Приключение в Камбоджа

Ако сте се запътили към Камбоджа или се чудите дали това е вашата дестинация, то историята на Джорджа от Съветите на Джорджа е точното четиво за вас.

Екскурзии и турове в Камбоджа

Разгледайте предложенията за турове в Камбоджа, вкл. до Ангкор Ват, Сием Рийп и Пном Пен.

Авторката за нея: „Бих определила себе си като ентусиаст, с положителна нагласа и много настроение, винаги готова за пътешествия и приключения. В писането, запазената ми марка определено са полезните съвети. А сега нека преминем към приключението ми в едно от най-контрастните места, където съм била до момента.“

Камбоджа е една от страните, които те оставят със смесени чувства, но причините за това ще научите в хода на четене на тази публикация.

Защо избрах Камбоджа ли? Мисля, че е ясно… Кой не иска да види храмовете на Ангкор? Кой не иска да се докосне до великата Кхмерска империя?

И все пак, това не е единственото, което може да се види там. Но нека започнем от начало…

Виза за Камбоджа

За Камбоджа е необходима виза, но ви препоръчвам да си извадите на място, особено ако пристигате със самолет. Цената й е от $ 30, носете си и снимка (паспортен формат). Ако нямате или забравите – ще ви снимат на място, не се притеснявайте.

Самолетни билети

Ние пътувахме от Банкок – столицата на Тайланд до Сием Реап (излезе ни около 230 лв на човек отиване и връщане с местна авиолиния).

Най-често пътешествениците съчетават пътуването до Камбоджа с Тайланд или Виетнам, а предполагам, че така излиза и най-изгодно.

Ако и вие изберете такава опция – не забравяйте за виза за повторно влизане в страната (reentry permit). Ние се сетихме в последния момент на летището, добре че полетът беше ранен, а процедурата стана бързо (за по-малко от 30 минути), иначе можеше и там да си останем. 😀

Отсядане в Камбоджа

Няма много голям избор, ако искате да посетите храмов комплекс Ангкор – Сием Реап е най-близкото населено място. Четете внимателно ревютата под хотелите, за да изберете къде да отседнете, но дори те не са гаранция.

При нас нямаше топла вода и всеки ден ни обещаваха, че на следващия ден проблемът ще бъде отстранен. 4 нощувки – така и не се случи. Топлехме си вода от кана и се къпахме с кофа – преживяването стана още по-автентично. 😀

Транспорт

Не пренебрегвайте тази точка – в Камбоджа би било трудно да се придвижвате пеша, така че помислете какво да си наемете.

Ние ползвахме само тук-тук като транспорт, който обаче има един огромен минус – в Камбоджа е адски прашно и докато се возите, ако тук-тукът не разполага със стъкло отпред, целият прах ще идва в лицето ви. Съответно носете си маска или шал, за да не го вдишвате толкова или си изберете такова със стълко.

Местните

Местното население е доста бедно, цари мизерия, макар в Сием Реап, противно на нашите очаквания, да не беше никак евтино.

Заради Ангкор, туризмът е доста засилен и поне в града и околностите хората печелят от това. 1 съвет – пазарете се! Отвсякъде ви подвикват, че всичко е по 1 $, за да привлекат вниманието ви. Местните са първични и необразовани, но не са лоши.

А сега нека преминем към това, което може да видите и посетите:

Националният музей

Преди Ангкор посетете Националният музей в града – той ще ви даде представа за това какво ще видите в Ангкор. Ще разберете значението на храмовете и различните изображения, статуи и пози на Буда.

Храмов комплекс Ангкор

Според това колко време сте отделили на Камбоджа, бих ви препоръчала да си вземете 3-дневен пас, тъй като комплексът е огромен – самата площ е много голяма и не мисля, че един ден би могъл да ви стигне, дори да обикаляте цял ден. Говори се, че това е най-големият религиозен монумент в света, храмовете са над 1000 и съвсем заслужено са включени в списъка на ЮНЕСКО.

Ето и какви са цените:

За 1 ден – 37 $

За 3 дни – 62 $

За 1 седмица – 72 $

Тези цени са за чужденци, за местните – посещението е безплатно.

В билетния център, който се намира далеч от комплекса и през който трябва да минете първо, ще ви снимат за билета.

Уредете си и транспорт за придвижване в самия комплекс – тук –тукът е удачен вариант за целта, тъй като пеша е абсурдно.

Ако сте ентусиасти бихте могли и с колело, но има шанс да се поизгубите и ако сте с ограничено време (1 ден, да кажем) – по-добре не рискувайте. Мястото наистина е огромно.

Трети вариант е с такси.

Кои храмове да посетите?

Ангкор Ват

Задължителна спирка са Ангкор Ват, Ангкор Том, Байон, Храмът на Томб Райдър, известен като сцена на филма „Лара Крофт Томб Райдър“ с Анджелина Джоли, Та Кео (изключително много ми допадна) и много други.

Храм Байон:

Приключение в Камбоджа

Томб Райдър 

Не мисля, че има храм на територията на комплекса, който да не впечатлява по свой начин – така че според това колко време имате – обиколете колкото се може повече. =)

Та Кео: 

Освен тях, има и пътека, преминаваща през мини джунгла, която води към водопад (не си представяйте нещо грандиозно), както и заведения по пътя между различните храмове.

Трудно е да се каже кои са най-впечатляващи, тъй като е субективно, но със сигурност това място ще ви остави без думи. Уникално творение с неповторима атмосфера!

Центъра на Сием Реап

Ако сте отседнали в Сием Реап, неминуемо ще обиколите центъра – няколко улици с много заведения, ресторанти, масажни центрове и магазини.

Вечерно време е доста осветено и оживено.

Военно-историческият музей

Военно-историческият музей не е особено богат, но ако се интересувате от историята на дадено място, заслужава си.

Честно казано, очаквахме малко повече откъм артефакти, но пък беше интересно да разберем повече за войните и противоречията в Камбоджа от местна гледна точка.

 Езерото Тонле Сап

Ако разполагате с повече време, направете си разходка до езерото Тонле Сап – намира се далеч от града, но си заслужава. Там станах свидетел на един от най-красивите залези, които съм виждала някога.

Както в началото споменах, впечатленията от Камбоджа са противоречиви – доста мръсно е, голяма мизерия, хората са необразовани и изстрадали, същевременно храмовете и обстановката те пренасят в един съвсем различен свят.

Дестинацията определено е нетипична и заслужава да се види и преживее. <3

Край

.

Джорджа е блогър, в Съветите на Джорджа тя разказва за всичките си пътувания, като споделя и много ползесни съвети за всяка една от дестинациите, които е посетила. Можете да я следите във Facebook, също така и в Instagram.

Надяваме се, че с тази от приключението в Камбоджа с Джорджа ще Ви вдъхновим и помогнем да си организирате също едно великолепно пътуване до Камбоджа.

Прочетете и други интересни истории на пътешественици в секцията Истории.

TravelSmart.bg

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement