Българският паспорт

Слаб или силен е българският паспорт? Можете ли да предположите до колко страни в света можете да пътувате безвизово с Вашия документ за пътуване в чужбина? 

Всяка година Henley Passport Index публикуват класация на всички страни в света според броя държави, до които гражданите на съответната страна могат да пътуват безвизово. От класацията им за 2019 разбираме, че с български паспорт можем да пътуваме до 170 страни без да ни е необходима виза. Това ни отрежда 17-о място в глобалната класация заедно с Аржентина и Бразилия.

На първо място в класацията са Япония и Сингапур с безвизов достъп до 190 страни. В дъното на класацията са Ирак и Афганистан.

Ако трябва да сравним българския паспорт с този на дрържавите от региона, то ще видим, че само този на Гърция (184) е „по-силен“, тези на Румъния (171) и Хърватска (168) се нареждат плътно до нашия, а тези на Сърбия (131), Македония(123), Черна Гора (122), Албания (113) и Турция (112) са доста по-надолу в класацията.

Вижте цялата класация на страницата на Henley Passport Index 2019.

Повече информация за това до кои страни можем да пътуваме безвизово можете да намерите на сайта на Министерство на Външните Работи.

Вижте повече информация за последната препоръка на МВнР при пътуване до Великобритания през 2020.

Приятно пътуване с или без виза! 🙂

TravelSmart.bg