Най-добрите банкови карти за пътешественици

С тази статия целим да сравним най-удачните варианти за банкови карти подходящи за хора, които пътуват често в чужбина. Дебитните карти на вече доста популярните онлайн банки предлагат много предимства пред тези на стандартните банки, като безплатни тегления от банкомат, безплатни международни преводи, възможността да държим средства в различни валути, по-добри курсове за обмен, повече фукнционалности за потребителите и мн др. Предоставяме на вас това описание и сравнение на най-добрите банкови карти при пътуване в чужбина според нас. 

Молим Ви да споделите опита си с тях или други подобни продукти в „Коментари“ по-долу. Благодарим Ви! 🙂

TransferWise debit Mastercard

transferwsie-дебитна-карта-mastercard

Първото ни предложение е дебитната Mastercard на TransferWise. След като тотално промениха представата ни и цените за международни парични преводи (вижте линк по-долу), преди около година TransferWise представиха и своята „безгранична“ банкова карта – TransferWise debit Mastercard®

Сметката Ви изцяло се управлява онлайн през Вашия телефон или компютър. През приложението си поръчвате и картата, която се доставя безплатно на адреса Ви. Предимствата на TransferWise debit Mastercard спрямо стандартните банкови карти са много:

 • Изключително лесно и удобно управление на сметката ни чрез приложението и сайта за телефон и компютър.

 • Държим средства в над 40 валути вкл. и български лев – Сумите, които сме заредили или получили по сметката си, остават в същата валута, така спестяваме от ненужни превалутирания.

 • Безплатни плащания с валутите, които имаме в сметката си.

 • Безплатни тегления от банкомат в цял свят до 200 Евро на месец.

 • Безплатно получаваме TransferWise сметка в Евро с IBAN номер, както и английски, австралийски, американски и новозеландски номера на сметка.

 • Реален обменен курс и ниска и прозрачна такса при обмен ако нямаме необходимата сума в конкретната валута – парите ни се обменят в реалния курс за деня, а таксата е прозрачна и стандартно вариара между 0.35% и 1%.

 • Сигурност: TransferWise е напълно авторизирана услуга от Великобританските органи за финансови операции (Financial Conduct Authority – FCA) и работи спрямо директивата за платежни услуги на ЕС.

Какво не ни харесва при TransferWise банковите карти:

 • Ограничението за безплатно теглене от банкомат – 200 Евро на месец. След тази сума се начислява такса от 2%.

 • Такса при парични преводи – Въпреки, че е изключително ниска (0.60 Евро), Transferwise имат такса за парични преводи.

 • Такса за обмен на валути – също много ниска, но все пак съществува.

Можете да създадете Вашия TransferWise акаунт и да поръчате „безграничната“ Ви дебитна Mastercard много лесно и бързо на www.transferwise.com

Прочетете повече и за това как да пращаме паrи от и към чужбина 8 пъти по-евтино с Transferwise.

Revolut

revolut-банкова-карта

Revolut е другата онлайн банкова услуга която набира огромна популярност през последните години. Регистрирането е безплатно, а доставката на банковата Ви карта също би било безплатно, ако се регистрирате и поръчате през специалния промо линк на TravelSmart (в противен случай струва 12 лв).

Цялостното управление на сметката Ви и средствата в нея става много лесно и удобно през мобилното  приложение. Revolut постоянно подобряват условията и функционалностите на своята услуга. Ето какви са предимствата към днескашна дата:

 • Плащаш в чужбина без такси в повече от 150 валути. (Такса от 0.5% след като преминем сумата от 11500 лева на месец)

 • Карта Visa или MasterCard с безконтактно плащане

 • Безплатна Евро смета с IBAN

 • Възможност за споделяне на разходи и мигновени преводи до други потребители на Revolut.

 • При нужда от превалутиране се използва реалния междубанков курс, а не такъв от който печели банката.

 • Теглиш без такси от всеки един банкомат в света до 450 лева на месец.

 • Държиш и обменяш в сметката си 29 различни валути.

 • Безплатни местни и международни банкови преводи на стойност до 6000 Евро на месец.

 • Сигурност: Винаги можеш да спреш картата си или да ограничиш безконтактните или онлайн плащания.  Revolut е под регулацията на Financial Conduct Authority, което означава, че парите Ви са на сигурно място дори и нещо да се случи с услугата.

 • Купуваш, съхраняваш и обменяш криптовалути: Bitcoin, Litecoin и Ethereum.

Какво не ни харесва при банковите карти Revolut:

 • Такси през уикенда – Ползването на Revolut през уикенда е по-скъпо от това през делнични дни, поради допълнителните такси при обмен на валути.

 • Услугата може да се управлява само през мобилно устройство.

 • Ограничението за безплатно теглене от банкомат – 450 лева на месец. След тази сума се начислява такса от 2%.

Можете да поръчате безплатно Вашата карта Revolut по всяко време. Като предимството за нашите читатели е че и доставката ще бъде безплатна за Вас.

Прочетете повече за банковите карти Revolut.

Заключение и препоръки

Финансовите услуги се развиват много динамично през последните години. Много иновативни компании като TransferWise и Revolut започнаха да предлагат на пазара продукти и услуги, които са значително по-добри от тези на класическите банки и за това и са предпочитани от активните пътешественици. И двете банкови карти разгледани по-горе предлагат ред предимства спрямо конвенционалните дебитни карти и със сигурност са по-доброто решение. Когато ги сравняваме в определени случаи едната е по-добра от другата, а в други обратното. Въпреки големия брой преимущества, един от минусите за пътешествениците е ограничението в безплатното теглене от банкомати в цял свят (200 Евро/450 лв), за това и препоръката ни е просто да си поръчате и двете карти, така общия ви лимит би бил около 850 лв, койте е сума за пари в кеш, на която повече може да се разчита. Също така ще имате и Visa и MasterCard, което е добре като се има предвид, че в някои държави се предпочита само единия от двата стандарта.

Очакваме да чуем и Вашите мнения в секция „Коментари“ по-долу.

Благодарим Ви.

Най-добрите банкови карти при пътуване в чужбина.

TravelSmart.bg