Резултати от въпросника “Пътуване след COVID-19”

Благодарим на всички взели участие във въпросника “Пътуване след COVID-19”. По-долу сме поместили информация за резултатите от запитването. 

Брой участници: 608

Период на запитване: 48 часа

Уеб адрес на въпросника: https://forms.gle/Wc4EfWDHJnoyTBs66 

Резултатите от запитането “Пътуване след COVID-19”

1. Колко строго спазвахте препоръчителните мерки свързани с пътуване по време на периода на “извънредно положение” (13 Март – 13 Май 2020)?

Със сигурност можем да заключим, че българските пътешественици са спазвали изключително стриктно препоръчителните мерки и ограничения за пътуване по време на “извънредното положение” (13 Март – 13 Май 2020). Около 80% от запитаните са посочили 8/10, 9/10 или 10/10 като ниво на спазване на мерките по тяхна самооценка.

спазване-мерки-ограничения-пътуване-коронавирус

2. До къде успяхте вече да пътувате в периода след края на извънредното положение? (13 Май – 30 Юни 2020) (Моля, отбележете всеки един валиден отговор)

В периода след края на извънредното положение, българските пътешественици са пътували най-вече до друго населено място при близки (66%), както и на разходка в природата около града, в който живеят (62%).

Други популярни дестинации са били “на планина в България” (27%), “друг град в България с цел туризъм” (26%), како и “на море в България” (22%).

пътувания-пролет-2020 коронавирус

3. Кога смятате, че ще е следващия път, когато ще пътувате в чужбина? (Без значение целта на пътуването)

Малко над 1/3 от запитаните планират да пътуват в чужбина още това лято, а 22% смятат да направят това през есента. Близо 2/3 от запитаните (68%) планират да пътуват в чужбина поне веднъж до края на следващата зима.

Малко над 1/4 от попълнилите анкетата са посочили, че не биха пътували преди 2021 г., а 4% не и преди да има ефективна ваксина срещу COVID-19.

кога-следващо-пътуване-след-covid-19

4. До къде ПЛАНИРАТЕ да пътувате през следващите 6 месеца? (Юли – Декември 2020) (Моля, отбележете всеки един валиден отговор)

Отговорите на този въпрос са изключително разнообразни. Като близо половината ще пътуват при близки, на море в България, на планина в България и/или на разходка в природата около града, в който живеят.

Над 1/3 от запитаните пък посочват, че ще пътуват до друг български град с цел туризъм, на море в Гърция или до друга държава от ЕС с цел туризъм. 

до-къде-планирате-да-пътувате

5. Кое е най-голямото Ви притеснение да пътувате в чужбина?

Спазването на задължителна 14-дневна карантина се оказва най-голямото притеснение пред българския пътешественик да пътува в чужбина (34%).

Евентуалното заразяване с COVID-19 (22.5%), както и евентуалното затваряне на граници (28.4%) са другите две най-големи притеснения.

8.6% от запитаните посочват, че нямат никакви притеснения да пътуват в чужбина.

Важна забележка: Много от участниците в запитването са посочили, че всички изброени отговори са валидни притеснения за тях и се затрудняват да посочат само един отговор.

притеснение-при-пътуване-в-чужбина след covid-19

6. Какъв вид транспорт бихте предпочели за следващото Ви пътуване?

Над половината запитани(53%) посочват, че биха предпочели да пътуват с личния си автомобил. Малко над 40% посочват самолет, въпреки допълнителните изисквания преди и по време на полет.

транспорт-след-коронавирус-пътуване

7. Какъв вид настаняване бихте предпочели за следващото Ви пътуване?

Хотел (43%) и апартамент под наем (39%) отново ще се най-предпочитаните места за отсядане по време на пътуване с лек превес на хотелското настаняване.

Ефектът “COVID-19” е може би най-видим в резултата на отговора “отсядането при близки”, който достига почти 10%, както и “къмпинг” с 6.1%.

настаняване-пътуване-след-коронавирус

С какво TravelSmart ще се опита да помогне?

Необходимостта от адаптиране към ситуацията е очевидна. За това и освен редовните ни публикации за изгодни предложения за пътуване ще добавим и нови типове съдържание. Със сигурност актуалната обстановка, ограничения и условия при пътуване в чужбина ще основна тема в следващите месеци и ние ще се постараем да я адресираме подобаващо.

Локалното пътуване ще претърпи голям ръст най-вече поради усложненията при пътуване в чужбина, за това и също така смятаме да се фокусираме върху България като дестинация.  

Видим е интересът и към пакетни предложения за пътуване в чужбина, вдъхновяващи пътеписи, както и много важната тема за природосъобразен и социално отговорен туризъм. Очаквайте и повече съдържание засягащо тези теми.

Благодарим Ви за участието в запитването и обратната връзка, която ни предоставихте.
Напомняме Ви, че винаги можете да ни пишете със съвети, идеи, въпроси или забележки! 🙂

TravelSmart

Друго полезно и интересно съдържание можете да намерите в раздел “Полезни статии”.

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement