Великолепната Индонезия: Национален парк Комодо и Ломбок

След като ви разказах за престоя ми на о-в Бали в първата част от поредицата, сега е време и да ви споделя преживяването ми в Националния парк Комодо (Лабуан Баджо) и Ломбок. В тази част от пътуването ми бях най-впечатлен и изненадан от великолепията, които Индонезия предлага. И Националния парк Комодо, и Ломбок все още не са твърде туристически места и допирът до местните хора, култура и природа са много истински.

2 дни в Лабуан Баджо и Националния Парк Комодо

След вълнуващия престой на о-в Бали се отправихме с полет към Лабуан Баджо, град който се намира на остров Флорес (Flores) в региона Нуса Тенгара (Nusa Tenggara) (Вижте картата по-долу). След като пристигнахме по обяд, се отбихме до един ресторант в близост до летището, след което се отправихме към хотела ни – The Jayakarta Suites Komodo Flores**** . Първият ни ден там беше планиран за почивен и нямахме организирани дейности. Следобяд имахме възможността да отидем до Sunset Bar, където си взехме по бира, докато гледаме залеза. Вечерта ни беше много по-спокойна, тъй като на другия ден трябваше да станем много рано поради натоварената програма.

В 5:00 на следващия ден всички вече бяхме готови и се отправихме към пристанището. Там се качихме на корабче и се отправихме към Националния Парк Комодо. Денят щеше да бъде много дълъг…

Първата ни спирка беше остров Падар. Човек може да разбере колко е красив остров Падар, само когато се изкачи на един от високите му хълмове. Та след като пристигнахме на брега и паркирахме лодката, цялата група се оправихме на 40-минутен поход до един от върховете. Вижте по-долу някои от снимките, които направихме там.

След зареждащия престой от 2 часа на остров Падар, дойде ред и на така наречения Розов плаж (Pink Beach). На снимките пясъкът изглеждаше наистина розов, та всички бяхме безкрайно любопитни да видим това дали наистина е така…

Първоначално, плажът си изглеждаше прекрасен, както всички плажове в региона, но не толкова розов. Обаче след като слязохме от лодките и се разходихме малко по него, видяхме че пясъкът е примесен с много ситно натрушени от морето корали, което придаваше един много интересен розов нюанс. Имахме около 2 часа на Розовия плаж, като някои решиха да се гмуркат с шнорхели, други да се разходят по целия плаж, а трети просто да легнат и да си починат.

След релаксиращата спирка на Розовия плаж се отправихме към остров Ринка (Rinca) – естествен хабитат на комодския варан (Komodo dragon). Както знаем, комодския варан е най-големият гущер на Земята и обитава много ограничена територия (островите Ринка, Комодо и Флорес).

Островът Ринка представлява един голям естествен резерват, където рейнджърите са построили само няколко дървени постройки, опитвайки се да не влияят по никакъв начин на нормалния живот на комодските варани на острова. Та три от тези рейнджъри ни посрещнаха с по една дървена сопа (с която трябваше да спират вараните, в случай че ни нападнат 🙂 ) и след кратък инструктаж се разделихме на три групи от по 5 души и започнахме похода през острова. Интересното е, че никога не знаеш къде ще намериш комодските варани. Ние имахме късмет и видяхме поне 3 – 4 и то на най-различни локации – в близост до постройките на рейнджърите, до едно дърво в гората, на една зелена поляна и тн. Освен комодски варани, на острова има още биволи и маймуни, които често стават тяхна плячка.

След като видяхме няколко варана, се отправихме към един от хълмовете, от където гледахме и залеза. С този приятен момент богатата програма за деня приключи и ние се отправихме обратно към лодката, след което отплавахме обратно към Лабуан Баджо.

Съвет

Дори и да планирате релаксираща почивка в Бали, обмислете наистина възможността да отскочите за няколко дни до Лабуан Баджо и Парка Комодо. Това е един наистина много интересен и красив регион и преживяването Ви там със сигурност ще бъде много вълнуващо.

2 Дни в Южната част на острова Ломбок

На следващия ден имахме полет до Ломбок. Пристигнахме следобяд в новото летище на Ломбок, и след кратък трансфер от 30 мин. бяхме настанени в Novotel Lombok Resort and Villas****. Доста различен хотел в сравнение с повечето от веригата Novotel. Сами можете да се уверите от снимките по-долу. Условията бяха наистина прекрасни. Регионът, в който се намира хотелът се нарича Южна Кута (South Kuta). Това е един много интересен и не толкова туристически регион, в големи части от който даже липсва инфраструктура. Мястото е добро, ако желаете да се потопите в местния живот на хората от Ломбок, без да има твърде много туристи около вас.

На следващия ден програмата ни включваше най-вече местни културни дейности. Пoсетихме селото Банюмлек (Banyumlek), където видяхме типични местни музикални и бойни изпълнения, както и къщи и други видове постройки, типични за населението на Ломбок.

Въпреки, че тези неща са далеч от представата на много хора за почивка в Индонезия, аз лично бях силно впечатлен заради начина на живот и културата на местните хора, която наистина е много стара. Тяхната религия в момента е ислям, но преди това местното население е изповядвало антични религии, които са предполагали, че свещените духове се крият в дървета, камъни, гори и тн.

В края на разходката ни посетихме и местен ресторант и местен базар, в който си закупихме много евтини сувенири и различни типове дрехи и керамика.

Съвет

Попитайте местни хора за по-голям базар, където да отидете и в рамките на 1 час да си купите най-различни сувенири, дрехи и тн. и то на много изгодни цени.