Изгодни варианти за международен паричен превод

Често когато пътуваме, учим или работим в чужбина, или оставаме на дадено място за по-дълъг период от време ни се налага да правим паричен превод. Повечето пъти, когато превеждаме пари по стандартния банков път, това ни излиза доста скъпо заради таксите на банките и доста по-неблагоприятния валутен курс, който те предлагат.

В тази публикация сме разгледали 7 популярни и сигурни алтернативни варианта за превеждане на пари от или към чужбина, както и сме посочили техните предимства и недостатъци. Статията е подходяща за хората, които работят, учат и/или плащат сметки в чужбина, както и за тези, които искат просто да пратят пари на близки или да направят инвестиция извън България. Приятно четене 🙂

Паричен превод с Вашата банка

С Вашата банка можете да направите класическия превод на пари от една банкова сметка в друга. В случаите, в които превеждате пари между две банкови сметки в същата банка, това може би е най-доброто решение. Също така в някои случаи на международни преводи, в които сметките са в банки част от една и съща група и валутата на изпращане и получаване е същата, класическия банков превод също може да е добър вариант. В повечето случаи обаче при международен превод от и до България банките и валутата са различни, и банковия превод ни излиза доста скъпо, най-вече заради високите банкови такси и/или не толкова благоприятния валутен курс.

1. TransferWise   transferwise

Transferwise (www.transferwise.com) е много добра модерна услуга, която цели да направи международния паричен превод много по-справедлив и по-евтин. Цената за превода е ясна и прозрачна от самото начало, а обменният курс е т.н. midmarket rate, който се получава като се вземе средната стойност на официалните курсове за деня („продава“ и „купува“) за определената валута – много благоприятен за потребителя. Преводът си извършва изцяло онлайн като е необходимо да се регистрирате с данните на банковата Ви сметка само веднъж, а получателя няма нужда от регистрация – средствата се получават директно по банкова сметка. При повечето сравнения на услуги за парични преводи, TransferWise излиза като най-добрата опция, но разбира се най-добре е да проверите предложенията за Вашия конкретен случай. Услугата на TransferWise не е подходяща за хората, които желаят да изпратят или получат пари в брой. Вижте повече информация и анализи в статията Как да пращаме пари от и към чужбина 8 пъти по-евтино.

Какво ни харесва при TransferWise:

 • Ниски и прозрачни такси за превод на пари.

 • Перфектен валутен курс (“mid-market rate”) – без скрити такси в курса за обмен.

 • Широк обхват на услугата – Можем да изпращаме пари от 43 държави и да получаваме в 71 държави, вкл. България.

 • Много удобен интерфейс за лесни и бързи преводи.

 • Възможност за откриване на сметка “Borderless account” с MasterCard дебитна карта, в която да държим пари в различни валути, както и много други привилегии.

Какво може да се подобри при TransferWise:

 • Можем да изпращаме пари само до банкова сметка. (Не е възможно получаване на средствата в брой)

Към TransferWise

2. WorldRemit   world remit паричен превод

WorldRemit (www.worldremit.com) е глобален лидер в международните парични преводи. Услугата им може да се ползва от изключително голям брой държави и валути, като едно от големите предимства е че в някои държави работят с местни финансови партньори, което позволява на получателя да получи парите си в брой (в кеш). Повечето трансфери от и за България стават на същия ден, като наредителят има ясната разбивка на таксата за превод и курса още преди да изпрати средствата. Преводът може да бъде нареден с дебитна или кредитна карта, с банков трансфер, Apple Pay и др. Бонусът за новите потребители на WorldRemit е, че първият превод е без такса. В сайта лесно можете да проверите дори без регистрация колко би Ви струвал даден превод.

Какво ни харесва при WorldRemit:

 • Бързо растящ брой на държавите от и до които можем да превеждаме. България е сред тях.

 • Много добро и високо оценено мобилно приложение.

 • Изгодна алтернатива на популярните услуги за превод на пари. 

 • Възможност за получаване на превода в брой.

Какво може да се подобри при WorldRemit:

 • Не винаги е най-изгодната опция при изпращането на много големи суми до банкова сметка.

Към WorldRemit

3. TransferGo

TransferGo (www.transfergo.com) е популярна услуга за международни парични трансфери в ця свят. Голямото й предимство е скоростта. Някои парични преводи могат да стигнат за по-малко от 30 минути. Друг голям плюс е, че с ТрансферГо можете да изпращате пари директно до нечия банкова карта, спестявайки ви неприятностите при откриването на техния IBAN. Услугата поддържа напълно български лев (BGN), тоест е много подходяща за българи в чужбина, които желаят да изпратят или получат определена сума. Повече за ползите от ползватенето на TransferGo, можете да намерите в статията на FinTech Bulgaria. Ако се регистрирате сега и ползвате този промо код: TRAVELSMART, първият Ви превод (до която и да е страна, в която и да е валуте) ще бъде безплатен.

Какво ни харесва при TransferGo:

 • Много бързи парични преводи

 • Ниски, фиксирани такси.

 • Голям обхват от държави и валути (вкл. българския лев).

 • Отлични отзиви от потребители в TrustPilot.

Какво може да се подобри при TransferGo:

 • В някои случаи курсът е малко по-лош от този на TransferWise. Това е и цената за бързия превод.

 • Не е възможно изпращането или получаването на средствата в брой.

Към TransferGo

4. CurrencyFair  currencyfair преводи в чужбина

CurrencyFair (www.currencyfair.com) е една от най-популярните и най-изгодните услуги за международни банкови преводи в цял свят. Единственият недостатък към момента е че не поддържа българския лев (BGN). В случай, че Ви се налага да преведете сума в евро, долари, паундове или друга валута, то задължително проверете колко би Ви струвал превода с CurrencyFair. С тях имате възможността и да си изберете валутния курс, при който желаете да направите превода и той ще бъде извършен, когато реалния валутен курс стигне избраното от Вас ниво. Също така можете да си настроите напомняне или “alert”, при който да получите имейл, когато даден курс е стигнал посоченото от Вас ниво. Функционалностите на CurrencyFair са наистина много. Ако все още нямате регистрация, с този промо линк ще получите и три безплатни превода. Вижте и специалния анализ, който направихме за CurrencyFair.

Какво ни харесва при CurrencyFair:

 • Перфектни валутни курсове.

 • Ниски, фиксирани такси.

 • Възможност за изпращане на средства до 150 държави.

 • Отлични отзиви от потребители в TrustPilot.

Какво може да се подобри при CurrencyFair:

 • Ограничен брой валути. CurrencyFair не работи с българския лев (BGN).

 • Не е възможно изпращането или получаването на средствата в брой.

Към CurrencyFair

5. Remitly    remitly превод в чужбина

Remitly (www.remitly.com) е друга утвърдена услуга за международни банкови преводи. Трансферите с нея се правят изключително лесно, като наредителят може да ползва както банков превод така и дебитна/кредитна карта, а получателят може да получи средствата както по сметката си така и в брой. Към момента можем да изпращаме пари безпроблемно до България, но преводите от България все още не са възможни. При първия си превод всеки нов потребител на Remitly може да се възползва от промоционални валутни курсове. Вижте повече в сайта на Remitly.

Какво ни харесва при Remitly:

 • Изключително лесен за боравене онлайн интерфейс и мобилно приложение

 • Получателят може да получи парите си от всяка една партньорска банка (всички основни банки в България)

 • SMS известия за напредъка на извършения паричен превод

Какво може да се подобри при Remitly:

 • Таксите с фиксиран размер могат да се окажат високи при превод на малки суми

 • При някои локации избора за начин на превод и получаване на пари е лимитиран.

Към Remitly

6. Ria Money Transfer  ria парични преводи

Ria (www.riamoneytransfer.com) е популярна услуга, която позволява на потребителите да изпращат пари от САЩ, Великобритания, Канада, Испания и Австралия до страни в целия свят изключително изгодно. Най-голямото предимство на Ria е че можем да наредим като и да получим средствата в брой. В България Ria си партнира с Easypay и други подобни компании. Валутните курсове са добри, а таксите ниски. Ria Money Transfer със сигурност е много добро предложение, в случаите когато изпращаме пари до България и желаем получателя да ги получи в брой.

Какво ни харесва при Ria Money Transfer:

 • Ria оперира на местно ниво в 140 държави с над 350 000 локации.

 • Лесно изпращане и получаване на пари чрез местна агенция/местен офис. 

 • Няма минимален праг за сумата, която желаем да изпратим.

 • Обслужва много дестинации, които не са покрити от други услуги за преводи.

Какво може да се подобри при Ria Money Transfer:

 • Максимален праг за превод (3000 долара на транзакция и 8000 долара за 3 дни).

 • Валутните курсове не са най-добрите.

 • Таксите за превод зависят от това дали изпращаме парите онлайн или чрез местен агент.

Към RIA Money Transfer

7. XE Money Transfer  xe паричен превод

XE Money Transfer (www.xe.com) е най-новата услуга на XE.com – един от най-авторитетните сайтове за валутни курсове, който най-вероятно вече сте ползвали. Услугата може да се ползва за над 60 валути, които можем да изпращаме до повече от 170 държави. Преди да направим превода е необходимо да се регистрираме с личен или бизнес профил. На сайта на XE money Transfer можете да разгледате и сравнението, което те са направили с някои от най-големите банки във Великобритания.

Какво ни харесва при XE Money Transfer:

 • Огромен обхват –  XE ни позволява да изпращаме пари между 120 държави в 130 валути.

 • Много бързи преводи – повечето се извършват в рамките на 1 работен ден.

 • Услугата е много високо оценена от потребителите й.

 • Можем да финансираме трансфера с банков превод или дебитна/кредитна карта.

Какво може да се подобри при XE Money Transfer:

 • Максимален праг за превод (3000 долара на транзакция и 8000 долара за 3 дни).

 • Валутните курсове са добри, но не винаги най-добрите.

 • Преводите се правят само до банкова сметка. Получаването в брой не е възможно.

Към XE Money Transfer

FinTech услуги с банкови карти

Много от актуалните fintech услуги, които предоставят и банкови карти могат да бъдат много добри средства и за международни банкови преводи. Голямото предимство при тях е, че ако получателят също е потребител на същата fintech услуга, то превода би бил безплатен и мигновен. Валутните им курсове също са много добри. Вижте повече в специалната ни статия за най-добрите fintech услуги подходящи за българи.

Заключение

Начинът да превеждаме пари международно отдавна вече не е само един. В тази публикация описахме 7 добри алтернативи, а най-вероятно има и още много такива. Всяка една от тях може да е най-добрата за Вас в зависимост от конкретните Ви нужди – скорост на превода, размер на сумата, вид превод (в брой или по сметка), и тн. В случаите, когато желаем да преведем средства от една банкова сметка в друга Transferwise, WorldRemit и CurrencyFair са най-добрите решения, а в случаите, в които желаем да изпратим пари в брой, и получателят да ги получи в брой то тогава Ria, Remitly и WrldRemit са най-удачните услуги. Модерните fintech услуги също са много добър вариант за парични преводи, особено в случаите, когато става въпрос за лични такива.

Ако имате идеи или въпроси, моля споделете ги като коментар по-долу.

Благодарим Ви!

Паричен превод – 6 алтернативни варианта.

TravelSmart.bg

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement