Най-добрите банкови карти за пътешественици

С тази статия целим да сравним най-удачните варианти за банкови карти подходящи за хора, които пътуват често в чужбина. Дебитните карти на вече доста популярните онлайн банки предлагат много предимства пред тези на стандартните банки, като безплатни тегления от банкомат, безплатни международни преводи, възможността да държим средства в различни валути, по-добри курсове за обмен, повече фукнционалности за потребителите и мн др. 

Предоставяме на вас това описание и сравнение на най-добрите банкови карти при пътуване в чужбина според нас, както и промо кодове с бонуси за повечето от тях. 

Молим Ви да споделите опита си с тях или други подобни продукти в „Коментари“ по-долу. Благодарим Ви! 🙂

TransferWise (Wise) дебитна карта Mastercard

transferwsie-дебитна-карта-mastercard

Дебитната Mastercard на TransferWise (вече се казва само Wise) е със сигурност едно от най-добрите предложения. След като тотално промениха представата ни и цените за международни парични преводи (вижте линк по-долу), вече няколко години TransferWise (или само Wise) представят на своите клиенти възможността да си отворят безплатна сметка с „безгранична“ банкова карта – TransferWise debit Mastercard®

Сметката Ви изцяло се управлява онлайн през Вашия телефон или компютър. През приложението си поръчвате и картата, която се доставя безплатно на адреса Ви. Предимствата на TransferWise debit Mastercard спрямо стандартните банкови карти са много:

 • Изключително лесно и удобно управление на сметката ни чрез приложението и сайта за телефон и компютър.

 • Държим средства в над 50 валути вкл. и български лев – Сумите, които сме заредили или получили по сметката си, остават в същата валута, така спестяваме от ненужни превалутирания.

 • Безплатни плащания с валутите, които имаме в сметката си.

 • Безплатни тегления от банкомат в цял свят до 200 Евро на месец.

 • Безплатно получаваме TransferWise сметка в Евро с IBAN номер, както и английски, австралийски, американски, полским унгарски, турски и новозеландски номера на сметка.

 • Реален обменен курс и ниска и прозрачна такса при обмен ако нямаме необходимата сума в конкретната валута – парите ни се обменят в реалния курс за деня, а таксата е прозрачна и стандартно вариара между 0.35% и 1%.

 • Сигурност: TransferWise е напълно авторизирана услуга от Великобританските органи за финансови операции (Financial Conduct Authority – FCA) и работи спрямо директивата за платежни услуги на ЕС.

Какво не ни харесва при TransferWise банковите карти:

 • Ограничението за безплатно теглене от банкомат – 200 Евро на месец. След тази сума се начислява такса от 2%.

 • Такса при парични преводи – Въпреки, че е изключително ниска (0.60 Евро), Transferwise имат такса за парични преводи.

Можете да създадете Вашия TransferWise акаунт и да поръчате „безграничната“ Ви дебитна Mastercard много лесно и бързо на www.transferwise.com

Прочетете повече за дебитната карта на TransferWise в специалната ни статия, както и за това как да пращаме паrи от и към чужбина 8 пъти по-евтино с Transferwise.

Wirex

wirex-карта

Wirex (www.wirexapp.com) е иновативно приложение и разплащателна карта, които позволяват на потребителите безпроблемно да изпращат, получават, обменят и харчат редица конвенционални и крипто валути без скрити такси. Основана през 2016 г. и със седалище в Лондон, Англия, Wirex попада под юрисдикцията на британската FCA, Банката на Литва и сингапурската MAS. Към момента над 3.5 милиона потребители по света ползват услугите на Wirex. Вижте повече в описанието и видеото по-долу.

Wirex поддържа 9 фиатни валути, които включват британска лира, канадски долар, хърватска куна, чешка крона, евро, полски злоти, румънски леи, унгарски форинт и щатски долар. Понастоящем Wirex поддържа и 9 криптовалути, които включват: Bitcoin („BTC“), Dai („DAI“), Ethereum („ETH“), Litecoin („LTC“), Nano („NANO“), XRP на Ripple („ XRP ”), Stellar’s Lumen (“ XLM ”), waves (WAVES ”) и Wirex Token („ WXT “).

По-долу сме поместили и промо линк, който дава бонус 10 GBP (в крипто валутата WRX) на всеки нов потребител.

 • Безплатна многовалутна Mastercard карта – без първоначална и месечни такси

 • Безплатна експресна доставка – няма такси и за поддръжка или преиздаване на картата

 • Безплатни тегления от банкомат до 400 Евро на месец

 • Конвенционални (фиатни) валути: Потребителите могат да изпращат, получават, обменят и харчат в 9 поддържани традиционни валути при междубанковия курса (interbank exchange rate) – CAD, EUR, CZK, GBP, USD, HUF, PLZ, HRK, RON

 • Крипто валути: Възможност да държим, купуваме, харчим и обменяме 9 дигитални (крипто) валути с превалутиране в реално време и без такси (Over-the-Counter курсове). BTC, LTC, XRP, ETH, WAVES, DAI, NANO, XLM

 • Cryptoback™ награди – До 2,0% кешбек в криптовалута при харчене в магазин или онлайн с карта Wirex. (А до края на Април двоен Cryptoback до 4.0%)

 • Супер бързи blockchain-powered крипто транзакции

 • Достъпна услуга в 31 държави, между които и България

 • Лесно захранване на сметката с Visa или Mastercard карта, паричен превод или крипто.

 • Лесен процес на регистрация: Регистрирането отнема няколко минути (обикновено по-малко от 5 минути)

 • Чат съпорт на живо в приложението

 • Строго регулирана услуга: Wirex се регулира от FCA, Bank of Lithuania и от MAS.

 • Средствата Ви са на сигурно място – Wirex използва сегрегирани акаунти, тоест държи активите на потребителите в отделни сметки и не ги смесва с тези на компанията.

Към Wirex

Повече информация за Wirex и описание стъпка по стъпка на процесна на регистрация можете да намерите в статията Безплатна Wirex карта – много валути, крипто, cashback и високи лимити

Curve

curve-най-добрите банкови карти

Curve е различна услуга в сравнение с останалите. Приожението и картата Curve Ви предлагат да си съберете всичките банкови карти и карти за отстъпки на едно място и да ги управлявате лесно и умно. Освен това Кърв предлага и ред допълнителни предимства, като беазплатни тегления от банкомат, 1% cashback, безплатен обмен на валути, лесна интеграция с ApplePay и Google Pay и мн. др. Ползвайки тази All-in-one услуга, Вие можете много по-добре да контролирате и анализирате всичките си разходи, приходи, преводи и тн.

Последователите на TravelSmart могат да се възползват от бонус от 5 паунда (GBP) като се регистрират през този промо линк Curve.

Curve е много подходяща за пътешествениците поради много причини:

 • Безплатна безконтактна MasterCard – без месечна такса

 • Лесна интеграция с ApplePay и Google Pay – Curve стана много популярна услуга в България точно заради лесната си интеграция с ApplePay и GPay. Така можем да плащаме с телефона си с която и да е наша банкова карта (вкл. дебитна и кредитна на българска банка).

 • Повече свободно място в портмонето ниВсичките ни банкови карти и карти за отстъпки са в Curve.

 • Безплатни тегления от банкомат в цял свят до 200 Евро на месец, вкл. и с български дебитни и кредитни карти. Изключително добро решение за кредитните ни карти, с които ако теглим от банкомат директно таксите са нереално високи.

 • 1% instant cashback при 3 избрани от нас търговци като Starbucks, Amazon, Netflix, Spotify, Apple, Uber и др. (За първите 90 дни за безплатния план и неограничено за платените планове). Това е допълнително на всичките бонус програми, които банковите ни карти включват.

 • Без нуждата да зареждаме (top up) друга сметка, Curve взема определената сума от опреленеата банкова карта в момента на плащане.

 • Безплатен обмен на валути при реален междубанков курс (до 500 Паунда месечно за безплатния план).

 • Удобно приложение, с което можем да следим всички разходи по всичките ни банкови карти, които сме въвели.

 • „Go back in time“ – възможност променим картата, с която е платено при дадена транзакция до 90 дни след нея. Тоест, ако сме платили погрешка с една от нашите карти, то ние имаме 90 дни да сменим картата, скоято е платена определената транзакция. Всичко става много бързо и удобно.

 • Сигурност: Винаги можем да спрем картата си или да ограничим безконтактните или онлайн плащания. Като не носим останалите банкови карти със себе си предотвратяваме възможността те да бъдат откраднати/копирани/скимирани/хакнати по какъвто и да е начин.

Свалете приложението Curve и се възползвайте от безплатния промо код на TravelSmart за 5 паунда (GBP)

За да се възползвате е необходимо:

 1. Да свалите приложението (За iOS и Android) чрез промо линка.
 2. Добавите първата си дебитна или кредитна банкова карта.
 3. Да направите първата си транзакция. Това можете лесно да направите веднага чрез виртуалната карта (“Account” -> “View card details”), с която веднага можете да пазарувате онлайн или добавите в Google Pay/ApplePay.
 4. След първата си транзакция с виртуалната или физическа карта ще получите 5 Паунда (GBP)
Към поръчка на Curve с бонус £5

Monese

monese най-добрите банкови карти

Monese (www.monese.com) e една от любимите ни онлайн банкови услуги най-вече заради всичките предимства, които един FinTech може да предостави днес, както и лесното за управления приложение и перфектен курс за обмен на валути през цялата седмица. Повече можете да прочетете в специалната ни стаитя за Monese.

Какви са предимствата при ползването на Monese:

 • Безплатна сметка в Евро (EUR), Паунда (GBP) и Румънски леи (RON)

 • Български лев – Monese работи с български лев, което прави ползването му в България много удачно. От опит можем да Ви споделим, че ако държите средствата си в Евро и плащате с карата в България (тоест в лева), обмените курсове са изключително благоприятни – винаги до сега над официалния 1.95583, а няколко пъти дори и над 1.96.

 • Български език – Приложението може да бъде настроено на български език, както и можем да комуникираме с отдела за клиенти на български.

 • Безплатни тегления от банкомат в целия свят до 200 Евро или Паунда на месец

 • Безплатен обмен на валути и плащания в чужда валута до 2000 Евро на месец и неограничени мигновени плащания между потребителите на Monese или в Евро и Паундове при наличност.

 • Известия в реално време за постъпления, разходи и др.

 • Плащания с телефон – лесно можем да добавим Monese сметката ни към Apple Pay или Google Pay

 • Интеграция с PayPal – лесно можем и да свържем Монесе с PayPal акаунта ни и по този начин да боравим със средствата си в PayPal много по-лесно, удобно и евтино.

 • Сигурност – Monese е под регулацията на Financial Conduct Authority, което означава, че парите Ви са на сигурно място. Също така лесно може да заключваме картата си през приложениято.

 • Виртуална карта – За по-сигурни покупки онлайн.

 • Много добри платени планове – Освен безплатния план SImple, Monese предлага и Classic (5.95 Евро/месец) и Premium (14.95 Евро/месец), които предлагат съответно до 900 Евро или неограничени тегления от банкомат, 9 000 Евро или неограничени безплатни превалутирания на месец, и др.

Какво не ни харесва при банковите карти Monese:

 • Както и при другите карти, безплатните тегления отбанкомат са ограничени до 200 Евро на месец (за безплатния план)

 • Безплатните плащания с карта и превалутиране са органичени до 2000 Евро

Лесно и бързо можете да се регистрирате и поръчате карта Monese в www.monese.com. (Необходимо е да отворите линка с телефона си)

Bunq

bunq-банкова-карта

Bunq (www.bunq.com) е другата банкова карта, която притежаваме. Това е холандски fintech start-up компания, която извежда на преден план своя прозрачен и спрведлив бизнес модел. Bunq се отличава със „зеления“ си подход, прозрачността и изключително лестната си регистрация. Компанията предлага и много интересни планове, от безплатен (Easy Travel) до такъв за 16.99 Евро (Easy Green, при който на всеки 100 Евро похарчени, bunq засажда едно дървo).

bunq Easy Travel – Безплатният план на Bunq с 0 Евро такса на месец.

bunq Easy Money и bunq Easy Green са платените планове съответно с такса 7.99 и 16.99 Евро на месец. Те предлагат ред предимства пред безплатния план.

Ео и какви са плюсовете от ползването на банкова карта bunq:

 • Безплатна сметка в Евро (EUR) и кредитна карта

 • Групови разходи – Пътуване с приятели? с bunq можем да отворим Slice Group, където се отразяват всички транзакции от почивката ни, в края на оято можем с един клик да изчистим баланса помежду ни.

 • Фиксирана такса (0.99 Евро) за тегления от банкомат в целия свят

 • Безплатни обмен и съхранение на 39 валути благодарение на партньорството на bunq с TransferWise.

 • Известия в реално време за постъпления, разходи и др.

 • Плащания с телефон – лесно можем да добавим bunq сметката ни към Apple Pay или Google Pay

 • Сигурност – Приложението на bunq ни предлага ред функции с цел цялостна защита на сметката ни и средствата в нея.

 • Много добър платен план – bunq Easy Money предлага допълнителни превилегии и функционалности.

Какво не ни харесва при банковите карти bunq:

 • Такса от 9 Евро при поръчване на картата (за безплатния план)

 • Такса от 0.5% при Top-up на сметката с друга наша банкова карта.

 • Можем да ползваме услугата само през мобилно устройство, но не и през компютър.

Повече информация можете да намерите в анализа на Bunq във FinTech Bulgaria.

Revolut

revolut-най-добрите банкови карти

Revolut е другата онлайн банкова услуга, която набира огромна популярност през последните години и със сигурност е една от най-добрите банкови карти в света. Регистрирането е безплатно, като заплащате единствено 12 лв. за доставката на банковата Ви карта.

Към Revolut

Цялостното управление на сметката Ви и средствата в нея става много лесно и удобно през мобилното приложение. Revolut постоянно подобряват условията и функционалностите на своята услуга.

Ето какви са предимствата към днескашна дата:

 • Плащаш в чужбина без такси в повече от 150 валути. (Такса от 0.5% след като преминем сумата от 11500 лева на месец)

 • Карта Visa или MasterCard с безконтактно плащане

 • Безплатна Евро смета с IBAN

 • Възможност за споделяне на разходи и мигновени преводи до други потребители на Revolut.

 • При нужда от превалутиране се използва реалния междубанков курс, а не такъв от който печели банката.

 • Теглиш без такси от всеки един банкомат в света до 450 лева на месец.

 • Държиш и обменяш в сметката си 30 различни валути.

 • Безплатни местни и международни банкови преводи на стойност до 11 500 лв на месец.

 • Сигурност: Винаги можеш да спреш картата си или да ограничиш безконтактните или онлайн плащания.  Revolut е под регулацията на Financial Conduct Authority, което означава, че парите Ви са на сигурно място дори и нещо да се случи с услугата.

 • Купуваш, съхраняваш и обменяш криптовалути: Bitcoin, Litecoin и Ethereum.

 • Атрактивни платени планове – Плановете Premium и Metal предлагат ред допълнителни предимства и фунционалности, като застраховка при пътуване, неограничен безплатен обмен на валути, по-високи лимити при теглене от банкомат, достъп до лаунждовете на над 1000 летища и мн др.

Какво не ни харесва при банковите карти Revolut:

 • Такси през уикенда – Ползването на Revolut през уикенда е по-скъпо от това през делнични дни, поради допълнителните такси при обмен на валути.

 • Ограничението за безплатно теглене от банкомат – 450 лева на месец. След тази сума се начислява такса от 2%.

Ако вече сте убедени, то можете да си поръчате Вашата карта Revolut по всяко време.

Прочетете повече в специалната ни статия за банковите карти Revolut.

A1 Wallet

a1-wallet-бонус-20-лв-нови-потребители

A1 Wallet е българска fintech услуга, която предоставя на клиентите дигитален портфейл с български IBAN, дебитна карта Mastercard, както и възможността да плащат безконтактно с мобилните си телефони (Android и Apple iOS). Ето и всички предимства:

 • Безплатно създаване на сметка и 0 лева месечна такса (план Standard) или 5.99 лв (план Premium)

 • Безконтактни плащания с телефон

 • Сметка с български IBAN – лесни преводи в евро и лева

 • Безплатна виртуална банкова карта

 • Безплатни плащания на ПОС терминал и в интернет

 • Безплатни, мигновени преводи между потребители на A1 Wallet

 • Съхранение на карти за лоялност и отстъпки (Billa, IKEA, Lukoil и др)

В момента можете да се възпозлвате и от бонус от 2 лв за нови потребители, като изтеглите приложението с телефона си от този промо линк: http://bit.ly/A1WalletPromo 

Повече информация за това как да се възползвате от текущата промоция намерете в специалната статия.

Pay by Vivacom

pay-by-vivacom-промо-бонус-15-лева

Pay by Vivacom е българска fintech услуга, която предоставя на клиентите си дигитален портфейл с български IBAN номер, дебитна карта Mastercard, както и възможността да плащат безконтактно с мобилните си телефони (Android и Apple iOS).

Ето и какви са предимствата на Pay by Vivacom:

 • Безплатно създаване на сметка и 0 лева месечна такса (план SMARTPAY) или 3.99 лв (план VIVAPAY)

 • Безконтактни плащания с телефон

 • Сметка с български IBAN – лесни преводи в евро и лева

 • Безплатна виртуална банкова карта

 • Безплатни плащания на ПОС терминал и в интернет

 • Безплатни, мигновени преводи между потребители на Pay by Vivacom

 • Съхранение на карти за лоялност и отстъпки (Billa, IKEA, Lukoil и др)

В момента можете да се възпозлвате и от бонус от 2 лв за нови потребители, като изтеглите приложението с телефона си от този промо линк: http://bit.ly/PayByVivacom

Повече информация за това как да се възползвате от текущата промоция намерете в специалната статия.

N26

n26 най-добрите банкови карти

Банковата карта, за която най-много съжаляваме, че не се предлага за потребителите в България към момента е N26.

Ако живеете в друга европейска държава или САЩ, не пропускайте да разгледате продукта на N26 – www.n26.com

Според мнозина това е и най-добрата услуга от рода си в света в момента, а картта N26 е в топ 3 на най-добрите банкови карти

DSK – Wizz Air кредитна карта

DSK-Wizz Air е едно интересно предложение на Банка ДСК в колаборация с Wizz Air за кредитна карта с много добри условия и безплатен Wizz Club високо ниво за притежателя на картата.

Безплатното членство в Wizz клуба (което иначе струва 160 лв/година) е валидно за целия период, докато кредитната карта е активна. Също така за всяко похарчено левче получаваме от 2 до 4 ст. обратно във формата на кредит, който можем да използваме за полети с авиокомпанията.

Бонус програма на DSK-Wizz кредитни карти:

4 точки за всеки похарчен 1 лв. на сайта на Wizz Air
2 точки за всеки похарчен 1 лв. при всички останали търговци

*Стойността на всяка точка е 0.01 лв.

Разходите, които можем да имаме с DSK-Wizz, са годишната такса за поддръжка на картата от 45 лв. и евентуално лихва върху похарчената сума, ако не я възстановим в срок. Но ако сме дисциплинирани и винаги си връщаме похарчените средствата за даден месец до 15-o число на следващия, то ние няма да дължим никаква лихва и единственият ни разход би бил само годишната такса от 45 ле