Занзибар

Занзибар е една много интересна дестианция, която включва в себе си едновременно насладата от едно релаксиращо пътуване и екзотиката на Африканския континент. Авторът на статията Петя разказва за нейното пътуване до Занзибар, за подготовката преди отпътуването, както и за всички посетени места на място. Приятно четене. ?

Коя е Петя?

Ако трябва да се опиша с 3 думи – съм цветна, любопитна и пътешественик. Казвам се Петя и съм травъл блогър. Обичам да пътувам, да се вдъхновявам от нови места, нови хора, нови храни и напитки. Когато съм на ново място, съм любопитна към този нов свят и обичам да говоря с местните. А след като пътуването приключи, няма нищо по-хубаво да го изживея пак, записвайки историята на местата. Усещам енергията им отново и отново… Блогът ми е https://travellifestory.com/ . Там оставям парченца от душата си с всяка нова статия.

Посетени места:

 • Местна плантация – Spice tour
 • Stone town или старият град на Занзибар
 • Дворецът на Султана
 • Къща на чудесата
 • Старата крепост
 • Пристанещето на Занзибар
 • Местния пазар
 • Prison Island или остров Затвор
 • Синьо сафари в октрит Индийски океан
 • Jambiani beach
 • Paje beach
 • Няколко безименни острова и плажове

Период на пътуване:
Юли 2017

Благословена съм, че съм имала възможността да пътувам из много страни от Европа и в Америка. Всъщност след като понатрупах опит, реших да стана травъл блогър.

Смелото ми решение за приключения в Африка се появи, защото искам да посетя всички континенти. Така ми остава един по-малко. Исках да си организирам по-екзотична ексурзия за лятото, а и исках да се придизвикам, защото Африка е много вълнуваща дестинация, като при недостатъчно добра подготовка може да се превърне в опасно пътуване.

След като идеята назря, се сформирахме група от 5 ентусиастa, проверихме как са цените на хотелите, на храната, четохме за нравите и обичаите на местното население на Танзания. Проверихме какви ваксини са необходими, хапчета, спрей против комари, разучихме климата и пристъпихме към купуването на билети около 5 месеца по-рано, за да хванем добри цени. Билетите си ги взехме през Fly Bulgaria и летяхме с Катарските Авиолинии, с прекачване в Доха. Периодът на пътуването до Африка беше 14 – 24 юли на лято 2017.

Запазването на хотел стана около месец и половина преди заминаването през юли 2017 – запазихме го през Booking.com като с малко повече следене на оферти и подходящи филтри намерих супер оферта и пребиваването беше очарователно. Отседнахме в Coco Paradise – най-добрия избор на крайбрежието Jambiani. Отлично посрещане, персоналът беше изцяло на нашите услуги, релаксираща и романтична обстановка и много вкусна храна в ресторанта! Jambiani и Paje са уникални широки плажове, на които може наистина да се осамотиш, да релаксираш, докато пиеш кокосова вода, може да караш сърф или да гониш хвърчило. Местните деца играят тук по цял ден и дори може да се вклюшиш в игрите им, както направих аз. Страхотни плажове за разходка и романтика.

Проучването за желата дестинация е стъпка, която не бива да се омаловажа. Използвах Pinterest и търсих различни теми за Занзибар и Африка. Набелязвах какво да се разгледа като забележителност, хубави места за плажуване и отдих, какви са подходящите дрехи спрямо климата. Ето тук може да прочетете повече за сезоните в Танзания, приливите и отливите, водата за пиене, репеленти: Let’s start preparation for Zanzibar

Интересно е да се подготвиш за местната кулура и обичаи. Много важно, което трябва да се знае за Занзибар, е че местното население са мирни мюсюлмани. За една разходка в Stone town е препоръчително жените да са с кърпи на главата и да не са боси.

Преди заминаването също трябва да се информирате за малария, жълта треска и как да се предпазите. Маларон е хапче против малария, репелентите са против комари и има препоръчитeлни имунизации, аз си направих за жълта треска. Повече информация може да намерите тук: Malaria and malarone – wanna go in Africa?   ; Vaccines in Tanzania.

Маларонът и репелентите не се продават в България, но могат да се закупят/ поръчат от Англия, Гърция, Германия и други европейски страни.

Ваксината против жълта треска се прави в България. Аз направих своята в Столична РЗИ, София, ул. ”Враня” № 20.

Задължителна е туристическата виза за престой в Танзания, тя може да се вземе на място след кацане на африканска земя. Повече информация тук: Passport & Visa for Tanzania

Дни преди заминаването уредихме и траснферът от Танзания, континенталната част, към остров Занзибар. Запазихме през местната авиолиния Auric Air Services.

Веднъж стъпили на африканска земя и след като преодоляхме първончалния шок от тотално различните картини пред очите ни… вече сме готови за приключения. Природата е супер красива и екзотична, Индийският океан те кани да те погали със солени вълни.

Какво да не пропуснете в Занзибар, Танзания:

Blue safari

Стархотно преживяване цял ден в открит океан, гмуркания сред коралови красоти със зебра рибки, които са шарени и блестят от слънцето. Успяхме да акустираме на самотен остров, където нямаше други хора, където можехме да лудуваме на воля, направихме си пикник на плажа и пихме вино във водата. А с нашият гайд станахме приятели и дори ни преподаде няколко урока по суахили.

На този усамотен остров видяхме единственото соленоводно дърво – мангрово дърво.

Spice tour

Ободряваща разходка из местна плантация, където отблизо може да опиташ, помиришеш, откъснеш и разучиш местни подправки, чайове, плодове, лековити храсталаци. Успяхме и да видим как с песен на уста, млад африканец се качва да обере едно кокосово дърво.

Prison island

Остров недалеч от Стария град – Stone town. Въпреки името, останало от миналото, е райски кът. В миналото, когато местните са се прибирали от океана, са оставали тук докато мине карантинният период и се уверят , че са здрави да се приберат у дома – на остров Занзибар. Ако са болни, не са можели да напускат острова.

Днес този остров е домът на сухоземни констенурки гиганти, които живеят по 200 години и са наистина внушителни същества. Крайжбрежието е страхотно за изучаване на уникалния коралов риф и гмуркания.

Stone town

Stone town, или Старият град на Занзибар, е пълен с исторически забележителности – Стара крепост, Къщата на чудесата и Дворецът на султана. Тук може да се посети и местния маркет – не много приятен на аромат и е мръсен, но пък е разходка сред местните. Могат да се опитат и домашно приготвени храни. Залезът над Индийския океан е спираща дъха гледка!

***

В Занзибар храната е екзотична и невероятно вкусна, уловена, приготвена и изядена днес. Опитахме омари – доста скъпи за България, но там местните се чудят какво им харесват толкова европейците на тези големи раци и даже не ги ядат. Предпочитат риба.

Влюбих се в екзотичните плодове и освежаващи напитки, африканското вино и осолен неузрял кокос. Освен обиколките е супер да си отделиш малко вълшебно време само за теб, да погледаш звездите, да послушаш вятъра, да почетеш книга или просто да си стоиш на плажа усмихнат.

„Откраднах“ си местната философия за живота „Pole pole” – по-спокойно. Харесва ми, че местните са смирени и спокойни, няма стрес и няма излишно бързане. Имаме какво да научим един от друг и това му е хубавото на далечното пътуване!

Hakuna Matata! Животът е прекрасен!

Край

Надяваме се, че тази история от едно пътуване до Занзибар ще Ви вдъхнови и помогне да си организирате също едно вълнуващо пътешествие до този кът на Африканския континент.

Разгледайте сайта на авторът на статията Петя (www.travellifestory.com/) за допълителна информация за Занзибар. Последвайте я и във Facebook и Instagram.

Прочетете и други интересни истории на пътешественици в секцията Истории.

TravelSmart.bg

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement