До Пукет с Весела

„Какво е да попаднеш на наистина райски и необитаем остров, да си на гърба на слон, да шнорхелираш за първи път и да вечеряш с още 2000 човека – това са само част от преживяванията ни на о-в Пукет по време на нашата „Обиколка в Югоизточна Азия.“ – така започвам своя разказ за това необикновено място, наречено Пукет,

Здравейте, аз съм Веси и съм сватбен фотограф по професия. За пътувания мечтая от 7-8 клас. Тогава имаше едни дебели каталози с организирани автобусни и самолетни екскурзии до Венеция, Париж, Египет… Тогава си мислех колко ли са далеч тези места, че не мога да ги посетя.

Но ето, че се ожених и оттогава започнах да пътувам. На пътешествията си по света сме винаги заедно със съпруга ми. а напоследък започнахме да включваме и двете ни малки деца ( на 6 и 2 г.). Първото ни пътуване беше до Израел и с пари от сватбата. Последваха няколко години на пътувания в близка Европа, докато не дойде моментът да отидем и до другите краища на света, а именно Югоизточна Азия и Карибите.

Мечтая да посетя всяко местенце на нашата планета. Обожавам да изучавам културата и традициите на народите. Предпочитам атмосферата сред местни хора пред историческите факти и останките от сгради. Също така съм човек на „активната почивка“ – обичам да плувам, да се катеря, да яздя и всичко, което е свързано с действие. Надявам се да успея за малко да ви откъсна от забързаното ежедневие и да Ви пренеса на малкото прекрасни места, които съм имала привилегията да посетя.

Посетени места:
О-в Пукет (град Патонг) и Симиланските острови

Период на пътуване:
Ноевмри 2015 г.

Защо решихте да посетите Тайланд?

След посещение на по-известните градове и места в Европа, в мен започна да се надига желанието да отида някъде по-надалеч. Нямах конкретна цел и посока, просто исках да е на другия край на света. 🙂 И така през лятото на 2015 г. ми изпадна добра оферта за Сингапур и купих самолетни билети. В последствие решихме, че така и така ще ходим на толкова далечно място, поне да включим още няколко дестинации в района. Затова в пътешествието включихме освен Сингапур, още и о-в Пукет, Банкок и о-в Бали. Пътеписи от цялото пътешествие може да прочетете в моя собствен блог: www.travelworld195.com

Как си организирахме пътуването?

Самолетните билети от София до Сингапур купих директно през сайта на Brirtish Airways, като бяха с едно прикачване в Лондон. Интересен факт е, че полетът от Лондон до Сингапур е един от най-дългите по времетраене полети в света – цели 14 часа! Е, не беше толкова зле, преживяхме ги и на отиване, и на връщане 😉 Не мога да не спомена, че храната в самолета беше учудващо вкусна.

От Сингапур до о-в Пукет летяхме с нискотарифна компания Номер 1 в света – Air Asia. Обслужването беше на ниво. Единствено лошо впечатление ни направи това, че седалките бяха прекалено наблъскани една към друга и беше много тясно както напред, така и настрани. Полетът продължи около 40 минути.

За влизане в Тайланд са необходими визи, за които аз предварително се бях погрижила като бях изпратила необходимите документи по куриер до консулството на Тайланд в София и оттам ми бяха върнали документите с визата  вътре отново по куриер. Цената на визата е 30 евро за еднократно влизане.

Добре дошли в Пукет… 🙂

Пукет ни посрещна със слънчево и горещо време.

Още с излизането от летището, влязохме в екзотичната атмосфера на остров Пукет. Но не бяха палмите тези, които ни впечатлиха, а по-скоро беше трафикът. На Пукет, както и в Банкок и в цяла Югоизточна Азия, трафикът е меко казано ужасен. Шофьорите карат без никакви правила, а ако има такива, то те не се спазват. Отвсякъде по тесните пътища изскачаха мотопеди. Постоянно се чудихме как не катастрофират при такова каране. Всички пътища са много тесни и не са пригодени за такова количество трафик.

Местните използват мотопедите си за абсолютно всичко – от возене на цялото 4-членно семейство до пренасяне на мебели или  домашни животни, кокошки и т.н..

Пътищата в Пукет са тесни и с много завои. Затова и почти няма да видите голям автобус там. Организираните екскурзии се правят само с минибуси до 12-15 човека.

Хотелът ни се казваше Cool Sea House и се оказа, че съм резервирала стая без прозорец. Честно казано не беше много уютно местенце, но като за 3 нощувки ставаше. Намираше се в „Столицата на разврата“ на Пукет – град Патонг. По протежение на централната улица се намираха нощни барове с танцьорки и стриптизьорки. Освен това навсякъде млади, красиви наконтени и начервьосани тайландки предлагаха масаж, но дали предлагаха само масаж или още нещо, остана загадка за нас, тъй като не пожелахме да се възползваме от техните услуги.

Друго нещо, което ни впечатли бяха страшно многото жици по стълбовете. Стотици жици висяха по стълбовете. Също така имаше трансформатори навсякъде из града, насред пазара, над магазините.

Препоръчвам ви да опитате от екзотичните плодове, които предлага остров Пукет – Ние лично опитахме непознатите за нас Лонган ( хлебно дърво ), Salak, Тамаринд. Можеше да изкараме съвсем спокойно на плодове, изобилието беше толкова голямо.

Вечеряхме е едно доста приятно и оборотно, ако съдим по туристите в него, местенце, близо до нашия хотел. Съпругът ми си поръча рак, който беше изпечен на самата улица на скара на дърва.

На следващия ден сутринта трябваше да ходим при слонове. В 9:00 ч. дойдоха да ни заберат, като ни качиха в едно странно возило, като тези, в които возят добитък, само че разполагаше със седалки. След половин час яко дундуркане в това моторно превозно средство, пристигнахме и там ни посрещна едно бебе слонче, което по-късно си платих да нахраня с банани. Слончетата засмукват бананите с помощта на дългия си хобот и в знак на благодарност то ми даде, не една, а цели две ЦЕЛУВКИ (Шегата настрана, беше отварително)  🙂

След това се качихме на нашия слон, който беше доста възрастен. Лошо впечатление ни направи това, че момчетата, които управляваха слоновете, всъщност ги ръчкаха с острие горе по главата, за да слушат. Цялата разходка със слон продължи 30 минути, които за нас бяха предостатъчно. Агенцията, през която резервирах онлайн, предлагаше и по-скъпи пакети със съответно по-голяма продължителност разходка със слон, но смятам, че 30 минути са напълно достатъчни. Имайте предвид, че слона се движи много бавно и в един момент доскучава.

Момчето, което управляваше нашия слон, предложи да ни снима срещу заплащане, разбира се. Определено парите си струваха, тъй като имаме невероятен спомен от неговите снимки и всъщност една от най-хубавите снимки от цялото пътешествие я направи именно той.. В този парк имаше и маймуни, но горките живееха в ужасни условия и ми стана жално, че дори не исках да ги погледна.

Оказа се, че животните в Тайланд са златна мина, но грижата за тях е на много ниско ниво. Слонове, тигри, крокодили и маймуни биват безспирно малтретирани и упоявани в името на печалбата. Дори след като видях как се отнасяха със слоновете, на които се качихме, се отказах да посетим парка за тигри покрай Банкок, тъй като разбрах, че там тигрите редовно биват упоявани, за да може да са безопасни и да стоят мирно за снимки.

Прибрахме се в хотела, обядвахме в близкото вече познато ресторантче и зачакахме да ни заберат в 17:20 ч. Предстоеше ни да посетим още една от най-големите забележителности на острова, а именно – шоуто Fantasea. Струваше ни 200 лв. за двамата за вечеря и вход за шоуто, което наистина си заслужаваше всяка стотинка. Беше изключително изживяване. Fantasea представлява смесица между шоу с участието на слонове и цирк, като вариантите за билети бяха: билет само за шоуто, комбиниран билет за вечеря и шоу или комбиниран билет за вечеря в луксозен ресторант и шоу. Ние бяхме платили за втория вариант – комбиниран билет за вечеря и шоу.

Вечерята се състоеше в една огромно-грамаданска зала, която побира 2000 човека и всички ястия бяха на принципа на шведската маса. На закупените билети пишеше точно на коя маса да седнем. Храната беше в изобилие и имаше разнообразие, но някак ми липсваха по засукани ястия. След официалната вечеря се разходихме из парка, където имаше танцуващи тайландки, магазини за сувенири и други приятни местенца. Към 20:30 ч. отвориха залата на представлението. Организацията беше на ниво.

Бяхме принудени да си оставим телефоните, фотоапаратите и горните дрехи в гардероба. Това е причината да нямам снимки, които да ви покажа.

Залата беше огромна и нашите места бяха на първия ред на втория етаж – просто перфектно! Представлението беше У.Н.И.К.А.Л.Н.О. Това е нещо, което човек трябва да преживее, ако отиде на остров Пукет. Mного светлини, шоу на Световно ниво, ефекти. Слоновете всъщност заемат малка част от представлението, но за сметка на това цирковите артисти правят страхотно шоу.

Уникалното в това шоу, според мен, беше факта, че не е просто да си седиш на мястото и да наблюдаваш какво се случва на сцената, а реално участваш, защото действията и сюжета се развиваха във всички краища на залата, включително и над главите ни. Артистите влизаха и излизаха от всички страни на залата и така публиката се оказваше насред действието. Кулминацията беше като паднаха хиляди балони от тавана.

Симиланските острови

Следващият ден, обаче, се оказа още по-вълнуващ от предните. Трябваше да станем по тъмно, защото в 6ч. дойдоха да ни заберат отново с минибусче.

Този ден щяхме да отидем на Симиланските острови. Бях резервирала екскурзията през Phuketalltours.com и ни струваше 220 лв. Това беше най-ниската цена, която намерих и беше значително по-ниска от останалите оферти. Честно казано бях се притеснила дали всичко ще е ок с пътуването и дали няма да се окажем измамени. Но всичко мина по вода и преживяванията в този ден надхвърлиха по всякакъв начин нашите очаквания.

Пътувахме около час и половина от Патонг до сборния пункт, мястото, където се събират всички туристи. Там имаше на разположение безплатни вода, чай, сладки, малки сандвичи, както и плавници под наем срещу допълнително заплащане. След кратко изчакване, се ориентирахме към моторната лодка.  Наш гид беше едно младо и усмихнато момиче, което ни обясни първоначално къде отиваме, какво ще правим, къде ще ядем, къде ще шкорхелираме и т.н. Пътувахме още около час с моторната лодка до първия остров. Още със слизането се потопихме в рая. Такава вода никъде, наистина НИКЪДЕ, не съм виждала. Водата беше кристално изумрудена, чиста. Пясъкът беше бял и мек като кадифе.

Симиланските острови представляват архипелаг от 11 острова, които се водят част от Национален парк. Затова е необходимо да се плати входна такса, която в нашия случай беше включена в така или иначе ниската цена. Островите се водят необитаеми, само такива туристи като нас идват за по няколко часа на ден да разхвърлят буклуци из целия остров и след това си тръгват.

Обядвахме на това райско кътче, след което се разходихме из джунглата. За първи път бяхме в истинска тропическа джунгла. Имаше пътека, която водеше до върха на острова и като се качихме, пред нас се откри страхотна панорамна гледка към синьото море и лодките в него.

Нашата екскурзия включваше освен посещение на Симиланските острови, но и шнорхелиране на две различни места по 30 мин. За първи път в живота си аз и съпругът ми шнорхелирахме и ни пуснаха в дълбоките води, със спасителни жилетки, Слава Богу. Беше ни много интересно, тъй като видяхме най-различни по вид и цвят тропически рибки, но за съжаление те, в повечето време, бяха далече от нас. Също така се нагълтахме с вода, докато свикнем как да използваме маската и шнорхела. На едно от местата, където шнорхелирахме гидът ни предупреди да не приближаваме съседния малък остров, защото там живеели костенурки, които били опасни.

Последната ни спирка беше всъщност най-големият от 11-те острова в архипелага. Още с наближаването на острова можеше да се видят скалите, които са най-известното място и които са на всяка картичка, касаеща Симиланските острови. Водата там отново беше повече от прекрасна, но имаше прекалено много туристи и някак чувството за екзотичност и това да си на необитаем остров, се изпари.

Последва един час пътуване обратно с моторната лодка. На сушата ни чакаше малка почерпка и след това тръгнахме всеки откъдето е.

Благодарение на теб, Пукет, ни връхлетяха толкова силни емоции, преживяхме толкова прекрасни моменти и посетихме толкова прекрасни местенца!

След невероятните преживявания на остров Пукет, беше вече време да се отправим към следващата дестинация в нашата Обиколка в Югоизточна Азия, а именно – столицата Банкок. До там стигнахме отново с Air Asiа, но за приключенията там, ще пиша друг път…

КРАЙ

Освен сватбен фотограф, Весела е и травел блогър. В TravelWorld195 тя разказва за пътувания си в цял свят. Можете да я следите също така и във Facebook и Instagram.

Надяваме се, че тази история от пътуването на Весела и съпруга ѝ в Пукет ще Ви вдъхнови и помогне да си организирате също едно вълнуващо пътешествие до това кътче на Тайланд.

Прочетете и други интересни истории на пътешественици в секцията Истории.

TravelSmart.bg


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.