Вълнуващо пътешествие от Виена до Прага

В тази публикация нашата приятелка Мария ни разказва за нейното вълнуващо пътешествие от Виена до Прага, както и за всичките места, които не трябва да пропускаме да посетим в чешката столица.

Коя е Мария?
Блогър, пътешественик и любител на приключенията. През свободните си дни изследва поредната нова дестинация, а през останалото време… търси самолетни билети за следващата. В блога си Travelling Buzz обрисува с думи приключенията си и запознава други любопитни пътешественици с красотите на България и Европа.

Период на пътуване:
Януари 2016

Посетени места:
Виена, Микулов, Кутна хора, Прага

 

Магията на Прага ни запленява още преди да сме посетили града. Това е една от онези дестинации, за които всички сме чували и искаме да видим с очите си.  В един прекрасен и студен зимен ден решихме да се уверим с очите си, че Прага е едно от най-красивите места в Европа.

Месец януари се оказа предизвикателство за пътуването ни до Чешката столица. Снежното време, обаче, ни доказа колко красива е Прага покрита с толкова много сняг.

Преди да тръгнем, се информирахме от няколко туристически блога – един от най-добрите начини да намерим съвети и препоръки от първо лице. Така научихме за чудатите статуи на Давид Черни в Прага, които ми направиха най-голямо впечатление. Все още немного хора знаят за тях, но те могат да ви помогнат да видите чешката столица от друга, по-различна светлина.

Пътуването от Виена до Прага

За цялото пътуване решихме да си отделим 5 дни – един ден във Виена, един ден в пътуване между Виена и Прага, 3 дни в Прага.

Освен Прага, решихме да посетим още няколко места и си спретнахме цяло приключение. Маршрутът ни включваше следните дестинации: София – Виена със самолет, Виена – Микулов – Кутна хора – Прага с кола, Прага – София със самолет. Така успяхме да видим не само един, а цели 4 красиви града през зимата. Самолетните билети София-Виена и Прага-София си закупихме с Bulgaria Air.

За пътуването с кола между Виена и Прага използвахме една нова услуга, която се оказа доста полезна – On Day Trip (https://ondaytrip.com/). Сайтът позволява да резервирате пътуване с кола и местен шофьор между два европейски града. Може да включите и колкото си искате забележителности между двете дестинации. Все едно пътувате с приятел, но без да се налага да шофирате или наемате кола.

Шофьорът ни взе директно от хотела във Виена. Преди да стигнем в Прага вечерта, спряхме да разгледаме две малки, но забележителни градчета в Чехия – Микулов и Кутна хора. И тъй като беше местен шофьор, успяхме да научим доста интересни истории за региона и местните.

Нощувките

За нощувките в Прага се доверихме на Airbnb, както най-често правим. За мен това си остава най-добрият вариант за намиране на настаняване на добра цена и локация. Успяхме да намерим просторен апартамент с кухня в центъра на Прага, на 10 минути от Стария град, за около 20 евро на вечер.

Какво да видим в Прага?

Немалко са забележителностите, които си заслужава да видим в Прага. Освен чудатите статуи на Давид Черни, най-голямо впечатление ми направиха и двете места, от които се откриват страхотни гледки към целия град, а именно:

Часовниковата кула в Стария град

Може да се изкачите по кулата „Орлой“, която е част от сградата на старото кметство в Прага. Намира се точно над часовника в Стария град – няма как да го объркате, пред него винаги има тълпи от туристи. Входът е около 10 лева. Гледката към заснежените покриви и малките улички на Стария град си заслужава цялото отделено време.

Пражкият замък

Замъкът, разположен на хълма Храдчани, е един от най-забележителните символи на Чехия. Построен е през 9-ти век и представлява цял комплекс, обграден от високи стени. Смята се за най-големия подобен комплекс в света. За прекрасна гледка към Прага, се качете на южната кула в катедралата Св. Вит. Входът за кулата струва около 27 лева, но напълно си заслужава.

Заснеженият Карлов мост

Небезизвестният Карлов мост, свързващ Стария град със Замъка, е построен през 15 век и вече над 600 години впечатлява жителите и посетителите на града. На моста са издигнати 30 внушителни скулптури на светци. Карлов мост минава над река Вълтава и предлага прекрасна гледка към хълма Храдчани и споменатия Замък.

Старият град

Разходка в Стария град е задължителна, когато пътуваме до Прага. Невероятната архитектура, тесните павирани улички и блестящите витрини ще ви запленят още при първата разходка. Много често може да се натъкнете и на улични музиканти, които правят атмосферата в Прага още по-вълнуваща.

Чудатите творби на Давид Черни, разпръснати из целия град

Както споменах още в началото, най-голямо впечатление ми направиха чудатите творби на Давид Черни в Прага. Те не са обикновени статуи, а предизвикателни и ексцентрични творби, разпръснати из целия град, които всяват недоумение у всеки, който се доближи до тях.

Статуята на висящия Зигмунд Фройд може да видите сред улиците на Стария град. Предположенията са, че творбата отразява вечната му борба и страх от смъртта. Висящ силует на човек през нощта определено не е нещо, което всеки очаква да види при разходка в романтичния град. На статуята се натъкнахме съвсем случайно, гледайки към нощното небе на Прага.

Друга смразяваща гледка в чешката столица са зловещите гигантски бебета без лица. Те се намират в парк Кампа и символизират комунистическия период в страната, който не успява да достигне до зрялост. Може да видите подобни статуи на бебета, катерещи се по телевизионната кула в града.

Друга ексцентрична творба на Черни са пикаещите върху картата на Чехия мъже. Точно така, картината е доста колоритно обобщена от автора, в което ще се убедите, когато ги видите на живо.

В търговския център Люцерн, пък, може да се натъкнете на статуята на някогашния крал Венцеслав, а по-късно обявен и за светец. Той е изобразен като яздещ кон, но не какъв да е – а мъртъв кон. Предполага се, че статуята е създадена с подигравателна нотка към недолюбвания чешки президент.

Други чудновати творби на Давид Черни, които може да разучите и след това да видите в Прага, са Изчезващите мъже, Метаморфоза, Бременната жена, статуята на Франц Кафка и др.

* * *

Несъмнено Прага е една от най-мечтаните дестинации, независимо дали планирате да я посетите през лятото или през зимата. Няма да останете разочаровани!

Край.

 

Мария е един от най-активните блогъри в България. В Travelling Buzz тя разказва на английски за многобройните си пътувания до най-различни кътчета на България, както и за немалкото и вълнуващи пътешествия в Европа. Можете да я следите също така и във Facebook и Instagram.

Надяваме се, че тази история от пътуването на Мария ( Пътешествие от Виена до Прага ) ще Ви вдъхновим и помогнем да си организирате също едно вълнуващо пътешествие до Чешката столица.

Прочетете и други интересни истории на пътешественици в секцията Истории.

TravelSmart.bg


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.