Магията на Сейшелските острови

Планирате мечтаната почивка, но все още не сте избрали дестинацията? Или пък вече знаете, че стягате куфарите за Сейшелите, но все още не сте си направили плана за престоя Ви там? Съберете много вдъхновение и полезни съвети от разаказа на Роси Кериган от Trips With Rossie от пътуването й до Сейшелските острови. Приятно четене! 🙂

Роси за себе си:

Мечтателка, пътешественичка, влюбена в морето и залезите, в момента живея в моя роден град – Варна, но пътувам често! След повече от 80 полета и над 18 посетени държави все още не мога да се наситя на света. Не тръгвам никъде без моя фотоапарат, а писането в блога е един от най-любимите ми начини да върна времето назад и да преживея отново и отново пътешествията до прекрасните местенца, на които съм била.

Период на пътуване:
Май 2017

Посетени места:

Сейшелските острови

Защо точно Сейшелите?

Сейшелските острови крият в себе си няколко невероятни неща – дружелюбни гигантски костенурки, кристално чисти води и два от най-красивите плажа на света, които просто не исках да напусна. Веднага щом видях сравнително евтини билети от София до Сейшелите (обикновено струват около 650+ евро, но ние ги взехме за по 420 евро), не се поколебах да ги запазя.

Полетите

Билетите взехме директно от сайта на Qatar Airways, тъй като там можехме доста по-лесно да изберем удобни за нас дати и часове. Дори решихме да дадем 20 евро отгоре, за да заменим 32-часовото връщане с такова за 20 часа. Разбира се, понеже съм от Варна, трябваше да запазим и полети до София и за това избрахме WizzAir като най-бюджетна опция. Катарските авиолинии са определено страхотни, храната беше супер, а телевизорчетата в самолета ни помогнаха да не скучаем по време на полета. Един съвет от мен – ако имате нощен престой в Доха, вземете си одеалцето от самолета, тъй като температурите на летището нощем са доста ниски (а ако пътувате до екзотична дестинация, сигурно няма да си носите дебели дрехи).

Настаняването

Решихме да отседнем в къща за гости – Tropical Hideaway, тъй като имаше апартаменти за 4 човека на страхотни цели. Сейшелските острови са доста скъпи, така че не се поколебахме да изберем бюджетната опция къща за гости пред скъп хотел. Хостът дори ни носеше закуска сутрин (въпреки че не беше част от настаняването) или 4-5 вида много вкусно авокадо. Тези апартамент бяха на точно 5 минути на един от най-красивите плажове на остров Махе – Бю Валон и определено няма да сгрешите, ако ги изберете!

Как се подготвихте за пътуването?

Винаги преди да пътувам обичам да чета блогове на колеги-блогъри, адски е полезно! Блогърите ще ви дадат информация за скрити забележителности, кои атракции не си заслужават и други неща, които един пътеводител няма как да ви даде като съвети. Така и успяхме страхотно да планираме нашия 10-дневен престой, като си оставихме и време за почивка на плажа.

Понякога е много по-лесно да се организират нещата на място – предварително гледахме онлайн за екскурзии до съседните острови Праслин и Ла Диг и струваха над 200 евро на човек (за еднодневна екскурзия)! Решихме да не запазваме тази екскурзия и отидохме на място – на плажа Бю Валон, където имаше няколко щанда, които предлагаха същите екскурзии. Успяхме да ги договорим за 165 евро на човек, а решихме и да си запазим по още една разходка със същите хора до други острови.

И сега по-интересната част от историята ми 🙂

Има три основни острова, на които може да отседнете – Махе, Ла Диг и Праслин, въпреки че архипелагът има още над 150 мънички острова.

КЛИМАТ

Едно от най-хубавите неща на Сейшелите е това, че са много близо до Екватора. Температурата целогодишно е 27-30 градуса, като почти няма сезонни и дневни температурни разлики – колкото топло е в 3 през нощта, толкова топло е и в 12 на обед. За разлика от родното Черноморие, на Сейшелите пясъкът никога не става твърде горещ, за да стъпиш на него, което позволява безпроблемни разходки по плажа по всяко време! А водата не е просто красива, но и е с прекрасна температура – нито твърде студена, нито твърде гореща, просто чакаща да скочиш и да и се насладиш. Продължителността на деня е винаги почти точно 12 часа, така че бъдете задължително на плажа около 6 без нещо всеки ден, за да не пропуснете спиращите дъха сейшелски залези.

Разбира се, Екваторът и суб-екваториалните райони крият и своите рискове – много е важно да се използва изключително висока слънцезащита (50+) и да се използва тениска при плуване и гмуркане. В противен случай има доста голям риск да се слеете с местното население от червени рачета на плажа. Имайте предвид, обаче, че тези слънцезащитни продукти не трябва да имат вредни химикали, за да може не само вие да сте предпазени от слънцето, но и коралите и рибките да са предпазени от вас!

ОСТРОВ ПРАСЛИН

Праслин е известен с един от най-красивите плажове на света – Ансе Лацио. Постоянно виждахме тази ивица на картички и магнитчета от Сейшелите, както и на корици на статии за топ плажове в света. Огромните оранжеви камъни са в такъв контраст със светло тюркоазената вода, че няма да ви се иска да си тръгнете! А едно от най-хубавите неща е, че изобщо не е толкова пренаселен, колкото други топ световни атракции.

Ансе Лацио, всъщност, е частен плаж и се държи от една и съща фамилия от десетилетия. Това семейство, за щастие на всички туристи, е било достатъчно благосклонно да отпусне свободен достъп до плажа.

В ботаническата градина в Праслин ще видите най-голямата ядка в света – Коко де мер. Наричан още „ядката на любовта“ заради формите си, той може да достигне тегло от 25 кг. През 18ти век Сейшелите още не са били населени и черупките от тези ядки са били намирани на бреговете на Малдивите. Затова и са ги наричали Коко де мер (кокосов орех от морето) или „Малдивски кокосов орех“. След това, обаче, хората са открили, че всъщност тези специфични ядки не идват от Малдивите, а около 2000 километра на запад – от Сейшелските острови.

ОСТРОВ ЛА ДИГ

Наричат този остров „Островът на колелата“. Той е толкова мъничък, че няма нужда от автомобили (има няколко, де, по незнайни за мен причини). Колело ви е напълно достатъчно, за да стигнете от единия до другия край на острова, което отнема около 20-25 минути. От пристанището взехме по едно колело и карахме до прекрасния парк, за който платихме само няколко евро вход. Най-забавното е, че няма нужда изобщо да се притеснявате къде оставяте колелото си – няма ключалки и катинари. Когато, адски учудени, загрижено питахме местните дали някой няма да ни открадне колелото, те възкликнаха: „Защо му е да краде?! Какво ще го прави това колело?!“ Съвсем не е толкова притеснително да си зарежеш колелото, колкото изглежда, не и на Ла Диг!

Карайки из прекрасния парк на Ла Диг, видяхме много красиви палми и различни дървета, но моята любов от пръв поглед бяха гигантските костенурки! Те са изключително мили същества, можете да ги храните с листа и да ги милвате (внимавайте все пак, разбира се). Можете да ги намерите далеч от входа, близо до една огромна черна скала. Тази скала, всъщност, е формирана преди 750 милиона години от бавно охлаждаща се магма.

Но не прекарвайте твърде дълго при черната скала – подминете я. Повървете още съвсем мъничко и пред вашите очи ще се разкрие цялата красота на Ансе Сурс д’Аржан (Anse Source D’Argent)! Да, трудно се произнася, но за този плаж няма нужда от толкова думи – той трябва просто да се види и да се изживее. Той е другият световно известен плаж, който можете да видите по картичките и екзотични снимки. Доста по-мъничък е от Ансе Лацио и никак не е подходящ за гмуркане, тъй като има доста пясък, който мъти водата. Но въпреки това нямам съмнение, че ще ви остави без дъх!

ОСТРОВ МАХЕ

Като най-голям остров, тук се намира столицата на Сейшелските острови – Виктория, в която не трябва да пропускате в никакъв случай цветния хинду храм, както и пазара с екзотични плодове и подправки. Не са ви необходими повече от няколко часа, за да разгледате тези две забележителности.

Доста интересен е „Райският остров“ (Eden Island), който е абсолютния връх на лукса на Сейшелите. Той, всъщност, е изкуствено направен остров и именно там можете да си купите прекрасна къща, ако разполагате с някакви си половин милион долара. Но само къща няма да ви стигне, защото после ще поискате и яхта, за чиято пък поддръжка на година ще трябва да спрете да закусвате (изобщо и завинаги). Хубавото на това да си купите къща на Сейшелите е, че автоматично получавате гражданство!

За да обиколим острова Махе си наехме кола за един ден. Всъщност, един ден ви е напълно достатъчен, за да разгледате целия остров – обиколка на острова с превозно средство отнема само около 3 часа. Видяхме разкошни плажове като Ансе Солей и Ансе Роял, но имайте предвид, че заведенията около тях не са никак евтини (и, честно казано, изобщо не са с добро качество на храната).

Разгледахме различни и доста красиви плажове по острова, но, разбира се, се върнахме за залеза в Бю Валон. Около централната част на плажа през уикендите можете да видите как местните си пускат музика, танцуват, хапват и може да се позабавлявате с тях! Пиршествата, обаче, не продължават дълго след залез слънце (най-късно до около 8).

Една от спирките ни из острова Махе беше Ботаническата градина – тя е точно в сърцето на Махе и си заслужава да я видите, ако останете повече от 4-5 дни на острова. Доста е интересно да видите как точно растат бананите и ананасите (ананасите всъщност растат като храсти!), но може би най-любимата атракция в градината са (отново) гигантските костенурки. Едно от малкото места, където можете да се сприятелите с гигантските костенурки, докато се разхождат съвсем свободно около вас, е на един малък остров много близо до Махе – Мойен. Това малко островче е обявено за национален парк и беше втората ни еднодневна екскурзия от Махе.

Сейшелските острови са сравнително скъпи – трудно ще намерите място, на което можете да хапнете нещо под 20 евро на човек (докато на публичните острови на Малдивите, например, спокойно можете да вечеряте за по 10 долара на човек). Дори да си вземете от магазина и да си готвите, също няма да е много евтино. Затова е най-добре да опитате да спестите от хотел (има апартаменти на добри цени) и да си оставите повечко джобни. Най-скъпото, обаче, са екскурзиите между островите – струваше ни 200 евро на човек да видим неземната красота на Праслин и Ла Диг за един ден.

Не се колебайте много и си запазете почивка до там! Можете да направите вашето пътуване сравнително бюджетно, както ние успяхме, но не се колебайте за екскурзиите  до съседните острови – все едно да отидете в Рим и да не видите папата. Райските кътчета на Сейшелите и спомените как тичате по плажа, защото нямате търпение да се гмурнете в тези тюркоазени води, ще ви топлят поне в следващите няколко зими.

Край

.

Роси е блогър, в Trips with Rosie тя разказва за всичките си пътувания. Можете да я следите във Facebook, също така и в Instagram. Профилът й е много готин и вдъхновяващ! За това и го следят над 27,000 души. 🙂

Надяваме се, че с тази история на Роси ще Ви вдъхновим и помогнем да си организирате също едно великолепно пътуване до Сейшеллите.

Прочетете и други интересни истории на пътешественици в секцията Истории.

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement