Приключението да стана флорентинец

Направихме интервю с блогъра Дарио Диониси (Exploring beyond Sofia), който прекара 5 месеца във Флоренция и сподели с нас преживяванията си, както и всичките полезни съвети, които той би дал на хората планиращи пътуване до Флоренция.

Здравей, Дарио! Разкажи ни малко за себе си.

Здравейте! Аз съм Дарио и съм един пътешественик по душа, италианец по произход и верен другар по същност. Пътуването за мен е начин на живот, а блогърството е средство, с което да изразя себе си. Като личност съм човек с луда глава, вечно хумористично настроен и с изключително голямо любопитство. ( Това може и да е главната причина, за която изпадам в забавни или неудобни ситуации). С две думи, един млад авантюрист 🙂

За коя от всичките ти дестинации би желал да ни разкажеш?

Ще ви разкажа за 5-месечния ми претой във Флоренция, Италия. (Септември 2015 – Февруари 2016)

Добре, супер. А защо реши да се преместиш във Флоренция за 5 месеца?

Мястото, като цяло, ме привличаше много заради богатата история и изкуство, което съдържа като наследство във всяко нейно кътче. Така в стечение на обстоятелствата бях приет да уча един семестър по програма „Еразъм+“ във Флоренция. По този начин ми бе предоставена възможността да живея в този магически град за цели пет месеца.

Как си организира пътуването от България до Флоренция и настаняването там?

Транспорт:

Тъй като летището във Флоренция не е голямо, няма директи полети, което означава, че билетите значително поскъпват. Два пъти ми се наложи да пътувам между София и Флоренция. Първият път бях с много багаж и ми трябваше полет, с който да мога да нося големи куфари. Летях с WizzAir като еднопосочния ми билет с багажи ми излезе приблизително 280 лв до Рим. Оттам с влака до централната гара, за да си закупя билет за 90 лв еднопосочен Рим – Флоренция. Вторият ми опит бе много по-опростен: Купих си двупосочен билет Болоня – София – Болоня за 38 лв с ръчен багаж. Влаковите билети между Болоня – Флоренция варират между 10 – 18 евро. А от самата гара/летище на Болоня има специален рейс, който прави този маршрут на всеки половин час, билетът струва 5 евро за еднократно ползване.

Настаняване:

Както може да се досетите, аз се нуждаех от по-дългосрочно място, където да живея. Намерих си апартамент, поделен с други, като всеки си имаше собствена стая за 400 евро, с включени сметки.

Предвижване в града:
Предимно пеша, градът не е много голям. (Приблизително колкото един Пловдив е). Когатот е било лошо времето съм пътувал с автобус, но имайте предвид, че там карат като луди автобусите. Билети може да се закупят само от бутките за вестници или онлайн чрез смс.

Използва ли някакъв източник на информация за Флоренция преди заминаването ти?

В интерес на истината исках да бъда изненадан и сам да изпитам града по мой собствен начин. Единствено, което четох преди да замина, беше частично книжката на National Geographic за Тоскана. Другото го оставих на собственото ми любопитство.

“Пригответе се за много търпение, тъй като градът е един от най-популярните туристически дестинации в Европа.”

Какъв съвет би дал за хората, които желаят да посетят Флоренция просто като туристи?

Закупувайте си онлайн билетите за музеи. Ще ви е много по-удобно и бързо. И внимавайте с организираните екскурзии до Флоренция. Туроператори обичат да си добавят големи суми към услугите.

Какво ти направи най-силно впечатление по време на престоя ти във Флоренция?

Силно изразената култура, която витаеше в атмосферата на града! При самото стъпване в историческия център на града, човек може да усети мигновено неповторимата емоция на Ренесанса. Забавно е как в този момент, когато си заобиколен от присъствието на града, започваш да се впечатляващ и от най-малката подробност свързана с Флоренция и историята й.

А кои са интересните места, които всеки посетител на Флоренция не трябва да пропуска?

Музеите на Флоренция! Всеки е шедьовър на изкуството! Като започнем от галерия Уфици, която се е водила в миналото админастративната сгарада на семейство Медичи и в последствия те я даряват на гражданието като музей на икуството ( интересен факт е да се каже, че се вярва, че Уфици е първият музей в света). После продължим през купола на Дуомото, който е световно известен с униклаността му. И накрая завършим с дъхоспиращите гледки от площад Микеланджело и още много.

А какво какво трябв задължително да направим, когато сме във Флоренция?

Най-елементарното!

  1. Да изядете едно истинско gelato

2. Да опитате някой тоскански специалитет

3. Да се насладите на залеза над Флоренция

Да разбираме, че сте почитател на италианската кухня? 🙂 Кои местенца за хапване бихте препоръчали?

Аз, като човек, който много критично се отнася към храната, бях проучил най-хубавите места, където може да се яде. За мен най-доброто място за ядене на пица в града е Симбиоси, а за сладолед Карая.

Симбиоси е био пицария, която предоставя храна на много високо ниво и в същото време на много добри и адекватни цени.

Карая е любимия сладолед на флорентинците, но ще оставя сами да се обедите защо.

Какви са впечатленията ти от местните хора?

Флорентинците, като цяло, са малко странни хора. При тях лошото качество, което притежават, е че са много горди, ама дразнещо горди. Смятат, че те са създали всичко в Италия като език, култура, изкуство и прочие. Но от друга страна те притежават раждането на един от най-великите преходи в човешката история. Та да приемем, че са горди с право.

Край на интервюто.

 

Дарио е травел блогър. Можете да следите пътуванията и директно блога му или на Facebook страницата на блога.

Блог: https://beyondsofia.com/

Facebook: https://www.facebook.com/ExploringBeyondSofia/

Надяваме се, че с това интервю с Дарио (Приключението да стана флорентинец) ще помогнем на повече хора, които планират пътуване до Флоренция да си организрат пътешествието по-най-добрия начин.

Вижте повече пътеписи и интервюта с пътешественици в раздел Истории.

TravelSmart.bg

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement