19 неща, които трябва да знаем преди да заминем за Индонезия

Индонезия е една изключително богата на култура и природа държава, която се разпростира на огромна територия и крие много изненади за гостите, които я посещават за първи път. Независимо дали още сте в началото или в края на Вашата подготовка за пътуването, тези съвети ще са Ви много полезни.

1. Кога да посетим Индонезия?

Времето в Индонезия е сравнително стабилно. Държавата се намира на Екватора и температурите рядко излизат извън диапазона 25 – 30 градуса. Все пак някои месеци са за предпочитане най-вече заради валежите.

Топ сезон: Юли и Август. Слънчево и приятно време с много редки дъждове, но пък цените на хотелите и други услуги са най-високи в сравнение с другите месеци от годината.

Дъждовен период: Ноември – Март. Това е периода, през който вали най-много. Дъждовете са главно концентрирани в следобедните часове, така че ако сте любител на по-спокойните места, може би това е най-удачния период да посетите Индонезия.

Оптимален период: Април, Май, Юни, Септември и Октомври. Това са месеците, през които времето е стабилно, валежите са сравнително малко и цените са по-ниски в сравнение с топ сезона.

2. Имам ли нужда от виза?

Българските граждани могат да пътуват без виза до Индонезия за период до 30 дни с цел туризъм. (Източник: МВнР)

3. Колко е голяма Индонезия?

Населението на Индонезия е 243 милиона души. Повече от 17 000 острова съставляват територията на държавата, а общата им площ е над 1.9 милиона кв. км. Разстоянията са наистина много големи. Освен това пътищата в Индонезия са често задръстени или не в много добро състояние, така че се пригответе за дълги пътувания. (Пример: Разстояние от 60км на о. Бали може да Ви отнема и повече от 1ч и 30 минути. )

4. Освен Бали, струва ли си да се посетят и други места в Индонезия?

Категорично Да! Индонезия е една изключително разнообразна и богата на култура държава. Всеки един остров/регион е уникален сам за себе си и предоставя на пътешествениците различни природни, културни и социални преживявания. Флорес, Ломбок, Папуа, Джава, Калимантан, Сулавеси и Суматра са само част от местата, които задължително трябва да разгледате по време на планирането Ви.

5. Какъв език говорят в Индонезия? Лесна ли е комуникацията на английски?

Основният език е Индонезийски и той се изучава от всички Индонезийци. Въпреки това почти всеки регион си има и свой местен език. В Индонезия има около 300 регионални езика.

На повечето по-популярни места за туристи комуникацията на английски е лесна. На места като Бали, островите Гили и тн. дори можете да бъдете изненадани от наистина много високото ниво на английски на местните. Но колкото повече се отдалечавате от туристическите места, все по-трудно ще става да комуникирате на английски. Това не трябва да е причина да се страхувате да посетите по-екзотични места, хората в Индонезия са изключително дружелюбни и със сигурност ще направят всичко възможно да Ви помогнат във всяка една ситуация.

6. Каква е религията в Индонезия и с какво трябв да внимавам?

Основната религия в Индонезия е Ислям. Около 90% от населението са мюсюлмани, включително и столицата Джакарта. Следващата най-популярна религия е християнството (протестанти и католици), като тя е най-разпространена в източните части на държавата. На Бали религията е индуизъм, а има и региони с будисти, както и други религии.

Въпреки огромното разнообразие от религии, индонезийците са либерални и се уважават взаимно.

Важно е и Вие да уважатате религията и културата на местните! Много туристи посещаващи Индонезия не знат как да се държат в по-религиозни общества като индонезийското. Целуването на публични места и особено в храмове не се приема добре от местните хора. Дамите не трябва да се разходждат по бански от и до плажа, а да имат връхна дреха и само на плажа да остнат без нея.

Когато сте в храм, трябва да сте изключително дискретни и тихи, а по време на Рамадан се въздържайте от ядене и пушене на улицата.

7. Пари: Каква е местната валута? Как и къде да обменям пари?

Официалната валута в Индонезия е Рупия. Ако желаете да си закупите Рупия на място в Индонезия, препоръчилтено е да носите Американски Долари (USD) и да посещавате само големите лицензирани бюра за обмен на валута. Особеното е, че ако банкнотите Ви не са запазени (износени банкноти със скъсвания, пречупвания и тн.), местните обменни бюра или банки могат да Ви предложат по-нисък курс или да Ви откажат обмен.

8. Трябва ли да си бия ваксини преди да замина за Индонезия?

Българските граждани не се нуждаят от никакви ваксини.

9. Какъв транспорт да ползваме, когато вече сме в Индонезия?

Първата важна подробност е, че движението в Индонезия е от ляво. Това е останало още от времето, когато държавата е била Холандска колония. Чак след като Наполеон завладява Холандия, гражданите на ниската земя започват да карат от дясната страна.

Публичният траснпосрт в столицата Джакарта и някои други градове е добър, но извън тях трудно може да се разчита на него.

Такси: За предпочитане е да използвате сините “Blue Bird” таксита, чиито цени са най-изгодни и може да сте сигурни, че няма да Ви излъжат. Ако ползвате други таксите, е добре да договорите крайната цена предварително.

Uber: Приложението Uber е много разпространено. Особено изгодно е за по-дълги дестинации, като например Убуд – Семиняк. Внимавайте, когато си поръчвате Uber кола на по-оживено туристическо място. Местните таксита са в непрестанна “война” с Uber шофьорите и лесно може да се окажете по-средата на конфликт. Просто се отбийте в някоя по-тиха уличка и си извикайте колата там.

Скутер под наем: Ако не се страхувате да карате скутер в Индонезия, това със сигурност би бил най-удобния за Вас транспорт. Цените за скутер под наем са около 6 – 10 долара на ден.

С какъвто и транспорт да се предвижвате в Индонезия, предвидете си повече време. Дори и на магистралите, скоростта рядко може да надмине 60 км/ч.

10. Какъв тип са контактите в Индонезия и имам ли нужда от адаптер?

Контакти в Индонезия са идентични с тези в континентална Европа. Така че ако живеете в България, няма да имате проблеми с зареждането и включването на Вашите електрически уреди в Индонезия?

11. Не пропускайте да видите поне един залез и изгрев.

Индонезия представлява един огромен архипелаг, и точно поради тази причина залезите и изгревите там са наистина удивиителни.

12. Мога ли да пия вода от чешмата?

Не е препоръчително, по-добре си купете бутилирана минерална вода.

Повечето заведения използват минерална вода и за леда, който поставят в напитките, така че и там би трябвало всичко да е наред.

13. Мога ли да се пазаря или просто да платя първоначалната цена?

Ако възнамерявате да си закупите сувенири, дреха или нещо подобно от сергия или малко магазинче, задължително се опитайте да смъкнете цената (дори и под нивото на цената за подобен артикул в България). Много пъти първоначалните цени са надвишени няколко пъти. (Например тениска за 350 000 Рупия, след 5 минути дискусия по цената може да бъде закупена за 50 000 Рупия – 6-7 долара)

14. Безопасно ли е да ям храна предлагана на улицата (Street food) в Индонезия?

Освен ако не сте много гнусливи или пък имате свръх чувствителен стомах, опитайте от храната, която местните предлагат на улицата. Много е вкусна и е много пъти по-евтина от тази предлагана в ресторантите.

15. Не пропускайте да се гмуркате с кислородна бутилка или поне с шнорхел!

Водата в морето около Индонезия е изключително бистра и богата на много животински видове, като пъстри риби и костенурки. Чувството да плувате паралелно до костенурка е уникално.

16. Лесно ли се намира и евтин ли е алкохола?

Алкохолът се намира лесно, особено на по-оживените и пълни с туристи места. За разлика от храната обаче, алкохолът е доста скъп и много над нивото на цените в България. Една бира струва около 40 000 Рупия (5 лева) а коктейлите са на цени около 150,000 Рупия (18-20 лева).

17. Роуминг или местна SIM карта?

Много лесно можете да си закупите SIM карти с предплатени разговори и интернет, или само интернет. Цените са много достъпни (около 10 долара за 4 GB) и не си заслужава да се притеснявате колко ли пари ще Ви вземе българския оператор за роуминг

18. Не порпускайте да си подарите един масаж.

За около 7 долара можете да получите масаж на цялото тяло на много добро ниво.

19. Как мога да се свържа с съответните власти при нужда?

Посолство на Република България в Индонезия:
http://www.mfa.bg/embassies/indonesia

Посолство на Индонезия в Република България:
http://www.kemlu.go.id/sofia

Надяваме се, че с тази статия сме Ви помогнали да си организирате по-добре пътуването до Индонезия.

Не пропускайте да прочетете и трите пътеписа за

TravelSmart.bg


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.