Къде да намерим качествени онлайн курсове и уроци?

В тази статия сме направили селекция на най-популярните платформи за онлайн курсове, които предлагат уроци на най-високо ниво, а някои от тях дори и сертификати и академични степени. Сферите, по които можем да си подобрим знанията включват бизнес, езици, IT, програмиране, рисуване, фотография, дизайн, и много, много други. 

Различните платформи предлагат различни типове курсове, преподаване, сертификати и заплащане. Опитахме се да посочим тези разлики, както и да дадем насоки кои курсове, за кои потребители биха били най-подходящи. За някои от платформите сме предоставили и специални промо кодове и линкове с бонуси актуални в момента. Приятно четене! 🙂

Skillshare

skillshare онлайн курсове

Skillshare (www.skillshare.com) предлага пълната палитра от видео курсове – от бизнес, предприемачество и програмиране, до рисуване, дизайн и фотография.

Курсовете в Skillshare се преподават от видни писатели, артисти и специалисти в съответната област. Харесваме много тази платформа, тъй като  начина на обучение е много гъвкав и лесно можем да адаптираме курсовете към ежедневието си, колкото и заето да е то. Обикновено всеки един курс се състои от няколко къси видео урока, като много от курсовете отнемат до 1 час, за да бъдат завършени. Към видео курсовете има също така и упражнения, които допълнително подобряват схващането ни за наученото и от по-практичен аспект.

Платформата Skillshare работи на принципа на членството, тоест заплащаме фиксирана сума за месец или година и можем да ползваме колкото си поискаме наличните курсове. Предоставяме Ви промо линк, с който получаваме цели 2 безплатни седмици с пълен достъп до всички курсове. Иначе цената за 1 месец е $15, а ако платим за цяла година, то общата сума е 99$ (или $8.25 на месец.). Между 30% и 50% от приходите на Skillshare отиват за преподавателите.

Регистрирайки се с промо линка, ние трябва да въведем данните oт банковата си карта, но ако решим да прекъснем членството си по време на безплатния 2-месечен период, то ниe нищо няма да платим. Тествано е 🙂

Към 2 Безплатни седмици в Skillshare

Важно пояснение: Няма да бъдете таксувани по време на регистрацията, а ако прекратите и Premium членството си преди изтичане на 2-седмичния безплатен период, то Вие нищо няма да платите.

Coursera

coursera онлайн курсове и уроци

Coursera (www.coursera.com) е онлайн образователна платформа, която предлага на потребителите достъп до академични курсове, които обикновено струват много, за да бъдат взети персонално. Изкарвайки някои от тези курсове можем дори да се сдобием и с академична степен или диплома. Темите на курсовете се разпростират между социални науки, изкуства, математика, езици и много други.

В Coursera можем да намерим над 4 000 курса от над 200 университета и компании, вкл. Yale, Google и Университета в Пенсилвания. Има няколко типа курсове и програми, които се предлагат: Нормални курсове (Regular courses), Специализации (Specializations – фокусират се върху усъвършенстването на дадено умение и знание), професионални сертификати (Professional certificates – с цел подобряване на кандидатурата на търсещите работа), Магистърски сертификати (Master track certificates – включват модули от магистърски програми), както и онлайн образователни степени от университети (online degrees).

Цените и времетраенето на курсовете могат да бъдат различни. Някои от курсовете са безплатни, а платените започват от около $39. В знак на съпричастност с Коронавирус епидемията, Coursera пуснаха още намаления и безплатни уроци. Курсовете в Coursera обикновено включват видео лекции, контролни и тестове, групови форуми и практически насочени проекти.

Харесваме Coursera, защото ни дава достъп до цялостни академични курсове и програми, които след като ги завършим получаваме сертификати и академични степени, широко признати от индустрията.

Опитайте образователната платформа на Coursera с някои от безплатните им курсове.

Към Coursera

Udemy

udemy онлайн курсове и уроци

Udemy (www.udemy.com) e платформа с огромна база от онлайн курсове на теми като програмиране, бизнес, финанси, IT, продуктивност, личностно развитие, дизайн, маркетинг, фотография, здраве, музика, преподаване и мн. др. В Udemy можем да намерим над 150,000 курса преподавани на 65 езика.

Курсовете в Udemy могат да бъдат много различни в зависимост от предпочитанията на техния създател. Като потребителите ние можем да прегледаме резюмето (Preview) на определения курс, за да сме сигурни, че ще ни хареса. Също така, можем да получим и пълно възстановяване на платената сума до 30 дни след заплащането в случаите, в които не сме доволни от избрания от нас курс. След като веднъж сме си заплатили за определен курс, то ние получаваме доживотен достъп до него, както и сертификат след завършването му.

В Udemy няма месечни и годишни абонаменти, а плащаме само за курса, който сме гледали. Като цените могат да бъдат в порядъка на $9.99 и $14.99, както и до $200 за по- специализираните курсове. Продължителността на курсовете в Udemy е много по-голяма от тази в Skillshare, което е добър вариант, ако желаем да се потопим по на дълбоко в съответната тема.

Харесваме Udemy особено в случаите, в които имаме ясно определени теми, за които желаем да се образоваме, тъй като ще заплатим само за подходящия за нас курс или курсове. Научете повече в сайта на платформата.

Към Udemy

edX

edX

edX (www.edX.com) е една от най-установените платформи за образование и обучение. Основана от Харвард (Harvard) и Масачузетският институт по технологии (MIT), edX е дом за над 20 милиона учащи се, мнозинството топ университети в света, както и компании лидери в индустриите си. Целта на edX е да трансформира традиционното образование като премахне бариери като цена, местоположение и достъпност.

Предлагайки около 2000 онлайн курса от 140 топ образователни институции, edX помага на хората да се сдобият с нови умения, да напреднат в кариерите си или просто да учат за забавление уроци по програмиране, бизнес, финанси, маркетинг, инженерство, езици, изкуство, литература, науки и др.

Почти всички курсове в edX могат да се опитат безплатно. Срещу такса, учащите могат да предават курсови работи и по този начин да изкарат сертификати, които могат да поставят в своите автобиографии и LinkedIn профили. edX предлага и т.нар. Микро магистърски програми, които се състоят от няколко групи курсове на магистърско ниво и предлагат образование и трейнинг на напреднало ниво, както и професионални сертификати.

edX предлага много курсове безплатно, като е необходимо да се заплати, само ако желаем да получим сертификат след успешното преминаване.

Към edX

FutureLearn

futurelearn

FutureLearn (www.futurelearn.com) е образователна платформа, която предлага онлайн курсове и сертификати и се цели да свърже учащи се и преподаватели в целия свят. Фокусът е до голяма степен върху общността (community) от учащи се потребители, като платформата позволява богато социално преживяване чрез различни възможности за дискусии и колаборации между студентите.

Курсовете във FutureLearn покриват теми като дигитален маркетинг, инженерство, психология, история, политика и тн. Изкарването на курсовете е безплатно, но ако желаем да получим сертификат и академична степен, то ние трябва да заплатим съответната такса. Плащайки таксата ще можем и да свалим и запазим онлайн курса, който сме взели.

Харесваме FutureLearn, защото е финансово много достъпна платформа, която предлага широк набор от къси курсове, които можем да ползваме за да си подобрим някои наши умения.

Разгледайте повече директно в сайта на FutureLearn.

Към FutureLearn

Заключение – Най-добрите платформи за онлайн курсове и уроци?

В тази статия представихме петте най-добри платформи за онлайн курсове и уроци според нас. Всяка една от тях предлага различен тип “преподаване”, предмети, видове курсове, сертификати, както и цени. Препоръчваме на всеки сам да си разгледа платформите и да прецени, коя би била най-подходяща за неговите цели и предпочитания.

Приятно учене и успех!

Други интересни статии можете да намерите в раздела “Полезни”.

TravelSmart

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement