опива да отговори на всички тези въпроси по възможно най-лесния и интерактивен начин чрез своята платформа Re-Open EU.

Също така, секцията Travel Center към IATA е събрала на едно място всички изисквания на държавите по света.

И не на последно място, сайтът на Mинистерство на Външните Работи (МВнР) е важен канал на информация за пътуващите, който трябва да проверим преди да се отправим към чужбина.

Какво е Re-open EU?

Основната цел да Re-open EU е да улесни възстановяването на туризма и пътуванията в Европейския съюз след COVID-19. Платформата осигурява в реално време информация за всяка една държава относно граничния контрол, наличните транспортни средства, практическа информация относно ограничения при пътуване, както и сведения за безопасността и здравето на пътуващите. По този начин всеки един гражданин на ЕС може да планира отговорно своите пътувания на база предоставената информация.

Разгледайте сами платформата www.reopen.europa.eu/bg

Дори и да не Ви се налага пътуване в скоро време, разгледайте платформата и си задайте примерни дестинации, за да видите каква информация ще Ви бъде предоставена.

Пример от платформата Re-open EU с информация за пътуване до Италия. 

платформа-re-open-eu-за-пътувания-в-европа-след-COVID-19

Коментар на българския еврокомисар

 В свое изявление българският еврокомисар Мария Габриел коментира следното:

„Богатото културно наследство на Европа е нашата идентичност, историческа памет, фактор за приобщаване и творчество. Едновременно с това културата е ресурс и конкурентно предимство за развитие на туризма и създаване на работни места. Секторите на културата и туризма бяха сред най-тежко засегнатите от кризата. Иновативните цифрови решения могат да предоставят допълнителни възможности за тяхната подкрепа. С онлайн платформата Re-open EU и мобилните приложенията целим предоставяме на актуална информация, за да можем отново безопасно да пътуваме и преоткриваме културното ни богатство“

Източник: ec.europa.eu

Travel Center IATA – ограничения при пътуване в цял свят

IATA и в частнот Timatic са събрали на едно място (COVID-19 Travel Regulations Map) всички ограничения на отделните държави в света. Това улеснява много пътешествениците при плануване на пътуване до държави извън Европа, за които информацията е по-оскъдна. Разбира се, всеки трябва да проверява точно иформацията си и поне от няколко източника, тъй като поради динамичната ситуация  разминавания са възможни.

Разгледайте условията за пътуване до държавите, които желаете да посетите: www.iatatravelcentre.com/world.php 

covid-19-карта-пътуване-ограничения-света

Министерство на Външните Работи

В сайтът на МВнР можем лесно да достъпим страницата “Коронавирусът – как ще пътуваме” (https://www.mfa.bg/bg/covid19map).

В нея можем да проверим конкретната информация относно COVID-19 за всяка една държава, както и най-актуалните ограничения и препоръки за българските граждани. Допълнително можем да намерим контактна информация (телефонни номера и имейл адрес) в случай на необходимост от съдействие, както и информация за гражданите с изтекли паспорти и лични документи.

министерство-на-външните-работи-коронавирус-пътуване-ограничения

Приятни и безопасни пътувания през пролетта и лятото на 2021 г.

Друга полезна информация, можете да намерите в раздел “Полезни статии”

Пътуване по време на COVID-19, карантина и тестове.

ТравелСмарт


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.