Екзотичен екстаз на име Мексико – текила, палми и безбожно красиви залези.

В тази статия блогърът Ивелина Пиралкова (Travel with Piralkova) ни разказва за пътуването си до Мексико. Вижте какво сподели тя с нас за местата и забалежителностите, които посети, както и съветите й относно транспорта, храната, безопасността и необходимите документи. 🙂

Период на пътуване:
Септември 2017

Посетени места:
Плая дел Кармен, Исла Мухерес, Тулум и Чичен Ица

Мексико е едно от ония места, които ти се струват някак недосегаеми със своите тюркоазени води, палмови дървета и екзотика, която прелива от тях. А всъщност най-сложното, за да се добереш дотам е единствено дългият презокеански полет. Всичко друго, противно на предразсъдъците и предубежденията, че Мексико е криминално и опасно място, всъщност е просто прекрасно. Дружелюбни хора, интересна кухня и красиви плажове, умело съчетани с позитивно настроение, латино култура и екстаз за сетивата, който се лее из въздуха.

А сега ви отвеждам заедно с мен на едно 4-дневно екзотично приключение в източната част на Мексико, в мексиканския щат Кинтана Роо, на Юкатанския полуостров и техните прелестни градчета и местенца около Канкун – Плая дел Кармен, Исла Мухерес, Тулум и Чичен ица. Става на въпрос за самостоятелно организирано пътуване през Септември 2017 година с полети на отиване: Ню Йорк – Канкун (около 2 часа) и на връщане:  Канкун – Лос Анджелис (към 3 ч.)

Документи

Необходимите ви документи за пътуването до Мексико са: Паспорт, Здравка осигуровка, Шофьорска книжка (ако ще си наемате кола, което препоръчвам) и Миграционен формуляр, който получавате в самолета или на летището в зоната за паспортен контрол. Попълвате го на английски език и го пазите у вас, за да го представите отново при напускане на страната. Ако сте го изгубили, ще трябва да плащате глоба и да си издадете нов.

Хотели и апартаменти

За спане имате голям избор от хотели или Airbnb на прилични цени и с доста добро качество. Това, на което ние имахме щастието да попаднем бе хибрид между двете, тъй като го наехме през Airbnb, но реално беше част от луксозен хотел с два басейна – един в двора и един на покрива с гледка към Океана. Цените в нашия случай за New luxury apartment “The city Playa del Carmen” бяха по 40 щатски долара на нощувка, като цената напълно си заслужаваше.

new2

Транспорт

Да идете в Мексико и да се забиете само в един град си е чисто кощунство. Дори да имате ограничен период от време, горещо препоръчвам всеки ден да разглеждате различно място, за да се насладите максимално изчерпателно на красотите, които Мексико ви е приготвило. За придвижване между различните точки наемете кола. Наемът не е нужно да става предварително, тъй като лесно може да наемете кола от летището. Повечето коли са запазени и в добро състояние. Грубо излиза по около 12 щатски долара на ден ако сте 4-ма души ползвате колата или около 50 долара на човек за 4 дни.

Пари, безопастност и храна в Мексико

Мексиканската валута са песос, като разходите за 4-дневно пътуване като нашето без самолет са около 560 USD или 10439.53 MXN песос, което са  942.15 лева. Безопасността в Мексико е другият важен момент при потенциално заминаване, тъй като аз лично смятам, че там е много по-безопасно отколкото на места като Лос Анджелис или Ню Йорк. Изненадаха ме засиленото полицейско присъствие в най-туристическите зони на градчетата, както и стабилните проверки от страна на пътните полицаи, които буквално единия път ни съблякоха по бельо и претърсваха около 15 минути. Препоръчвам да не се ходи по крайните квартали, както и да не се разхождаш сам по възможност.

Храната е много люта, много цветна и се сервира в много големи количества, като за финал винаги има вкусна текила. Обслужването в заведенията е уникално, а сервитьорите се държат с клиентите си като с царе. Изключително естествени, непринудени и позитивни. Нощният живот конкретно в Плая дел Кармен е доста приличен, като има богато разнообразие от барове и клубове в зависимост от вкуса ви на музика. Противно на моето очакване за предимно латино настроение, комерсиалните, поп и техно нощни заведения преобладаваха.

Плая дел Кармен

Да се разходим заедно на местата, които успяхме да посетим. Спирка първа – Playa del Carmen – или мексиканска версия на Китен, разположена в непосредствена близост до небезизвестния курортен град Cancun. Като цяло цените там са сходни с тези по нашето Черноморие, с разликата че обслужването е десетократно по-добро, а плажовете – неописуемо по-красиви. Ако отседнете в Playa del Carmen обаче, няма какво толкова да правите няколко дни, освен ако не сте отишли само да се печете и да пийвате коктейлчета на плажа.

Исла Мухерес

Спирка втора – островче на име Isla Mujeres. Ако пътувате от друго градче до Канкун с кола и гоните час за ферибот, много внимавайте с каква скорост се движите, тъй като пъргави чернички полицаи на скутери дебнат от всякъде и ви искат много пари, придружени със заплахи, че ще ви водят в полицията и ще ви вземат книжката. Разбира се, малко рушвет ще оправи положението и ще доведе до големи благодарности от страна на полицейското лице. Хванете ли веднъж ферибота обаче, нещо във вас ще се преобърне. Неописуемите гледки на тюркоазените води в комплект със слънчевите лъчи и изпълнението с китара на живо пред теб, сега, на момента – истинско, първично, екзотично. А после слизате на островчето и без да търсите, ви намира прекрасна оферта – 4 часа на яхта, с включено гмуркане и обяд на топ цена от 20 американски долара. Времето изведнъж просто спира. Няма значение кой ден е, колко е часа и какво следва. Има значение само да се насладиш на момента.

Чичен Ица

Дестинация 3: Чичен Ица (Chichen Itza) или в превод „Кладенецът на племето Ица“. Древен град, представлявал политически, културен и религиозен център, преписван на цивилизацията на маите, преди идването на Кристофор Колумб. Разположен е в северната част на полуостров Ютакан и определено е едно от най-интересните места в Мексико. Каменните постройки в разнообразни форми са разстлани из голяма равнинна площ без почти никакви дървета и абсолютно никаква вода. Така че се пригответе за голямо потене, световъртежи и прилошаване.

След като се насладите на пирамидалните и конусовидни майски постройки, обезателно се отправете към X-Cajum, Cenote – малко селце, близо до Ица, което крие божествено кътче от рая. Сенотите са използвани от древните маи като източник на вода и също така за извършване на жертвоприношения заради голямата суша. Представляват природно образуван басейн, заобиколен от отвесно разположени в кръг скали, покрити от своя страна с богато разнообразна флора и спускащи се към водата лиани. Дъхът ти просто спира.  Ресторантчето при Cenote пък те посреща повече от радушно. Още на входа цветно облечена красива мексиканка с цветя в косите ви кани на обяд. Сипват ви по една Маргарита, хапвате лютиви и съмнителни на цвят гозби и наблюдавате представлението на двама местни, които танцуват с шише бира върху главите си. Пийвате по една текила на екс за финал – по мексикански обичай и се връщате обратно към колата, понеже ви чакат още приключения.

Тулум

Финална спирка – градчето Тулум – известно с дивите си екзотични плажове, представлява археологически обект, който обхваща развалините на някогашен град на маите. След Чичен Ица няма да ви е толкова интересен, но пък предимството му е, че има плажове в непосредствена близост до руините. Вървиш, гледаш, разтапяш се от жега и бум – скали, палми, Океан. И скачаш. За да се насладиш на момента, защото тук това е правило. Отпиваш страстно от вкуса на живота. Такъв, какъвто трябва да го живеем – не в офиса, не в кухнята, не по правилата, а тук и сега. Непринуден, първичен, екзотичен. По мексикански.

Край

.

Ивелина е блогър, в Travel with Piralkova тя разказва за всичките си пътувания. Можете да я следите също така и във Facebook и Instagram

Надяваме се, че тази история на Ивелина ще Ви вдъхновим и помогнем да си организирате също едно вълнуващо пътешествие до Мексико.

Прочетете и други интересни истории на пътешественици в секцията Истории.


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.