Наръчник за стартиране на травел, лайфтайл или друг тип блог сайт

В тази статия ще намерите подробно описание на целия процес за създаване на блог, независимо дали е с туристическа, лайфстайл, фотографска или друг тип цел. 

Какво е блог?

Блогът е сайт с предимно текстово съдържание, в който авторът публикува информация за дадена тема, лични преживявания, мисли, виждания, фотографии и други. За да сте добър блогър не е необходимо да сте добър писател, потребителите ще посещават блога Ви най-вече, за да почерпят от личния Ви опит и страст. Също така, не е необходимо и да разбирате от прогрмиране, за да създадете един прекрасно изглеждащ сайт. С доза мотивация и любопитство ще успеете не само да направите сами сайта си, а и да си го поддържате в бъдеще при нужда от обновяване или промени. 🙂

Как да направим блог с 5 стъпки

Научете как можете да създадете напълно сами блога си за 20 минути:

Стъпка 1: Избираме име на блога
Стъпка 2: Проверка и закупуване на домейн (в пакет + хостинг)
Стъпка 3: Избиране на хостинг план
Стъпка 4: Създаване на сайта
Стъпка 5: Дизайн на сайта
Бонус стъпка 6: Популяризиране на блога ни

Да създадем Вашия блог! 🙂 

1. Избираме име за блога

След като сме се вдъхновили и мотивирали да създадем своя блог, трябва да решим как ще го наименуваме. Не подценявайте тази част, тъй като смяната на името и домейна на блога Ви биха били доста трудни в последствие и със сигурност би навредила.

Разбира се, в зависимост от тематиката на сайта, Вие можете да включите думички като “travel” за пътуване или “style” за лайфстайл. Както и да прецените спрямо връзката Ви с читателите и тона на писане дали да е по-персонален (напр. да включва името или псевдонима Ви) или “по-институционален” (с по-всеобхватно и универсално име).

Съвети при избора на име за блог:

 • Съдържа 1, 2 или 3 думи. Колкото по-къси, толкова по-добре.

 • Лесно произносимо и лесно разбираемо
  (Можете да направите т.нар. “телефонен тест” като се обадите на познат и му го продиктувате, за да видите дали той или тя ще го запише правилно.)

 • Темата на блога става ясна моментално след като се прочете името.

 • Провокира реакция или емоция в читателя.

Съветваме Ви да си направите списък от поне няколко примерни имена, преди да пристъпите към следващия етап – избирането и закупуването на домейн (www.ИметоНаВашияБлог.com).

Важно:

Можете да си закупите домейна (точка 2, по-долу) и хостинг плана (точка 3) както заедно, така и по отделно. Закупувайки ги от една компания можете да получите намаление или безплатен домейн, а и интеграцията е по-лесна и бърза.

2. Проверка и закупуване на домейн

Препоръчително, ако не и задължително, е домейнът да е идентичен с името на блога (напр. име: Nomadic Matt, домейн: www.nomadicmatt.com). Също така, опитайте се да намерите подходящ .com домейн. Въпреки, че все по-често срещаме домейни на сайтове завършващи на .net, .org или .co, със сигурност .com изглежда най-добре и най-достоверно.

Проверката на свободни домейни става лесно, като ние Ви препоръчваме да си закупите домейна директно от сайта на хостинг компанията, от която ще си закупите и уеб хостинг плана. Прочетете повече за трите най-популярни и най-изгодни хостинг компании в света и плановете им по-долу в точка 3.

Домейн + Хостинг:

 • Bluehost – Много популярна хостинг компания, която също така предлага и домейни. При покупка на хостинг план с Bluеhost на цени от $3.95 или 3.61 Евро на месец, домейнът Ви може да бъде дори напълно безплатен. Проверете дали желаният от Вас домейн е свободен:
 • HostGator – Отлична хостинг компания, която предлага и много изгодни пакети домейн + хостинг от само $3 долара на месец.

домейн хостинг блог

 • SiteGround – Българска компания, която предлага хостинг услуги на най-високо световно ниво. Siteground са популярни най-вече за изключително добрия си хостинг план за WordPress за само 3.95 Евро на месец, както и за клиентското обслужване (client support).

Само домейн:

Ако желаете да си закупите само домейн и да разгледате предложенията за хостинг план отделно, препоръчваме Ви да използвате един от следните три най-популярни сайта за покупка на домейн:

След закупуване на домейна, можете да разгледате възможностите за хостинг и в последствие да добавите домейна си към плана, за да можете лесно да изградите сайта си.

3. Избиране на хостинг компания и хостинг план за блог

Какво представлява хостинг услугата?

Това е услугата която позволява сайтът ни да бъде достъпен в интернет. Уеб хостинг компанията съхранява сайтът ни физически на сървър с определени параметри, който поддържа постоянната и бърза достъпност на блога ни в интернет.

Как да изберем подходящата хостинг компания и план?

Препоръчваме Ви да изберете хостинг компания с високо качество на услугите и отлично клиентско обслужване. От хостинг услугата ще зависи колко бързо се зарежда сайта, какво е пространството, с което разполагате, дали е постоянно достъпен, удобство на управление н настройките, ниво на клиентско обслужване, възможност за поддомейни, имейл, и тн.

Всяка една хостинг компания предлага различни хостинг планове с разнообразни параметри спрямо нуждите на определения клиент и сайт. Ако тепърва започвате вашия блог, то се очаква трафикът към него да е сравнително по-слаб в началото, за това и Ви препоръчваме да се ориентирате към по-евтините планове и при нужда в бъдеще да се прехвърлите на по-скъп и по-мощен такъв.

Ето и препоръчаните от нас хостинг компании. Която и от трите да изберете, няма да сгрешите.

Вижте повече и и по-подробна информация за най-добрите уеб хостинг  услуги през 2020 г.

 • Hostgator (www.hostgator.com) е сред най-популярните услуги в сферата на уеб хостинга. В момента предлагат и план за само $2.75 на месец. Инсталацията на WordPress също става изключително лесно и отнема няколко минути. Много от най-популярните блогове в света ползват HostGator.
 • Bluehost (www.bluehost.com) е една от най-популярните хостинг компании в света, най-вече заради изключително високото ниво на услугите си и напълно достъпните цени на плановете, които предлага. Най-оптималният план за нови блогове е на цена 3.61 Евро на месец и е с доста добри параметри, напълно достатъчни за всеки един блог. Имате възможността и само с няколко клика да инсталирате WordPress или друга система, с която планирате да изградите сайта.
 • SiteGround (www.siteground.com) е българска компания, която предлага хостинг услуги на най-високо световно ниво. Имат изключително добри планове, някои от които са направени изцяло с цел поддръжка на блогове изградени на WordPress от само 3.95 Евро на месец. SiteGround е често посочвана и като хостинг компанията с най-добро клиентско обслужване (customer support) в света.

Как да си закупим домейн и хостинг?

По-долу ще Ви показжем как става закупуването на домейн и хостинг план с HostGator. Напълно аналогично става и покупката и с другите компании.

1. Посочваме хостинг плана, който сме си избрали. За нови сайтове и блогове препоръчваме да изберете най-евтиният – “Hatching Plan”. Той ще е напълно достатъчен

хостинг планове на HostGator

2. Избор на домейн и хостинг план. 

Същинската резервация започва и ние трябва да изберем домйна си. Изберете най-подходящия за Вас спрямо критериите, които дадохме по-горе.

Потвържадаваме и хостинг плана, както и периода, за който желаем да го закупим. Препоръчваме Ви 1 година – 12 месеца.

търсене на домейн

3. Въвеждаме данните си, както и данните на картата с която желаем да платим. (Може и с Paypal)

блог

4. Промо код и резервация

Въвеждаме промо код “MAY70” (с линковете от статия ни той трябва да е въведен по подразбиране).

Преглеждаме детайлите и натискаме бутона за резервация.

промо код

След това ще получите по имейла си информация за вашата покупка, както и информаця за това как да влезете в профила си и да инсталирате WordPress с няколко клика.

4. Създаване на уеб сайта на блога

След като вече сте закупили своя домейн и хостинг план, идва ред и да изберете системата,, върху която ще изградите сайта си.

Най-популярната опция е WordPress, тъй като тя предлага пълен контрол върху сайта Ви, както и много възможности за промени по дизайна и функционалностите на блога Ви. Препоръчваме WordPress, ако имате сериозни и дългосрочни намерения за блога Ви и нямате нищо против да научите как работи WordPress, за което не е необходимо да владеете език за програмиране. По-долу в статията ще дадем и някои основни препоръки, както и много приятни видео уроци за създаване на сайт с WordPress.

Ако сте напълно начинаещи и въобще не Ви се занимава с каквото и да е било изграждане на сайт, което ще Ви отнеме време, то разгледайте предложенията за т.нар. Drag and Drop website builders, чрез които ще можете лесно да направите сайта си за доста кратко време. Препоръчваме тези услуги, ако другата Ви алтернатива е да платите на някой да Ви направи сайт на WordPress, а Вашите нужди не са толкова специални.

Ето и трите най-добри варианта за уебсайт билдъри:

През последните години и хостинг компаниите развиха свои продукти за лесно изграждане на сайтове. Някои от тях са доста сполучливи, като например Gator от HostGator. Тяхното предложение е за Уебсайт билдър + домейн + хостинг план от само $3.46 на месец.

Хостинг план + Wordpress

Почти във всички случаи препоръчваме да използвате WordPress за изграждането на сайта си. Инсталацията му е изключително лесна с хостинг плановете посочени по-горе.

В случаите, в които тотално не Ви се занимава с изграждането на сайта и алтернативата е да платите на някой да го направи за Вас, препоръчваме Ви по-скоро да използвате горе споменатите уебсайт билдъри. Ще Ви излезе по-евтино и ще имате контролa на сайта в ръцете си.

5. Изграждане и дизайн на сайта

След като вече сме инсталирали WordPress през хостинг акаунта ни, идва ред и на реалното създаване на блога.

WordPress тема за блога ни

WordPress темата представлява предварително изграден дизайн, който можем да ползваме като само направим необходимите и желаните промени от нас върху вече оформения дизайн. Ползването на тема ни спестява много време и енергия и си струва да се поразровим и да изберем най-подходящата за нас.

Безплатни теми можем да намерим като влезем в WordPress панела на сайта ни и отидем на “Appearance -> Themes”, след което натиснем бутон “Add new”. Така пред нас ще се появи огромен брой безплатни теми, които можем да филтрираме по категория (напр. travel, beauty, lifestyle). Също така можем да ползваме Google с търсене от рода “best free wordpress themes for travel blogs”.

Ако не си харесваме нито една от безплатните теми и желаем блога ни да изглежда модерен и с много функционалности, то може би си струва да прегледаме и платените теми. Стандартно те струват между 17 и 69 долара, като цената се плаща еднократно. Някои популярни wordpress теми са The 7, Uncode, Avada, BeTheme и Enfold

Разгледайте и тествайте безплатно темите в най-големият сайт (marketplace) за wordpress теми ThemeForest.

WordPress плъгини (plug-ins)

Плъгините са малки допълнителни кодове, които дават нови функционалности на сайта ни. Инсталират се от основния панел на WordPress -> Plugins -> Add new. Някои по-популярни са Akismet Anti-spam, Jetpack и  Yoast SEO.

Видео курсове за създаване на блог с WordPress

Не се колебайте да ползвате онлайн видео уроци за да се научите как да си изградите WordPress сайта.

Много безплатни или евтини курсове можете да намерите в iThemes, Skillshare и Udemy.

Препоръчваме курса на WordPress Academy “Learn WordPress step by step” в SkillShare (С този промо линк можете да получите безплатни 2 месеца Премиум план, за да изгледате курса)

wordpress-курс-в-skillshare

В Udemy също можете да намерите изключително много курсове за създаването на сайт чрез WordPress. По-долу сме показали 3 препоръчани курса за начинаещи с WordPress на доста добра цена, само $9.99.

блог на wordpress видео

Блогът ни е готов и вече сме публикували първите си статии. Как обаче тези статии могат да стигнат до повече читатели?

Ето някои най-основни препоръки за популяризиране на блога Ви:

 • Най-важното: Пишете правилно, увлекателно и включвайте разнообразно съдържание (текст, изображения, видео, и тн.).

  Ако статиите Ви са добре написани и оформени и представляват удоволствие да бъдат четени, то бъдете сигурни, че читателите ще направят необходимото, за да Ви последват и посещават блога Ви редовно.

 • Използвайте личната си мрежа от контакти

  Най-вероятно близките Ви хора отдавна знаят за Вашата супер идея да си създадете блог и очакват с нетърпение да го видят онлайн. Не се колебайте и не се притеснявайте да информирате също така и по-далечни Ваши приятели и познати. Всеки откликва положително на такъв тип позитивни новини, каквато със сигурност е Вашият чисто нов блог.

  Публикувайте новината за новия Ви блог в личните си профили в социалните медии, както и информирайте с лично съобщение приятелите Ви, които знаете, че биха харесали и следели блога Ви.

 • Свържете се с други блогъри от нишата Ви.

  Направете контакт с други блогъри, които пишат на същата или подобна тема. Ако чуете за събитие за блогъри, непременно се опитайте да го посетите. Реалният контакт е много ценен и от него могат да излязат изключително много възможности за Вас.

 • Социални медии

  Направете страница на блога си поне във Facebook и Instagram, а ако сметнете за подходящо, защо не и в Pinterest, Twitter или друга социална медия. Публикувайте редовно статиите си в страниците Ви в социалните медии и поддържайте постоянна връзка с читателите чрез коментарите и съобщенията. Редовно взаимодействайте с тях, като и им задавайте въпроси, като напр. “За какво бихте искали да бъде следващата ми статия?”

  Влезте и бъдете активни в тематични групи, чиято тема е близка до тази на блога Ви или на някоя от статиите Ви. Бъдете активни в групата с полезни коментари и никой няма да Ви се разсърди ако от време на време споделяте линк към най-новата Ви публикация.

 • Email Бюлетин

  Помислете и за това да позволите на читателите Ви да се абонират за Ваш email бюлетин. Така ще можете да им изпращате по имейл новите си статии след публикация. Много популярна услуга за управлението на събирането на имейли и изпращането на бюлетин е MailChimp. Тя ще е и напълно безплатна за Вас за първите 2,000 абоната.

 • Оптимизирайте съдържанието си за по-добро позициониране при търсене в Google

  Така нареченият “органичен трафик” е също много важен. Много често случайно попадащия потребител на сайта ви след търсене в Google, може да се превърне и в най-големият Ви фен. Инсталирайте си плъгина Yoast SEO, за насоки как да оптимизирате всяка една от статиите си.

Заключение – Как да си направим блог

В тази статия се опитахме да покажем как всеки може лесно да създаде своя блог сайт по най-правилният начин. Дадохме описание на това какво е блог, какво е хостинг, какво е домейн и какво е wordpress тема. Надяваме се, че помощта на публикацията, ще можете напълно самостоятелно да направите своя сайт.

Ако имате въпроси по статията, хостинг плановете, избора Ви на домейн или каквото и да е друго свързано с темата създаване на блог, не се колебайте да ни пишете или да коментирате по-долу. 🙂

Успех бъдещи блогъри!

Разгледайте и другите ни полезни статии.

TravelSmart


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.