Българският паспорт

Слаб или силен е българският паспорт? Можете ли да предположите до колко страни в света можете да пътувате безвизово с Вашия документ за пътуване в чужбина? 

Всяка година Henley Passport Index публикуват класация на всички страни в света според броя държави, до които гражданите на съответната страна могат да пътуват безвизово. От класацията им за 2018 разбираме, че с български паспорт можем да пътуваме до 169 страни без да ни е необходима виза. Това ни отрежда 19-о място в глобалната класация.

На първо място в класацията са Япония, Сингапур и Южна Корея с безвизов достъп до 189 страни. В дъното на класацията са Ирак и Афганистан.

Ако трябва да сравним българския паспорт с този на дрържавите от региона, то ще видим, че само този на Гърция (184) е „по-силен“, тези на Румъния (170) и Хърватска (168) се нареждат плътно до нашия, а тези на Сърбия (131), Македония(125), Черна Гора (124), Албания (116) и Турция (110) са доста по-надолу в класацията.

Вижте цялата класация на страницата на Henley Passport Index 2018.

Повече информация за това до кои страни можем да пътуваме безвизово можете да намерите на сайта на Министерство на Външните Работи.

Приятно пътуване с или без виза! 🙂

TravelSmart.bg