Дестинация: Краков, Полша

Привет,

казвам се Александър, на 25 години, от гр. Велико Търново.  Проявявам  голям интерес към историко-културните прилики и различия на народите в Европа и техните възприятия за веселба и начин на живот, поради което пътувам при всяка появила се възможност. Почитател съм на южните европейски страни, но винаги намирам и нещо силно заинтригуващо в по-северните. Краков е един от тези случаи – град, от който не съм очаквал да ме грабне с атмосферата и красотата си до такава степен.

Посетени места: Краков и Аушвиц

Период на пътуване:
18 Септември 2014 – 22 Септември 2014


  1. Защо решихте да посетите Краков?

Реших да посетя Краков, след многобройните добри отзиви на мои приятели и колеги. Освен, че бяха впечатлени от атмосферата и забележителностите на града и околието, всеки имаше мега шантави и забавни истории от предстоя си. Точно тези истории ме накараха при първа възможност да събера банда колеги от университета и да закупим необходимите за нашето пътуване билети.

италианци

  1. Как си организирахте пътуването?

Транспорт: 

Пътувахме със самолет от Рим директно до Краков. До колкото знам, от Бургас има директни полети до Катовице на добри цени по време на летните месеци, а иначе от София се прекачва през някое от големите европейски летища(От летището на Катовице с микробус се стига до Краков за по-малко от 30 минути за няколко евро). Закупих си билетите директно през сайта на RyanAir.

От летището за Краков и наобратно пътувах с градски транспорт – автобус, а до Аушвиц бях с организирана екскурзия от хостела, в който бях отседнал.

Настаняване: 

С приятелите ми италианци решихме, че искаме да се запознаем , с колкото се може повече хора, по време на нашия престой в Краков и решихме да отседнем в хостел. Проверихме по рейтинг в tripadvisor кои хостели се водят по-социални и след наша преценка до каква сума си струва да похарчим, се спряхме на Hostel Yellow, който също така се намира в идеален център.

В крайна сметка, хостела не беше социален, колкото на нас ни се искаше. Нямаше и място като бар, в който да се запознаем с другите гости на хостела, в предразполагаща за това атмосфера. Но пък ни организираха екскурзия до Аушвиц, на която се запознахме и сприятелихме с другите гости на хостела, с които излизахме последните два дена.

Лично аз бих ви посъветвал да потърсите за друг хостел, който има бар, но в същото време и организира екскурзии за посетителите си.

Източник на информация:

Освен TripAdvisor за ресторанти с традиционна кухня, преди пътуването поразпитах мои полски колеги за някаква базова информация – какво да пробвам като типични полски ястия и напитки, и кои барове и дискотеки да посетя в Краков.

Информация за транспорта от летището до хостела проверих в сайта на самото летище. А допълнително на рецепцията в хостела ни казаха кои места трябва да посетим със сигурност по време на нашия престой и ни дадоха карта на центъра на града.

Едно от важните неща, които правя преди всяко пътуване е да проверявам локацията на мястото, в което ще отседна и начина на предвижване от и за летище. В чужбина много пъти няма интернет връзка да се провери необходимата информация, а местните хора, на много места, не говорят изобщо английски.

  1. Разкажете интересна, любопитна и полезна информация за Краков, която смятате, че би била полезна за хора, които тепърва заминават натам.

След пътуването ми усетих, че имам нужда от един, два допълнителни дни за да съм удовлетворен напълно и сигурен, че съм видял и изживял достатъчно неща, които Краков ми предоставя като възможност. На малко места четири дена не са достатъчни за един град.

Много силно впечатление ми направи различната атмосфера, която се усеща в различните точки на града. Когато разглеждахме замъците от късното средновековие, изпълнени с статуи на крале и духовници, чувството е напълно различно отколкото в центъра на града, с  ренесансовата и бароковата архитектура. Стария еврейски квартал, който е сравнително голям, щом успях да се изгубя, ни връща в ранните десетилетия на двадесети век, със своите сиви и мрачни индустриални и жилищни сгради.

краков

Местата, които във всяко положение трябва да се посетят са:  Замъка Уауел, който се намира в самия град(там са гробовете на едни от най-великите полски крале през вековете), главния площад на града, Базиликата Света Мари, Sukiennice сграда (не знам как се превежда на български език), Аушвиц и еврейския квартал на Краков. Единственият ми съвет за Аушвиц е да не го посещавате на рождения си ден – грешка, която аз направих – малко е депресиращо, но все пак смятам, че трябва да се посети и усети.

Всеки посетител на Полша, задължително трябва да се напие с полска водка и да закусва с Pączki (наподобява нашите бухтички) на следващата сутрин, за да може да опознае поляците по-добре.

Впечатлението ми от полската кухня е, че си наблягат на месото във всичките му форми, което мене лично ме зарадва много. Ядохме пилешка супа в хляб под формата на купичка, полски колбаси, стекове, различни видове картофени яхнии и Бигос.
месоНа повечето места за хранене, които посетихме, останахме много доволни. Не сме търсили конкретни ресторанти, а сядахме на първия, който ни хареса в централните части на града. Цените бяха много приемливи, въпреки уникалните гледки и добрата локация (бирата е по-евтина и по-вкусна, отколкото в България).

Нощният живот е много развит и неотменима част от полския начин на живот. Най-много барове и дискотеки има на улица Шевска. Вечер както и денем е пълно с местни и туристи по пътищата и заведенията. Цените в дискотеките варират много, бъдете по-внимателни при избора. Алкохол на публични места е забранено да се консумира, а съчетано с животински викове водят до районното за солен акт, от личен опит знам (приятелят ми Филипо не можа да си стърпи емоциите при вида на полските девойки).

Впечатлението ми от поляците, като цяло, е много положително, но уви поляците в Краков не са толкова приятелски настроени към чуждестранните туристи, както в други места в страната, може би, поради числеността им и конкуренцията, която създават спрямо полякините.

Като се замисля, Краков като изживяване, със сигурност е в топ 5  на местата, които съм посетил до сега. Силно съветвам всеки, който има възможност и му е писнало от скучната западна Европа да го посети.

Александър

Вижте други истории от пътувания на наши приятели ТУК.

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement