Охрид, Северна Македония

Охрид е “Вечния град” в югозападната част на Македония, който със своето вековно пулсиране свързва старите с новите времена и ни кани да усетим магията на безвремието.

В тази статия сме побрали информация за историята на град Охрид, както и за всички културни и природни забележителности, които можем да посетим там, включително и няколко съвета за това как да си прекараме пълноценно времето там. Приятно четене!

Историята за името на град Охрид

Поради големия брой църкви и манастири град Охрид е известен като Балкански и Европейски Ерусалим. Той е известен също като “Град на светлината”, буквален превод на старото му име Lychnidos. Охридският регион е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Според една легенда, която записали Братя Миладинови, когато се правела Охридската крепост, император Юстиниан се качил на хълмовете, на които лежи града и гледайки красивата околност извикал “ох рид”, което в превод означава – какъв хубав хълм. Оттогава градът се нарича Охрид. Модерният Охрид е наследник на древния Lychnidos. Според данните градът е споменат за пръв път 2400 години преди новата ера. Лихнид се намирал на “Виа Егнация”, най-старият и най-значим римски път на Балканите.

Самуиловата крепост в Охрид

Формата на Самуиловата крепост датира от времето на Самуил, въпреки че има и данни за разрушаването и поправки на крепостта от турците и византийците. Отличава се със стени с височина от 10 до 16 метра и дебелина няколко метра. От всички страни, с изключение на южната, която гледа към езерото, хълмистата част на града била защитена от високи стени и кули, дълги три километра, в близост до пристанището на Охрид. С укрепленията си и стените си покрива целия охридски хълм.

Днес на крепостта са запазени 18 кули и четири порти. Части от крепостта се простират към езерото и към долния хълм на старата част на Охрид. В старата част на града се влизало през три порти, от които е запазена само Горната порта. В стените са вградени много камъни с гръцки надписи. Под частично разрушения външен слой, във вътрешните стени се наблюдават хоризонтални слоеве от тухли от византийски формат.

Охридското езеро

Охридското езеро е  разположено в дълбока и затворена котловина, на изток то граничи с планината Галичица, а на запад с Ябланица. Това е едно от най-дълбоките и най-стари езера в Европа, предлагащо и огромно биологично разнообразие с повече от 200 ендемични видове. Истината за възрастта на Охридското езеро се крие в следите от древния живот на дъното на неговите води. Въпреки, че по време на изгрев ни изглежда сякаш то току-що се е родило със зората, учените предполагат, че реалната възраст  на Охридското езеро е между 4 и 10 милиона години.

Спортове и атракции в региона

Охридското езеро е и отлична локация за любителите на водните спортове и адреналина. Едно от неповторимите преживявания, които можем да изпитаме там е гмуркане около подводни археологически обекти и уникланата подводна растителност, като например Охридската кръгла гъба. Друго занимание за любителите на адреналина е летенето с пара планер над Охридското езеро, повече информация можем да намерим тук: www.paraglidingohrid.com

Не пропускайте и да се разходите в Националния парк Галичица.

Плажове на Охридското езеро

Освен да посети културни и исторически забележителности, всеки един посетител на Охрид би желал и да разпусне на някой от плажовете около езерото. Освен градските плажове в Охрид и Струга, по протежение от Охрид до Св. Наум се простира Охридската ривиера:

Горица

 • 4 км от Охрид
 • Плаж, заграден с високи скали
 • Идеален изглед към цялата охридска ривиера

Славия

 • 4 км от Охрид, в местността Свети Стефан
 • Един от най-посещаваните плажове, подреден и чист

Метропол и Белви

 • 8 км от Охрид, на 100 метра от езерото
 • Два хотела с модерно обзаведени стаи с изглед към езерото

Лагадин

 • Най-дългата плажна ивица – 285 метра
 • Организират се различни снежни партита – пяна, дъжд и балони

Елешец

 • Авто къмпинг на 10 километра от Охрид
 • 700 легла в бунгала и каравани

Вижте повече подробна информация за всички плажове около Охридското езеро тук: www.macedonia-timeless.com/eng/things_to_do/attractions/leisure/

Манастирът на Св. Климент – Св. Пантелеймон, Плаошник в Охрид

В близост до раннохристиянската епископска базилика в местността Плаошник през 2002 г. беше осветен новопостроения храм, посветен на Св. Пантелеймон. Св. Климент бил голям строител на църкви и манастири, най-известният от които е манастирът на Плаошник. Последните археологически проучвания от 2000 г. потвърждават, че на това място той подновява бившия манастир под формата на триконхос (трилистна детелина). Това свидетелства за християнския църковен живот в Македония от І век на новата епоха. Открити са 500 гроба на монаси, както и други богати открития: позлатени одежди, кръстове, икони, реликви.

На мястото на манастира на Св. Климент, през XIV век е построена нова църква, която през XV век турците превръщат в джамия. Тогава мощите на Св. Климент са прехвърлени в църквата Св. Богородица Перивлепта в Охрид и след 530 години те са върнати. Тук било Охридското училище, разсадник на славянската писменост, духовност и култура, считано за първият славянски университет в света.

Манастир Св. Наум Охридски в Охрид

Построен на висока скала над езерото Охрид, на най-южната му точка. Манастирската църква, посветена на Съвета на Светите архангели е построена през 905 г. от Св. Наум и в нея е гроба на Св. Наум, построен в югоизточната част на нартекса, на същото място като гробницата на Св. Климент.

Църквата е построена с фундамент във формата на триконхос (лист от детелина). Около X до XIII век била напълно унищожена. Едва в XVI век върху нейните основи е издигната днешната църква, достроявана и разширявана на няколко етапа. През втората половина на XVIII век е построен купола върху верандата на църквата и последното значително подновяване е извършено към края на XVIII век (1799 г.). Надписът над западния вход отвътре споменава, че живописът на църквата е направен през времето на игумена Стеван през 1806 година. Тогава е бил изрисуван и параклиса с гробницата на Наум. Настоящата църква има форма на вписан кръст с квадратно пространство с купол, поставен на четири колони. Гробницата на Св. Наум е залепена до постройка с широк и нисък купол. В манастира и днес съществуват стълбовете с гравирани букви от глаголица и кирилица.

Св. Йован Богослов, Канео в Охрид

Тази средновековна църква е известна с името на бившото рибарско селище Канео, което на латински означава “блясък”, един от най-фотографираните символи на Охрид. Манастирът Св. Йован Богослов е построен и изрисуван през XIII век, а ктиторът на църквата и художниците на стенописите не са известни. Стенописите са запазени в кубето и в олтарното пространство и са доста повредени, защото църквата дълъг период между XVII и XIX век е била частично разрушена и изоставена. Тогава била унищожена по-голямата част от стенописите. В по-новата история, на тази църква се констатират повече подновявания и достроявания, а през 1889 г. се поставя нов дървен иконостас и обновяват някои части от стария живопис.

Първоначалния вид на църквата Св. Йован Канео, един от символите на древния Охрид, е възстановен след консервацията през 1963 и 1964 г., когато е била разрушена припратата с камбанарията, които са били достроени през XIX век. Тогава фреските са открити в кубето. В купола и апсидата има само части от стенописите от XIII век. Прекрасни и специфични са двамата ангели от Причастието на апостолите, които са в кралски одежди, което е рядкост в рисуването на стенописите.

Катедрална църква Св. София (XI)

Катедрален храм, в който са ръкоположени охридските архиепископи, в която е обявено възобновяването на Охридската архиепископия през 1958 г., тази катедрална църква е един от най-големите комплекси на стенописа на византийското изкуство в Европа от XI век. Фреските от ХІІ и ХІV в. са от изключителна важност и намират място във всички научни публикации. Величествената веранда датира от 1313/14 г. и е една от най-красивите сгради от този вид във византийската и македонската строителна култура. Църквата с декоративна фасада, построена от тухли и хоросан, е посветена на Св. София, което означава Божията Мъдрост – Господ Исус Христос. Тя е построена през X век, върху основите на раннохристиянска базилика.

В дяконика са нарисувани шест римски папи, което изразява връзката между Цариградската и Римската църква преди 1054 г. Св. София през втората половина на XV век е превърната в джамия. Стенописите са варосани, куполата разрушена и изравнена с покрива, олтарната мраморна преграда отстранена, а над северозападното кубе било издигнато минаре. Днес църквата има постоянна богослужба, а се използва и като концертна зала и музей.

Залив на костите в Охрид

Всъщност това е реконструирано праисторическо наколно селище от XII-VII в. преди Христа, разположено над платформа, която е прикрепена на дървени колове. Това е новооткритият музей на вода, където във водата са поставени откритите останки от старото местообитание, база за гмуркане и реконструирани крепости от Римската империя от II век.

ОХРИД

На това място, на дълбочина от три до пет метра, са намерени останки от 6 000 дървени колове, които вероятно подпирали обща платформа, на която имало двадесетина дървени къщи. Според изследването площта на населеното място е била 8 500 м2. Поради това, че са били построени от дърво, тръстика и кал, жилищата били чувствителни на пожари и често са обновявани, на което се дължи голямата гъстота на коловете (открити са останки от изгорени дървета и въглища). Платформата с бреговата част била свързана с подвижен мост, който през нощта бил повдиган за защита от животни и врагове. В момента е реконструирана част от населеното место, което наброява седем къщички, построени върху платформа, която е разположена над 1200 колове, които са обработени, за да бъдат по-устойчиви и по-издръжливи. Реконструирана е и вътрешната част на къщите, което предлага интересно възприятие за тогавашния начин на живот.

Фестивала Охридско лято

Най-голямото културно събитие в Охрид е фестивала Охридско лято. Той се провежда ежегодно от 58 години и сред поканените изпълнители винаги можем да намерим имената на световно известни звезди. Вижте повече за фестивала тук: www.ohridskoleto.com.mk

Пазаруване и хапване в Охрид

Охридският базар е с вековна история и предлага огромно разнообразие от възможности за шопинг до изключително вкусни ястия приготвени по автентични местни рецепти. Бижутата с охридска перла са едно от най-търсените аксесоари от посетителите на Охрид. А местните специалитети приготвени с охридска пъстърва са най-атрактивни за кулинарните почитатели.

Надяваме се с тази статия да сме вдъхновили повече от читателите ни да посетят Охрид, както и на тези които вече планират пътуването си да добавят още няколко интересни места и занимания към списъка си.

Допълнителна информация за Охрид, можете да намерите в сайта www.macedonia-timeless.com

Приятно пътуване до Охрид!

TravelSmart

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement