Каузите, които подкрепяме

Скъпи приятели, в тази статия бихме искали да споделим информация за 7 каузи, в които вярваме. които ни вдъхновяват и които подкрепяме. Ще се радваме, ако и Вие споделите за интересни инициативи и проекти, които следите. 

Начините, по които каузите могат да се подкрепят са разнообразни – от участие в тяхно събитие, доброволчество до дарение, абонамент или покупка на техен продукт. По-долу ще ви разкажем повече. 🙂

Социална чайна / Social Teahouse

социална чайна търново

Социалната чайна е алтернативно културно пространство, ресторант, кафене, зала за събития и какво ли още не. Тяхната мисия е да осигури първа работа или предостави подкрепа чрез менторство на младежи, лишени от родителски грижи или израснали в проблемна семейна среда. Усвояването на нови и ценни социални и професионални умения в защитена работна среда има за цел да създаде възможности за адаптация и реализация. Умения за работа в екип, за комуникация в непозната среда, за критично мислене и не на последно място за развиване на емоционална интелигентност. Младежите при тях получават лично менторство и достъп до набор от професионални обучения, съответстващи на личните им интереси.

Към Социална чайна

Как да подкрепим?

Като си закпуим един от многото и интересни артикули в техния коледен каталог с кауза или чрез дарение под формата на продукт, професионална услуга или парично дарение (PayPal, Patreon и др).

ТАМ

там клуб кдк търново

Бъдеще за КДК е кампания на ТаМ Велико Търново, пространство за културни и социални събития, което съществува от 2012 г. Това е общностна инициатива за възстановяване сградата на Клуб на дейците на културата (КДК) в старата столица и обживяване на пространството в квартал Варуша Юг. Целта е да се запази архитектурната ценност на сградата и да се възстанови обществената ѝ функция на културно-социален център, който предлага на местните общности и гостите на Търново място за диалог и разнообразна програма от културни събития.

Идеята се подкрепя от местната общност в квартала и града, от артисти, културни мениджъри, експерти и бизнеси, а проектът за възстановяване е разработен от архитектурното студио IA Atelier. От 2020 г. текат доброволчески дейности по разчистване на сградата, ремонтни дейности за осигуряване на вода, електричество, осветление, настилки, дограми и т.н. През цялото това време КДК не спира да домакинства вълнуващи събития в най-уютната лятна градина във Велико Търново с неповторим изглед към града.

Повече за ТАМ и проекта БъдещеЗаКДК

Как да подкрепим?

Можем да помогнем на ТАМ в проекта им по обживяване на Клуба на дейците на културата с еднократно дарение или абонаментен план.

КилерЪ

килеръ

„КилерЪ“ е социална и екологична инициатива на сдружение „Свят на бъдещето“, която стартира в гр. Велико Търново през месец февруари 2020 г. Идеята е породена в отговор на консуматорството в нашето общество. Ежедневно хората си купуват вещи, които използват за много кратко време, а понякога изобщо. Тези вещи биха могли да се използват от някой друг, вместо да събират прах в дома ни или да попаднат на боклука.

Сдружението разработва образователни материали за деца и младежи на екологична тематика и организира срещи, обучения, работилници. Опитват се да научат младите хора, че разделното събиране и рециклирането са една малка част от действията, които можем да предприемем в посока намаляване на отрицателното ни влияние върху природата. Важно е да се научим да генерираме по-малко количество отпадък, а това става и когато пазаруваме по-малко ненужни неща. Ето защо те рещават да създадат „КилерЪ“ – като място, на което хората могат да оставят това, което не използват вече, а в същото време да си вземат нещо, което им харесва и би им послужило. Напълно безплатно! Като вземането и оставянето не са свързани по никакъв начин.

Към КилерЪ

Как да подкрепим?

Можем да подкрепим Килеръ като се присъединим към една от техните активности, както и като им оставим наши ненужни дрехи.

Резиденция Баба (от Фабрика за идеи)

резиденция баба

Резиденция Баба е селолюбива платформа на сдружение “Фабрика за идеи”, на която може да предложиш и да се включиш в инициативи, които създават повод за солидарност, общуване, емпатия и обмен на знание между млади хора от градове и възрастни в села из цяла България.

Освен дългосрочна резиденция, по време на която младежи живеят за 3 или 4 седмици във възрастни домакинства в села, Резиденция Баба включва и Артистични резиденции, Баба Тиймбилдинги, Доброволчески уикенди и поддържа социално-предприемаческа мрежа от възрастни жени, чиито ръкоделия разпространява.

Основната цел на всички тези дейности е подобряването на живота в българските села и създаването на възможности за по-достоен и разнообразен живот за жителите им.

Към Резиденция Баба
Към Фабрика за идеи

Как да подкрепим?

Можем да подкрепим Фабрика за идеи и проекта им Резиденция Баба, като си закупим тематичен артикул или направим дарение по един от многото възможни начини и подпомогнем организацията да продължава да гони своята кауза.

TimeHeroes

timeheroes кауза доброволчество

TimeHeroes.org e най-голямата платформа за доброволчество в България. От 2012 година досега тя свързва хората, които искат да помагат с времето и уменията си, с организации, които имат нужда от подкрепа. Често TimeHeroes е основният или единствен източник на доброволци за каузите на българските организации. Благодарение на платформата повече от 2300 доброволчески акции са намерили подкрепа от 85 000 доброволци в цялата страна.

Към TimeHeroes

Как да подкрепим?

Можем да направим дарение, с което да помогнем на TimeHeroes да продължават да развиват своята доброволческа мрежа и програма с инициативи.

Истински мед

кошер истински мед кауза пчели

“Истински мед” е проект с кауза, заставащ зад качествените пчелни продукти, които лесно да достигат до крайния потребител, стимулирането на българските пчелари чрез справедливото оценяване на техния труд и опазването на пчелите, чиято роля в поддържането на биоравновесие и разнообразие е основна. Тяхната услуга „Осинови кошер“ дава възможност на всяко семейство да получава истински и качествен мед до своя дом, като с това подкрепя български производители и техните пчели.

Към Истински мед

Как да подкрепим?

Можем да подкрепим “Истински мед”, като се абонираме за мед или осиновим кошер. Вижте повече информация за това как можем да помогнем на пчелите.

Българска История

българска история

Основна задача пред сдружение „Българска история“ е съхраняването и популяризирането на родното минало чрез активна издателска и продуцентска дейност.

Организацията е собственик на Bulgarianhistory.org – най-посещаваната историческа платформа в България, и Bulgarianhistory.shop – онлайн магазин с близо 100 образователни издания.

Екипът на организацията е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на всеки един народ. Това е и причината активно и доброволно да посещава училища в цялата страна от 2013 г. насам.

Към Българска История

Как да подкрепим?

Можем да подкрепим Българска История като си закупим една от техните книги ли бордови игри.

Гората.бг

гората бг кауза природа

Гората.бг е инициатива, която има за основна цел засаждането на нови гори и дървета за България, с ангажирането и “заразяването” на колкото се може повече доброволци, млади хора и деца около една обща идея. Всички кампании и действия на инициативата са чисти, напълно безкористни, аполитични и безплатни за участниците. За 8 години Гората.бг са успели да засадят над 1.4 МИЛИОНА дървета, буквално в цяла България, с участието на над сто хиляди доброволци! Целта им е да засаждат мечти в умовете и сърцата на хората. Мечти за по-добър, по-зелен, по-чист и по-красив свят. Свят, който можем да изградим заедно.

Към Гората.бг
Как да подкрепим?
Можем да подкрепим Гората.бг като отидем на някое от техните събития по залесяване или направим дарение, което да помогне да бъдат залесени повече дръвчета.

Какви каузи подкрепяте Вие?

Моля, споделете с коментар по-долу каузи, които Ви вдъхновяват и подкрепяте. Нека повече хората научат за тях.

Благодарим Ви.

Каузите, които подкрепяме

Екип на TravelSmart

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement