Приключението да си португалец с блогъра Дарио

Срещнахме се с блогъра Дарио Дионици, който ни разказа за престоя си в Португалия и ни даде доста съвети за това как можем да си организираме и нашето пътуване до португалската столица. Приятно четене! 🙂 

Авторът за себе си: Здравей, казвам се Дарио и съм един активен борец срещу скучното градско ежедневие. Намирам се някъде в двайсетте години на съществуването си и се старая да прекарвам все по-малко време на едно място. За тази цел практикувам с пълна сила правата си на един активен жител на света. Така и се роди блога Exploring beyond Sofia, който все още прохожда, но силно вярвам, че чрез старанието и любовта, които полагам за него, ще успее да достигне до повече хора и да ги зарази с ентусиазма към пътешествията.

Период на пътуване: Септември 2018 – Февруари 2019

Посетени места: За скромните 5 месеца успях да посетя от територията на Португалия, 12 града и 2 острова.

Защо реши да посетиш Португалия?

Винаги съм мечтал да посетя Португалия, но не като турист, а да имам възможността да прекарам достатъчно дълго време, че да се почувствам до някаква степен част от местния живот. Така и се случи! Чрез търпение и молене към всички съществуващи божества, ми се предостави възможността да изуча последния си магистърски семестър в чужбина и именно една от възможносттите бе Лисабон, Португалия.

Как си организира пътуването?

Транспорт:

Тъй като Португалия се намира на другия край на Европа спрямо България или по точно на 3528 км София – Лисабон бе неизбежно да не отида със самолет. Използвах услугите на WizzAir (имат сезонни полети до Лисабон, април – октовмри) като си закупих еднопосочен билет с голям куфар на стойност 320 лв.

Един път пристигинали в Лисабон е изключително лесно и евтино предвижването с градския транспорт. Един билет за градския транспорт е около 1,40 евро, а карта важаща за 24 часа е около 11 евро. Столицата разполага с 4 метро линии, денонощни автобусни линии, специален рейс, който кара от летището към центъра (билетът е по-скъп за него – около 5 евро).

Настаняване:

Тъй като отивах за дълъг период бе нужно да търся подходящ апартамент. Търсенето бе дълго и болезнено. След няколко месеца разглеждане по сайтове, приятелката, с която отидох в Португалия, успя да намери един много симпатичен апартамент на два етажа за студенти (6 човека) и то точно на 10 мин от центъра. Но иначе нормална ориентировачна цена за AirBnB  в Лисабон е между 20-25 евро за нощувка на човек.

Какви източници на информация използва преди да заминеш?

Определено, бях изчел всичко, което имаше за Португалия, в интернет пространството на български и английски, даже намерих португалци, които живеят в България, та и те ми предоставиха информация от първо лице. Исках наистина да съм подготвен максимално, за да се спусна още от първия ден по португалските улици и да се потопя в тяхната атмосфера.

Как се предвижва в Лисабон?

Предимно се предвижвах в Лисабон пеша, защото просто това ми доставяше истинско удоволстие – да се разхождам измежду цветните сгради пълни с история. Но в същото време разполагах с месечна карта за целия градски транспорт, която възлизаше на стойност 37 евро, която изпозлвах предимно, когато закъснявах за университет или е било лошо времето. Транспортната мрежа е добре развита спрямо туристите, така че може да се стигне до всяка точка на града по лесен начин.

Какво друго би споделил за подготовката си за пътуването?

Според мен човек не може да се подготви подобаващо за Португалия, защото самата тя  е изключително комплексна, като държава и народопсихология, както се намира в края на континента, тя така е и вратата на Европа. А самите португалци са били едни от най-яростните колонизатори през историята, а в момента водят челните позиции в световните класации като най-гостоприемните хора и пацифисти.  През тяхната малка територия са преминавали всякакви култури и религии – от римляни, през араби, до създаването и обявяването на независима държава, преживели са една от най-ожесточените диктатури (за която малко се знае) и са достигнали до днешна Португалия. Затова пуснете собственото си любопитство на свобода и ще откриете и научите много интересни неща за самата държава и историята на Европа!

Каква интересна и полезна инфромация би искал да споделиш с хората, които планират пътуване до Португалия?

Вземете си най-удобните обувки, които имате, защото ако искате да усетите истинския дух на града, ще ходите много, ама наистина много. А фактът, че градът е разположен на седем хълма прави нещата още по-вълнуващи.

Какво ти направи силно впечатление там?

Лежерността, която витае навсякъде! Португалците са толкова спокойни и смирени със себе си и всичко около тях. Те са много усмихнати и ведри през цялото време. Е, няма да крия факта, че като всяка южна дръжава в Европа, са леко бавни и мързеливи срямо други народи, но това си е част от техния чар. Те са изключително пъстри, гостопримени и винаги са готови да ти помогнат в замяна на нищо.

А Кои кои според теб са местата, които всеки трябва да посети? 

Ох, това е наистина един много труден върпос! Има по нещо за всеки в този град! Градът разполага с невероятна архитектура, като преобладава тип късен готик, изобразен във величествени символи от ерата на Великите географски открития в неповторимия квартал Белем с бижуто на португалския туризъм, кулата на Белем. Също така Лисабон разполага с едни от най-талантливи художници на графити, на които им е позволено на определени места да създават шедьоври под различни форми. Може да се наблюдават почти във всеки кът на държавата, тъй типичните за тяхната култура, шарени плочки или както се наричат азулейжу (любопитен факт е, че тези плочки са наследени от времето, когато тук са живяли араби). Но за мен най-отличаващата черта на столицата е седемте хълма, на които е разположена. По този начин тя притежава многобройни панорамни площадки, които от тяхна страна предоставят спиращи дъха гледки, към различни кътове на града със заден фон Атлантическия океан. Лисабон е съвкупност от емоции и култури!

До къде другаде успя да пътуваш по време на престоя си?

Както споменах, за периода,в който живях в Лисабон, успях да посетя голяма част от държавата като местата са: Синтра, Кашкайш, Евора, Коимбра, Обидуш, Порто, Гимарайш, Брага, Авейро, Мадейра и Азорските острови.

Като за посочените дестинации съм използвал самолет (Порто, Мадейра и Азорските острови) и влак (останалите).

Кои са интересните и специфични неща, които всеки трябва да направи в Португалия?

Според мен едно от най-красивите и незабравими моменти, които човек може да създаде, посещавайки Лисабон, е да закупи една кутия пащеши с комапнията на една бутилка Порто вино и да седне по поречието на река Тажу до някой уличен изпълнител, който изпълнява фадо и да се наслаждава на красивия залез над моста 25 април и Атлантическия океан

А какво би казал за португалската кухня?

Кухнята на Португалия е доста различна от останалите държави. Мога да споделя, че най-типичните ястия са доста мазнички, но са безобразно вкусни, така че си правете сметката. Иначе нещата, които са задължителни за опитване са:

  • пащеш де ната (десерт);
  • бакалао (риба);
  • франчезина (нещо много скандално за ядене, представялва различни меса обвити в кашкавал);
  • порто вино или всякакво португалско вино (никога няма да сгрешите с португалските вина);
  • вякакъв тип рибни ястия, все пак столицата се намира до океан;

Край

.

Дарио е травел блогър. Можете да следите пътуванията и директно блога му или на Facebook страницата на блога.

Блог: https://beyondsofia.com/

Facebook: https://www.facebook.com/ExploringBeyondSofia/ 

Надяваме се, че с това интервю с Дарио (Приключението да си португалец) ще помогнем на повече хора, които планират пътуване до Лисабон да си организрат пътешествието по-най-добрия начин.

Вижте повече пътеписи и интервюта с пътешественици в раздел Истории.

TravelSmart.bg


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.