Дестинации: Неапол и Сицилия

Здравейте! 

Аз съм Мартин, на 27 години, живял съм в 6 държави, обичам много да пътувам и да разказвам след това на близки и приятели. 

Посетени места:  Неапол и Сицилия

Период на пътуване: 23 Юни – 01 Юли 2015

20150625_160313

  1. Защо решихте да посетите това място/тези места?

Италия винаги е представлявала интерес за мен и поради тази причина съм бил там многократно. За мое съжаление, до този момент никога не бях слизал на юг от Рим и за това решихме заедно с брат ми да посетим точно тази част на Апенинския полуостров. Той тъкмо беше завършил магистратурата си в Рим и това се оказа един много подходящ момент за нас да отпразнуваме този негов успех.

2.   Как си организирахте пътуването?

Транспорт:

Въпреки, че не планирахме да останем в Рим, аз си взех полети точно до Рим, от където пък с влак стигнахме до Неапол. Полетите до Рим бяха обслужени от Bulgaria Air, и ги закупих чрез търсачката Momondo, като цената беше около 240 лева . Билетите си за влака закупихме от сайта Trenitalia.com и струваха по 19 Евро всеки. Влакът беше InterCity и пътуването ни от Рим до Неапол отне около 2 часа. До колкото знам, има и вариант с регионален влак, билетът за който струва около 10 евро и пътуването трае около 3 часа.

Първоначалните ни планове за транспорта до Сицилия беше да вземем отново влак или да вземем кола под наем. Но след като погледнахме в Google Maps какво е разстоянието и колко време се пътува, бързо размислихме и си взехме самолетни билети Неапол – Палермо и Палермо – Рим. Билетите от Неапол до Палермо също закупихме чрез  Momondo и платихме около 75 Евро за всеки. Компанията превозвач беше Volotea. Другият полет, от Палермо до Рим, закупихме директно от сайта на Vueling и заплатихме общо 97 Евро за двата билета. И при двата полета пътувахме само с ръчен багаж.

С изключение на 2-часовото закъснение на полета от Палермо до Рим, всичко друго мина перфектно с пътуванията.

Настаняване:

В Неапол, както и в Палермо отседнахме в хостели. И в двата случая избрахме хостелите си в HostelWorld. Там човек може да намери много информация за всеки един хостел, както и оценки и мнения за него. В единия случай обаче, запазихме избрания от нас хостел чрез Booking.com, понеже там цената беше по-ниска.

НеаполHostel of the Sun

ПалермоA casa di Amici Hostel & Guesthouse

И от двата хостела останахме доволни. Те са с високи оценки и много добри мнения от минали гости. Локацията и на двата хостела беше много добра, като почти винаги стигахме пеша до интересните места в града. В Hostel of the Sun имаше и бар, в който вечер се събираха гостите, но за съжаление това липсваше в A casa di Amici. И на двете места имахме и закуска включена в цената.

Източник за информация:

Ако отсядате в хостел един от най-добрите ви източници на информация са хората работещи там. Пред пътуването прегледахме и TripAdvisor  за повече информация за забележителностите, както и за добра пицария в Неапол.

Важен съвет:

Ако сте решили да посетите Неапол, е добре да отделите поне 3 дни на Неапол и региона. Освен града Неапол, на близо са и остров Капри, както и Помпей, Соренто и Позитано. Всички тези места са уникално интересни и красиви и си струва да бъдат посетени. За съжаление обаче те не могат да бъдат посетени в един ден, и ще ви трябват най-малко два.

                3. Разкажете интересна, любопитна и полезна информация за всяко едно от местата, които посетихте?

НЕАПОЛ

Неапол е изключително красив и интересен град.  В някои периоди от времето той е бил най-големия град в Италия и второто най-голямо пристанище в Европа. Основан е от гърци, които са му дали името Nea Polis (Нов град).

Забележителностите, които най-много ни харесаха са Историческия център, Пристанището, Катедралата, San Domenico Maggiore, Castel Nuovo, Santa Lucia и Кралския дворец. Информация за тях прочетохме в секцията Things to do in Naples в TripAvisor.

Пицата Маргарита произлиза от Неапол и местните са много горди с това. В интерес на истината, най-вкусната пица Маргарита, която съм ял някога беше тъкмо в Неапол. Противно на очакванията ми, човек може да си поръча Маргарита доста евтино в повечето ресторанти. Примерно, в ресторанта, който ни препоръчаха от хостела, пицата Маргарита струваше 2.70 Евро а Диаволо около 4 Евро.

Друго много полезно нещо е да направите така наречения Free Walking Tour на Неапол. За около 2 часа ще видите повечето забележителности и ще чуете интересни истории от местен екскурзовод. Накрая, разбира се можете да платите, колкото смятате че е необходимо.

Ако ви се налага да взимате такси в Неапол, препоръчвам ви да договорите цената предварително за да не останете неприятно изненадани накрая. Това се отнася дори и ако извикат таксито от рецепцията на хостела или хотела, в който сте отседнали. Също така внимавайте с трафика в Неапол, и в Южна Италия като цяло. Шофьорите там наистина карат доста лудо.

За съжаление бяхме предвидили само 2 дни за Неапол и заради това не успяхме да посетим Помпей, Соренто и Позитано. За наше щастие, обаче, все пак отидохме до остров Капри. До него се стига с ферибот от Неапол и цените са около 20 Евро в посока.

Капри е един уникално красив остров, който е комбинация от малки градчета и пристанища, множество традиционни къщи разположени върху високите хълмове, ресторантчета, яхти и лодки и други. За да се насладите на най-хубавата гледка е необходимо да използвате лифта, с който се качвате на най-високия връз на острова. Цената на лифта беше около 10 Евро.

?

Нощния живот в Неапол не е твърде луд – хората предпочитат да се събират на площадите, където пият бира, свирят на различни инструменти и си говорят.

В Неапол има и метро, някои станции на което са много модерни и дори са печелили награди за дизайн на световно ниво. Хостелът ни се имаше много добра локация и въобще не ни се е налагало да хващаме автобуси. Единственият път, в който ползвахме метрото беше като пристигнахме и трябваше да стигнем от гарата до хостела.

СИЦИЛИЯ

Сицилия е много различна от континентална Италия. Животът там тече на доста по-ниски обороти, хората са спокойни и усмихнати, но въпреки това си говорят на висок глас. В местната култура може да се види и Арабско влияние, най-вече в сладките им деликатеси.

Местата, които посетихме в Сицилия са Палермо – столица и най-голям град в Сицилия, Мондело – плажното градче на Палермо, както и Трапани, Марсала и Ериче (и трите в най-западната чат на острова). Предвижването ставаше най-вече с кола благодарение на наши местни приятели, които ни заведоха и показаха тези изключителни интересни места.

Марсала е малко градче, на западното крайбрежие на острова. Градчето е известно е виното си и интересния бряг. Местните хора казват, че залеза над солните ферми в Марсала е най-хубавия в света. 🙂

 

 

ериче

Ериче е друго много хубаво място, което посетихме. То се намира в северозападния край на острова, в близост до Трапани. Ериче е типичен град-крепост за Сицилия, с високи стени и каменни улици. Гледката от крепостта е наистина много хубава, а пътят до там е само с 180-градусови завои.

ериче

 

 

 

 

 

 

 

?

Интересните места, които със сигурност трябва да видите в Палермо са Театро Масимо, Катедралата, пристанището, Chiesa del Gusu, Fontana della Vergogna и Quattro Canti Както и за Неапол, така и за Палермо прочетохме повече за тези места в TripAdvisor.

 

 

 

 

 

 

 

 

?

Градчето Мондело също трябва непременно да се посети. Там е и най-популярния плаж за местните хора. Предвижването до там става с градски автобуси и не беше много скъпо.

Местните говорят малко по-различен италиански език от този, който сме свикнали да чуваме. Естествено повечето говорят и нормален италиански, а и много от тях знаят и не лош английски, поради факта, че хиляди туристи пътуват до Сицилия всяка година. Криминалността в Сицилия не е нещо плашещо за туристите. Да, тя съществува, но туристите нямат допир до нея. Както и в Неапол, местните в Палермо предпочитат нощния живот на улицата, или по-точно на площада. Най-оживеното място беше Piazza Garrafello – площад, който изглеждаше все едно е бил бомбардиран предния ден. Заведенията наоколо пускаха най-вече латино регетон музика и хората танцуваха на самия площад.

След престоя ни в Палермо, хванахме полета обратно за Рим, от където и за България.

Вижте други истории от пътувания на наши приятели ТУК.

 


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.