9 по-малко известни места, които да посетим в Северна Македония

В тази статия сме подбрали няколко по-малко известни места, които да посетим при едно пътуване до Северна Македония. Ако сме пропуснали някой интересен град, село, природен парк или друга забележителност, молим Ви да споделете в коментари. Приятно четене. 🙂

1. Крушево

Намиращ се на 1350м надморска височина, Крушево е град-музей открояващ се с архитектурата си от 19 век. Някои от зебележителностите там са паметника Македониум, Мечкин камък, музеят на народноосвободителната война и Мемориалната къща на Тоше Проески. Прочетете повече за Крушево.

2. Прилеп

Има няколко уникални неща, които отличават Прилеп от останалите градове в Северна Македония. Разположен около множество разпръснати големи скали, Прилеп и региона са дом на много църкви и манастири, както и на средновековна крепост. Известен е като “градът под Марковите кули”, поради близостта му до кулите на легендарния герой Крали Марко. Мраморното езеро до Прилеп е също място, което не трябва да пропускате да видите в региона. Прочетете повече за Прилеп.

3. Национален Парк Маврово

Всеки сезон има свое великолепие в Националния Парк Маврово. Ето защо тази дестинация е идеална и за летните и зимните периоди. Национален парк Маврово се намира в Западна Македония и заема площ от 73088 хектара. Той е най-големият от трите национални парка в Македония, Пелистер и Галичица. Защитена марка на региона е потопената църква “Св. Никола” в изкуственото езеро Маврово, което я покрива до покрива с всяко пристигане на водата.  Прочетете повече за Маврово

4. Национален Парк Пелистер

Национален парк Пелистер със своето богатство, разнообразие и колорит е една от най-значителните стойности на биологичното разнообразие на планината Баба и привлича интереса на изследователите, посетителите и любителите на най-стария и един от най-красивите национални паркове в Република Македония. Освен с огромното си природно разнообразие, Пелистер може да се похвали и с ледниковите си езера и петигления бор Молика. Прочетете повече за Пелистер

5. Природен Парк Галчица

От Националния парк Галичица се наблюдава много красив пейзаж към Охридско и Преспанско езеро. Особено привлекателна е възможността посетителите да наблюдават и двете красиви езера по едно и също време.

6. Дойранско езеро

Истинското място, където можете да почувствате климатичното влияние на Средиземно море, са околностите на Дойранско езеро, в югоизточната част на Македония. Дойранско езеро е известно с традиционния начин на риболов с помощта на птици в тръстиковите огради, т.нар. даляни. Прочетете повече за Дойранското езеро.

6. Берово

Градът с най-добрият въздух в Македония. Идеалното място за спокойна и здравословна почивка, по време на която да се насладите на македонските кулинарни специалитети. Вижте повече информация за Берово.

7. Струмица

Струмица е един от основните градове в югоизточна Северна Македония, известен като “градът на звездите и градът под Царските кули”. Някои от по-интересните места в града и региона са Баня Банско, Смоларски водопад, Колешински Водопад, Манастир Св. Леонтий, Манастир Св. Богородица Елеуса и Цареви Кули. Прочетете повече за Струмица.

8. Куклица

Киклица е скален комплекс от скални образования под формата на колони, които според местните легенди изобразяват сватбено тържество.

9. Битоля

Градът е известен под името “град на консулите”, защото тук се намирали консулските представителства на европейските страни по времето на Османската империя, където заедно със Солун било най-важното място в европейската част на Империята. Прочетете повече за Битоля.

Прочетете и статиите за Охрид и Скопие,  както и пътеписа “С травел блогърки в Северна Македония”

Приятно пътуване до Северна Македония

TravelSmart.bg

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement