Пътуване до Йордания

Заедно с блогърката Биляна подготвихме тази статия, в която тя разказва за нейното пътуване до Йордания, по време на което тя посети много места като Петра и Аман, запозна се с много мили хора и опита редица вкусни ястия. Приятно четене!

Биляна е травъл блогър и пише за приключенията си от места като Виетнам, Мароко, Грузия, Филипините и т.н. Когато не пътува и си е в родната България, може да я намерите да планира следващото си пътешествие, или някъде из красивите ни планини. Вижте повече в OwlOverTheWorld.com.

Посетени места:

Период на пътуване: Май – Юни 2018

Йордания е държавата, която все още ми е малко странно да повярвам колко много харесах и колко много ме изненада. Йорданците, те ме изненадаха най-много и те главно са причината да се влюбя в Йордания и да остана с такива топли спомени от нея. А, да, и Джъстин също.

Но нека да започна от там как изобщо се озовах в Йордания при положение, че изобщо не беше част от плановете ми в този период.

От много отдавана исках да посетя Израел, но както на всеки е известно, аз също знаех, че е скъпа дестинация и затова винаги я отлагах. Все едно, в един момент не можех повече да и устоявам, взех си билет за 40 лв. София до Тел Авив от Wizz Air и шест дни по-късно вече бях на Израелска почва. Още при самото ми заминаване за Израел планувах от там директно да отида в Холандия, и по-точно в Ротердам, за една блогърска конференция. Фактът обаче, че Йордания, и по специално Петра, е толкова близко много ме човъркаше отвътре, тъй като, разбира се, винаги съм искала да отида и в Йордания.

В последствие реших, че ще пропусна конференцията в Ротердам и, че след Израел отивам в Йордания. Прекарах последните си няколко дни в Израел, в Назарет. Отидох там по простата причина, че беше най-удобното място, от което да тръгна за Йордания. Границата между Израел и Йордания може да се прекоси на 3 места. Защо избрах точно тази? Защото Abraham Tours предлагат директен трансфер между Назарет и Аман. В другите случаи трябва да взимаш таксита от/до границите и т.н., а на мен не ми се занимаваше с такива неща, а и исках да започна моето пътуване до Йордания от Аман.

И така пристигнах в Йордания.

Тук ще отбележа, че ако някой пътува от Израел за Йордания и пресича същата граница със същият автобус, му препоръчвам да има в себе си пари в местната валута. Аман е много голям град и автобусът те оставя не особено близко до центърът му. Така аз и Никол от Канада, с която се запознахме по време на пътя, останахме малко с вързани ръце, тъй като на близко нямаше нито банкомат, нито бюро за обмяна на валута. Едни американци обаче, които вече живееха в Аман и бяха в същия автобус с нас ни дадоха 5 динара, които да ни стигнат да си хванем такси до центъра на града. Там вече си намерихме банкомат.

Още от както пристигнах в Аман ми направиха голямо впечатление хората. До края на първият ми ден в Йордания всички бяха супер мили и дружелюбни. Първата вечер седях и си мислех ‘’йорданците дотук ми се струват прекрасни’’ и така си и остана. Те наистина са едни от най-прекрасните хора. Щастлива съм, че имах възможността да посетя Йордания и да усетя гостоприемството на йорданците, защото честно те са едни от най-гостоприемните и мили хора, които съм срещала до сега.

Прекарах 3 дни в Аман, а още на вторият се запознах с Джъстин. Джъстин е пътешественик от Австралия, който до този момент пътуваше вече в продължение на една година нон-стоп. От както се запознахме в Античният театър в Аман, не се разделихме и обиколихме Йордания заедно.

От тези първи няколко дни в Аман имам толкова много хубави спомени свързани с Йорданци и тяхното гостоприемство. Първата вечер след като се запознахме с Джъстин излязохме заедно да вечеряме, след което се разхождахме из града. Така попаднахме на Осама и Рак, две местни момчета, които ни поканиха да отидем с тях там, където те отиваха. Излишно е да казвам, че веднага се съгласихме. Качихме се в тяхната кола и те ни заведоха на местата, които местните се събират и там, където те самите излизат. Прекарахме си прекрасно с тях и за себе си мога да кажа, че ме накараха да се чувствам изключително комфортно в тяхната компания, а и в Аман като цяло.

На следващия ден се запознахме с един херцог, което е отделно цяла една дълга история. Накратко, отидохме да видим най-старата сграда в Аман, която в момента е под негово попечителство, запознахме се, нахрани ни и дори ни даде по нещо за спомен.

На другия ден, заедно с една двойка от Австралия отпътувахме за Петра. Четиримата си разделихме наемането на частен шофьор, който да ни закара до Петра, минавайки през пътя на кралете и спирайки на други интересни места по пътя, където можем да използваме Jordan Pass-овете си.

Петра

Петра наистина е удивително място, което си заслужава да видиш със собствените си очи.

Прекарахме 3 нощи в Петра, като на третата спахме в една пещера, буквално някъде по средата на изгубения град. И вечерното светлинно шоу гледахме.. нелегално.

Още на първия ден, в който отидохме в Петра, видяхме почти всичко. Джъстин почти си счупи крака, който в последствие се оказа, че уж е само навехнат. Както и да е, на връщане от манастира той не можеше да върви повече, заради болките в крака му, затова се качи на едно муле и се разбрахме да се срещнем обратно пред съкровищницата.

Докато аз продължавах да се разхождам случайно се натъкнах на Никол, момичето с което се запознахме в автобуса от Назарет, за което споменах в началото. Спомняте ли си я?

Останах известно време с Никол, след което се върнах да се срещна с Джъстин, когато се заговорих с един местен бедуин. Вече се бях заговаряла с доста, но този някак си се открои и поведохме разговор. Така както си говорехме той ми спомена за пещерата му, която веднага грабна интересът ми. Попитах го да ми покаже снимки (всички бедуини все пак имат модерни смартфони) и той го направи. През това време Джъстин също се появи и аз му обясних за какво си говорихме. Той също се заинтригува и така стигнахме до решението да останем да спим една вечер във въпросната пещера.

Докато си говорехме за пещерата попитах бедуина за вечерното светлинно шоу и той ни каза, че ще ни заведе. Разбрахме се да се срещнем по-късно. Върнахме се няколко часа по-късно в Петра, прекарахме известно време в компанията на други местни бедуини и после нашият човек се появи в компанията на 2 мулета.

Без да изпадам в много подробности, качихме се на едно място от където всъщност гледахме шоуто, което не беше нищо особено по мое мнение. След това отидохме в една друга пещера, където ни приготвиха вечеря и прекарахме още няколко часа в компанията на местни бедуини.

На другата вечер се срещнахме на същото място и този път отидохме да спим в пещерата. Беше много интересно и хубаво преживяване, много по различно от това, което повечето хора виждат, когато посетят Петра. Този път имаше доста местни бедуини, които бяха разбрали, че има чужденци, които ще останат да нощуват в пещерата и дойдоха, за да ни видят и да си поговорят с нас. Опознахме тези местни момчета, което беше много приятно.

На сутринта закусвахме, върнахме се в селото и отпътувахме за пустинята Вади Рум, където прекарахме следващата нощ. Деня прекарахме на обиколка в пустинята, която завърши с един приятен залез. След пустинята отидохме в Акаба, град на Червено море. Аз се гмурках там с шнорхел и беше страхотно. Червено море е известно като чудесно място за гмуркания.

След като прекарахме една нощ и в Акаба, на следващия ден си хванахме автобуса обратно за Аман. На следващия ден Джъстин отпътува към Израел, по същият начин и път, по който аз пристигнах от там. Аз прекарах още една нощ в Аман и на следващия ден отлетях за Кипър, от където после си летях за София.

Скоро поне ще е по-лесно да се ходи до Йордания, след като Ryan Air пуснат новата директна връзка между София и Акаба.

Съвети за пътуване до Йордания:

Jordan Pass – НАЙ-ВАЖНОТО!!
Решите ли да пътувате до Йордания, най-добрият и най-полезният съвет, който мога да Ви дам е да си вземете Jordan Pass. Jordan Pass е туристически пакет създаден, за да подпомогне на туристите и да им спести пари и време.
Пакетът включва почти всяка една туристическа забележителност в Йордания, но най-важното е, че включва Петра и самата виза за пребиваване в страната. Само с тези две неща сте си избили парите за Pass-а.
Сериозно, не отивайте в Йордания без предварително да сте си взели Jordan Pass!

Настаняване в Йордания:

Аз съм от този тип пътешественици, които не си правят предварителни резервации, а просто пристигат някъде и хващат в някаква посока, питат, или ако предварително им е било препоръчано някое място отиват директно там. Понякога, обаче, и особено ако е high season, може и да е добра идея да си резервирате нощувка предварително тук-там.

Бих препоръчала един хотел в Петра, Candles Hotel. Беше ни препоръчан от шофьорът ни, който бяхме наели да ни закара до Петра. Първоначално имахме някакви съмнения дали да не отидем на друго място, но след като прочетохме ревютата на няколко други места, решихме да отидем и да го видим. Хотелът беше доста хубав, а най-хубавото му беше, че беше на няколко метра от входа на изгубения град, което е плюс, имайки предвид, че повечето евтини хостели и подобни са по-надалече и ще трябва да си давате парите за такси. Освен това, имахме включена и закуска и вечеря. Малко се попазарихме да съм съвсем честна и накрая се споразумяхме на по 20 динара на човек на нощувка.

Darna Divers Village е мястото, на което останахме в Акаба. Намира се на 11 км от града, но е в близост до най-хубавите места за гмуркане, тъй че, ако отивате за това, препоръчвам.

Транспорт в Йордания

Най-добрият начин да обиколиш Йордания е с кола. Ако не си с кола, не можеш да отидеш на някои места, защото просто няма публичен транспорт, който да ходи там. Другият вариант е такси, но ако сте група от няколко човека, определено най-добре би било да си вземете кола. Аз не успях да посетя 2 места, които много исках да посетя, точно поради липсата на възможност за придвижване.

Храната в Йордания

Ох, хумус, фалафел, и други йордански вкусотии!! Има един ресторант в Аман, който горещо препоръчвам, Hashem – най-вкусните хумус и фалафел, които някога някъде съм яла.

Пари в Йордания:

Йордания трябва да знаете, че е скъпа дестинация. Аз определено не бях подготвена и очаквах, че ще бъде доста по-евтино от колкото е. Запознах се с няколко човека докато все още бях в Израел, които се връщаха от Йордания и ме предупреждаваха колко е скъпо. В Израел обаче също е толкова скъпо, че си мислех, че едва ли може да е по-зле. Е, доста скъпичко си е в Йордания.
Йорданската валута е може би една от най-силните като бие дори еврото.
1 JD = 2.36 лв.

Как да се обличате в Йордания?

В Йордания е прието да се обличате по консервативно, което за жените означава, че не трябва да показват много плът. Къси панталонки, полички и роклички не са приети. Ако местни жени не ходят облечени така, то тогава и за Вас не е окей.
От друга страна трябва да знаете, че в Йордания не винаги е горещо, така че проверете местното време преди пътуването Ви, за да знаете какви дрехи да си подготвите.

Кои места да посетите в Йордания?

Аман – аз определено бих отделила поне 2 дни за Аман. В Аман няма много неща за правене от туристическа гледна точка, но на мен някак си ми допада като град. Освен това дори и да Ви стане скучно, винаги ще намерите някое приятно место да изпиете едно кафе или пък да пушите наргиле.

Петра – ами, че то всички ходят в Йордания, за да видят Петра. Разбира се, има много други места, които си заслужава да бъдат видени в Йордания, но Петра няма как да я пропуснете.

Вади Рум – много е хубаво там!

Акаба и Червено море – ако се гмуркате, това е Вашето място.

Мъртво море – Не споменах нито един път Мъртво море до тук, защото аз не отидох да го видя докато бях в Йордания. Отидох да видя Мъртво море още докато бях в Израел и за това го пропуснах в Йордания, но ако Вие посещавате само Йордания, то тогава отидете да се поносите по повърхността на най-ниската точка на Земята.

Джераш – Джераш е смятан за най-добре запазеният римски град в Близкият изток.

Природният резерват Дана – това е най-големият природен резерват в Йордания и едно от 2 места, на които много исках да отида, но не успях, заради липсата на превозно средство.

Вади Муджиб – това е второто място, което за съжаление не успях да посетя. Това е каньон, който се прекосява преминавайки през реката, която протича от там, катерейки се по въжета и т.н., за да стигнеш до един водопад.
Наистина препоръчвам на всеки, който има тази възможност да посети Йордания – чудесна държава е и се надявам, че всеки ще остане с такива добри впечатления от нея, както и аз.

Край

.

Биляна е активен блогър, в OwlOverTheWorld.com тя разказва за всичките си пътувания, както и дава ценни съвети за местата и начините, по които е пътувала. Можете да я следите също така и във Facebook и Instagram

Надяваме се, че тази история на Биляна ( Пътуване до Йордания) ще Ви вдъхновим и помогнем да си организирате също едно вълнуващо пътешествие до Йордания.

Прочетете и други интересни истории на пътешественици в секцията Истории.

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement