Българският паспорт

Слаб или силен е българският паспорт? Можете ли да предположите до колко страни в света можете да пътувате безвизово с Вашия документ за пътуване в чужбина? 

Всяка година Henley Passport Index публикуват класация на всички страни в света според броя държави, до които гражданите на съответната страна могат да пътуват безвизово. От класацията им за 2019 разбираме, че с български паспорт можем да пътуваме до 170 страни без да ни е необходима виза. Това ни отрежда 17-о място в глобалната класация заедно с Аржентина и Бразилия.

На първо място в класацията са Япония и Сингапур с безвизов достъп до 190 страни. В дъното на класацията са Ирак и Афганистан.

Ако трябва да сравним българския паспорт с този на дрържавите от региона, то ще видим, че само този на Гърция (184) е “по-силен”, тези на Румъния (171) и Хърватска (168) се нареждат плътно до нашия, а тези на Сърбия (131), Македония(123), Черна Гора (122), Албания (113) и Турция (112) са доста по-надолу в класацията.

Вижте цялата класация на страницата на Henley Passport Index 2019.

Повече информация за това до кои страни можем да пътуваме безвизово можете да намерите на сайта на Министерство на Външните Работи.

Вижте повече информация за последната препоръка на МВнР при пътуване до Великобритания през 2020.

Приятно пътуване с или без виза! 🙂

TravelSmart.bg

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement