Една запомняща се седмица в Сицилия

В тази статия пътешественичката Цвети разказва за уникалното си преживяване на остров Сицилия с нейната приятелка и бивша колежка от годините като стюардеса в Emirates – Енико. 

И на двете с приятелката ми Енико отдавна ни се въртеше  в главата Сицилия като дестинация (още от времето на знаменития “Кръстникът”)..Привлече ни комплексният характер на острова – разнообразната природа, богатата култура и история и решихме – времето на Сицилия беше настъпило. Освен това, и двете с Енико имахме директни полети. Тя летя от Дубай, а аз от София, а уречената среща беше в Катания. 

Без да се впускаме в много планиране, начертахме основните си приоритети за пътешествието:

  • Най-активната вулканична планина в Европа – Етна
  • Старият град на Сиракуза
  • Скалния феномен La scala dei Turchi
  • Древногръцките храмове в Агридженто
  • Приказната Таормина

Накратко, насочихме се към източното и южното крайбрежие. Всичко допълнително по пътя беше бонус. От София до Катания, който е главният административен център на източния бряг, има директни двучасови полети два пъти седмично на Ryanair и Wizz air. Летището е вътрешно и придвижването с автобусната линия Alibus до центъра на Катания отнема грубо 20 минути, като автобусът върви на всеки 25 минути. За удобство и свобода наехме кола, тъй като планирахме да обикаляме, а връзките между отделните части на острова не са от най-бързите и лесни. Запазихме автомобил от Rental Plus от сайта www.discovercars.com. Имайте предвид, че традиционните тесни улички могат да бъдат доста предизвикателни за шофьорите, затова по-разумно е да наемете малък и компактен автомобил и да закупите пълна застраховка на място. 

Катания

катания сицилия

Катания

Катания е добра база за еднодневни пътувания и оттам тръгват много от обиколките за Етна. Шумен, мръсен и малко хаотичен градът ни приюти за три нощи. Първият ден за мен мина в път, а Енико успя да отиде на пешеходен тур с екскурзовод (free walking tour). Нощно време градът оживява и е изключително приятен за вечерна разходка с джелато. Запазихме панорамен и централен апартамент на име “Gammazita” с просторна спалня и великолепна тераса, който запазихме през Airbnb. Изненадахме се, че паркирането в центъра до Пиаца Дуомо беше свободно. На теория в централните части на никое от населените места не беше позволено да се паркира, без да имаш разрешение като жител, но на практика всеки спираше, където си иска. Когато питахме местните за спазването на правилата и риска от глоби, ако не ползваме платен паркинг, отговорът беше: „В Сицилия правилата са въпрос на гледна точка.“ Това ни се хареса и зададе тон на почивката оттам насетне. 

Етна

етна сицилия

Етна едва ли има нужда от представяне. Това е най-активният и висок вулкан в Европа на милиони години. Не бяхме решили как ще разгледаме Етна. Първоначално обмисляхме самостоятелен поход. Близък приятел от Катания ни беше препоръчал два маршрута: Sentiero Natura и Sentiero Schiena dell’Asino. Но на сутринта се събудихме с усещането, че походът с екскурзовод ще е по-пълноценен и безопасен и взехме спонтанното решение да запазим първото предложение, което открихме онлайн със свободни места за същия ден през www.etnaguide.eu и отпрашихме.

Пътят до Етна е очаквано хълмист и същински ботанически рай. Ще минете през планински села и една дузина палми, гигантски кактуси, цветя и дръвчета. Планината обикновено е покрита в облаци, но от време на време се показва. Поради микроклимата си и огромната денивелация,  времето на Етна е доста променливо и мъгливо, затова е препоръчително да отидете с група. Освен това, вулканът периодично изхвърля пепел и прах, които замърсяват въздуха. Височината на Етна постоянно варира и тенденциозно нараства, тъй като вулканът продължава да изхвърля прах и лава. Водачът ни разказа също, че тук сезонът не означава нищо. Случвало се е през януари да се качва по тениска, а друг път юли температурите да са около 0. Шантава планина. Полезно е да знаете, че туроператорите предлагат пълна екипировка – планинско яке, щеки, планински обувки, каска, така че ако пътувате с ръчен багаж и не ви се разнасят планински дрехи, бихте могли да се възползвате. Цената на билета на лифта е 30 евро и организираните обиколки варират между 60 – 100 евро. Кабинковият лифт ще ви закара от 1900 м до надморската височина от 2500 м. Самостоятелно е разрешено да се изкачите до 2900, а организирано можете да покорите върха от внушителните 3330 м, ако условията на деня позволяват, разбира се. Предлагат се най-разнообразни обиколки – сутрешна, колоездачна, за залез. 

Тъй като посещението ни беше в началото на юни, едва няколко седмици след големите вулканични изригвания през май 2023, кратерите бяха горещи и излизаше силна пара, което доста ни забавлява. Тазгодишното беше най-мощното изригване от 1992 г. насам, когато няколко прилежащи села биват заляти. Показаха ни кой кратер от коя година е, кои са активни и къде са били последните изригвания. Останахме изненадани, че се редуват слоеве изстинала магма, сняг и пак магма с черен и червен оттенък. Преходът беше с умерена трудност с редуващи се изкачване и слизане и достатъчно почивки. Разказите на местния водач придадоха пълнеж на това, което виждаме и определено бяха добре похарчени пари. 

Сиракуза

снимка_ Сиракуза_

Сиракуза можем да опишем най-добре като градът на историята и легендите. Тесните улички, архитектурата, крепостните стени, музеите са само част от чара на старинната част на Сиракуза, която се намира на остров Ортиджа. Неслучайно историческият център на града с богатото си наследство от различни епохи е защитен от ЮНЕСКО. Преплитането на стилове като римския и елинския, което прави града така неповторим, може да се види на главния площад Пиаца дел Дуомо с катедралата на Сиракуза. 

Някога Сиракуза е била гръцка колония и по-процъфтяващ център от Рим. Родно място е на великия математик и философ Архимед. Ако се запишете на някоя от пешеходните обиколки с гид, ще потънете в разкази и легенди като трагичната  любовна история на влюбения в Аретуза син на бога на океаните Алфей и покровителката ѝ Артемида. Ще откриете древногръцките мотиви в архитектурата, красивите фонтани и катедрали. 

Част от плана ни беше просто да се изгубим. Именно така открихме очарователната пекарна Artale и миниатюрния симпатичен градски плаж. Ако сте се наситили на забележителности, в радиус от 15-45 км на юг от Сиракуза по крайбрежието ще откриете фин пясък и любимия плаж на много сицилианци Сан Лоренцо.

Агридженто

На четвъртия ден от приключението ни потеглихме на югозапад към Агридженто. Спряхме се на него като следваща дестинация с нощувка основно заради Scala dei Turchi, или известни като турските стъпала, без да предполагаме, че скалните образувания са затворени за посещение. За щастие, Агридженто има доста повече да предложи. Домакинът ни, Дaвиде, ни посрещна с пълен пакет от препоръки. Отседнахме в стая двойно и единично легло и с вътрешна баня и тоалетна, но обща кухня и трапезария с други двама гости. Бюджетна опция е на 5-10 минути пеша от центъра на града, която можете да откриете тук: https://www.airbnb.com/rooms.

агридженто сицилия

Още на влизане в градчето, веднага се усеща разликата с източното крайбрежие. Олющената боя, окаяният вид на сградите и северноафриканското въздействие ни изненадаха дотолкова, че първоначално се объркахме, че вместо в центъра се намираме в някое предградие. Отправихме се към брега на Реалмонте, където се подвизава впечатляващият скален масив Scala dei Turchi. Естествената варовикова формация на морската вода и вятъра, образувана в течение на милиони години, представлява бяла стъпаловидна скала с неправилна форма. 

Агридженто_ 

Поради риск от ерозионни процеси, които могат да нарушат целостта на скалите и сигурността на посетителите, в момента природният феномен е ограден, охраняван и защитен от ЮНЕСКО. Следвайки мотото на сицилианци, че правилата са въпрос на гледна точка, разбира се, открихме как да заобиколим забраните. Докато се разхождахме по плажа до скалите, възрастен капитан на малка лодка (който наричахме „el capitano”) ни предложи да ни заведе до вътрешността на скалите по море. Удоволствието щеше да ни струва 10 евро на човек. Без да му мислим много, скочихме в лодката. Освен че успяхме да разгледаме целия скален масив от всички страни, морякът ни предложи да ни остави на малкия затворен залив под турските стъпала, за да поплуваме усамотено. Щяха да дойдат да ни вземат след половин час. Така, изолирани от всичко и всички, се озовахме на самотния плаж, от който не ни се тръгваше. Когато дойдоха да ни приберат, помолихме за допълнително време. 

Освен това неочаквано приключение и макар, че нямахме общ език, успяхме да разберем, че, “el capitano” ни покани на домашна вечеря в дома със семейството си. Обещахме да се възползваме при следващото посещение. Питахме за прясна морска храна и капитанът ни препоръча прения улов на приятеля му в Оsteria ex Panificio. Оказа се първокласен ресторант на доста разумни цени оценен от Мишлен, където ядохме най-вкусната паста с песто от шамфъстък и скариди. Оттогава това се превърна в кулинарното мото на пътуването ни. А кроасаните с крем от шамфъстък на острова нямат нужда от реклама. 

Вторият си ден в Агридженто отделихме за долината на храмовете. Достатъчно е да знаете, че днес това са най-запазените древногръцки храмове в целия свят. Простират се на площ от три километра и лесно можете да изгубите от няколко часа до половин ден с увлекателната и информативна аудио обиколка. 

Таормина

След 4 дни на път, се отправихме към последната си спирка Таормина, където бяхме запазили 3 нощувки. Контрастът между Агридженто и Таормина беше мигновен. Лъскав, цветен, подреден, градът е толкова съвършен, че чак е нереалистичен и не се връзва с лекия хаос, на който бяхме свикнали. Трудно можем да се сетим за по-романтична дестинация и видяхме не малко сватби и младоженци. Хълмистата Таормина е истинска феерия на красотата и наслада за сетивата и душата. Всеки ъгъл крие нова чаровна и от цветна по цветна уличка, архитектурно или изобразително изкуство, пред което да ахнете. Рано сутрин приветствахме събуждащата се и потънала в бели пухкави облаци Етна, а вечер изпращахме деня на плажа Изола Бела. Денивелацията от стария град до плажа не е никак малка и се равнява се почти на 1000 стъпала.

Таормина 2

Таормина 3 Таормина

Има няколко задължителни забележителности в Таормина. Античният гръцки театър, който Гьоте окачествява като най-прекрасната сцена в света, е място, където спокойно можете да прекарате един цял следобед и да се заредите с енергия и мъдрост. Портите му отварят гледка към Йонийско море и острова Изола Бела, а зад сцената в далечината се извисява Етна. В допълнение, зад публиката се простира хълмистото селище в цялата си прелест.

До популярния Изола Бела при отлив можете да стигнете с няколко крачки от брега. Както името загатва, това е шедьовърът на Таормина. Тук можете да опознаете най-добре морския свят, като отидете на шнорхелинг или гмуркане. Школата Blue Sea Diving Center се намира на съседния плаж Мазаро (Mazzaro), който е по-ситно каменист и удобен за плажуване. Бъдете нащрек, подобно на сицилианците, морските обитатели на острова хич не са срамежливи. Двама от групата ни опариха медузи, а също така видяхме и морски таралежи и змиорката морена. 

Разбира се, този разкош си има цена и както сицилианците предупреждават – бъдете готови да похарчите някой лев отгоре в Таормина. Градчето предлага кулинарно пиршество за всеки вкус и джоб. За високо качество препоръчваме семейния ресторант Tutti Caa, за рибни изделия и възхитителна гледка Granduca, за пица Villa Zuccero, за бюджетна улична храна като аранчини (оризови топки) или паста Da Cristina. Закусвайте в традиционния Luraleo Bar, опитайте гранита (вид сладолед без мляко) с питка бриош в Bambar. Слушайте музика на живо в любимото ни заведение La Scala и пийте коктейл в непретенциозното барче Daiquiri. Включете градската градина също в списъка си. 

 

Ще запомним престоя си в Таормина също с ненадминатите ни домакини, които освен, че ни предложиха да останем безплатно допълнителен ден, понеже никой не се настанява в неделя, се погрижиха за паркирането на твърде габаритния автомобил. Не се колебайте да отседнете при Силвия и Франческо, които отдават малка сграда с няколко изпипани до най-малкия детайл апартамента над стария град. Можете да ги откриете под името Fragranza Di Sicilia в Booking.com. Бонусът е широкият руф топ с гледка към Етна и морския бряг.

Снимка_ Fragranza Di sicilia

В ретроспекция, с Енико обсъждахме, че в цялата си кариера на професионални пътешественици (бивши стюардеси) рядко сме срещали толкова много освободени и добронамерени хора на едно място. Веднъж, докато търсихме заведение за аперитив и спряхме пред място, което се оказа в следобедна сиеста, познат на собственика отби от пътя, за да го повика с вик: “Джузепеее, отваряй, имаш гости!”. След като не го откри в дома му или по телефона, видимо ангажиран, случайният минувач пое отговорността да намери друг близък отворен ресторант. 

Финален съвет за Сицилия

Вслушайте се в препоръките на местните и подхождайте с любопитство и отворен ум. Дестинацията е туристическа, но не е изгубила неподправения си сицилиански чар. Ние до голяма степен импровизирахме, без да правим задълбочено проучване. А всички спонтанни предложения и отклонения от пътя, които получихме на място, си заслужаваха.

Авторът на историята, Цветана е бивша стюардеса в Emirates и страстен любител на пътешествията. Следвайте я в Instagram  за да разберете къде ще бъде следващото й приключение. 

Надяваме се, че тази история на Цвети ще Ви вдъхновим и помогнем да си организирате също едно вълнуващо пътешествие до Сицилия.

Прочетете и други интересни истории на пътешественици в секцията Истории.


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим