Дълъг уикенд в Загреб

Представяме ви историята на Виктория от нейното пътуване до Загреб, Хърватия. Научете повече за нейната вълнуваща и изпълнена с разнообразни активности почивка. В исторяита ѝ ще намерите и много съвети за това как Вие бихте могли да си организирате пътуване за дълъг уикенд до Загреб.

Име: Виктория Ангелова (Instagram: @vikcholeonidova)

Описание: Виктория е любител пътешественик. От дете гледа предавания по Discovery и National Geographic и си мечтае да обиколи света. Шегува се, че е кралицата на нискобюджетните пътувания в Европа и е благодарна, че е успяла да обиколи толкова много места в Европа благодарение на нискобюджетните авиолинии още от студенстките си години. Мечтае си да превърне пътуването в начин на живот.

Посетени места: Загреб, Хърватска

Период на пътуване: Септември 2021

Защо решихте да посетите Хърватска?

Една невероятна дестинация, която от скоро е изключително достъпна от България, е Хърватска. Столицата Загреб предлага изненадващо много, но въпреки това няколко дни са напълно достатъчни да я опознаете и обикнете. Винаги съм искала да отида в Хърватска – една едновременно балканска и европейска държава, преживяла гражданска война съвсем скоро, станала член на Европейския съюз само няколко години след България, но на вече на светлинни години пред България, държава с невероятни природни паркове. Честно казано, не ми се пътуваше до там с кола, така че, когато Ryanair пуснаха директни полети от София до Загреб, веднага си купих билет и тръгнах.

Как си организирахте пътуването?

Както вече казах, пътувах със самолет – успях да намеря много изгодни билети с Ryanair. От летището до самия Загреб има автобусчета, които са на често и с които се стига за около 30 минути. Взехме си билети директно на място, без да сме резервирали предварително. От гарата до апартамента отидохме пеша. Въпреки че беше късно вечерта, градът се усещаше доста безопасен. За удобство си бяхме взели апартамент в центъра на града, така че не сме използвали градски транспорт, но в интернет има доста полезна информация за това, в случай че ти решиш да отседнеш извън центъра или просто не обичаш да ходиш пеша толкова много. За да стигнем до Плитвичките езера, взехме автобус от гарата, но затова малко по-късно.

летище загреб

Апартамент си намерихме през Airbnb. Хостът ни беше много мила и отзивчива дама, която ни упътваше по телефона въпреки много късния час на пристигане – събота вечер след 11, когато цял Загреб се забавляваше по улиците и баровете.

За организацията на пътуването четох различни блогове и сайтове в интернет, като информацията в повечето се повтаря, разбира се, особено за не толкова голям град като Загреб, но определено от всеки може да се извлече полезен съвет.

Разкажете интересна, любопитна и полезна информация

Първия ден се събудихме и ходихме за закуска до една от главните улици, където се чувстваш все едно си в Италия – пешаходна зона, от всички страни има малки кафенца, навсякъде масички, затрупани от весели хора, пиещи кафе. След което се отправихме към площада Бан Йелачич за началото на Free walking tour. Тези турове са страхотен начин да разгледаш един град, а ако си се запътил сам на пътешествие, е и страхотен начин да срещнеш други соло пътешественици. Този тур траеше два часа и включваше най-важните и емблематични локации в стар Загреб – Каменната порта, църква и площад Свети Марк, кулата Лотршчак, църквата Света Катерина и Кървави мост (който в днешно време всъщност вече е улица, от моста няма и следа, но историята е интересна).

Църква Св. Марк 

Църква Св. Марк

На края на тура нашият гид ни каза, че следобед тръгва друг тур, който е посветен на гражданската война в бивша Югославия. Когато учех международно право на военни конфликти в университета, тази гражданска война беше от особено значение и интерес за мен и още тогава много исках да посетя отделните страни от бивша Югославия. Така че нямаше как да пропусна този тур! Само едно малко уточнение – по принцип Free walking tour са безплатни, като накрая се дава “бакшиш” на гида. В случая с този тур за гражданската война предупреждават предварително, че той се заплаща. Цената днес според сайта им е 225 хърватски куни, което се равнява на горе долу 60 лева – абсолютно си заслужава, вярвайте ми!

Между двата тура се отбихме за бърз обяд на една от главните улици. Храната в Хърватска доста напомня тази в Австрия и Унгария, имат и ястия, подобни на някои сръбски. Имат и доста бири, които страхотно придружават тежките пържени шницели и картофки.

Просто Загреб

Просто Загреб

загреб

Една от няколкото пешаходни улички, пълни със страхотни местенца за хапване

След този лек обяд се запътихме към втория тур, който отново тръгва от площад Бан Йелачич. Гидът за този тур се казва Лука. Оказа се, че той сам е изготвил цялата концепция. Лука е роден и израстнал в Загреб, решава да учи история в университета именно заради гражданската война и политическите конфлинкти в бивша Югославия. Турът започва с обиколка из центъра на Загреб и разкази за случки на различни локации. Една от най-впечатляващите за мен лично са подземните тунели, използвани като бомбоубежища по време на нападения. В модерни времена (до преди пандемията) тунелите се използват за масивни партита, най-често техно и рейв. Според Лука такова преживяване не е за изпускане, така че се надявам някой ден да имам тази възможност. Иначе жителите на Загреб използват тунелите и като по-пряк път от едно място до друго, наистина пестят време и катерене на хълм.

тунел загреб тунел загреб 2

Турът завършва в едно подземие на къща, която сега е частен имот, Лука се е договорил със собствениците да го ползва, тъй като къщата е с историческо значение, и е превърнал мазето в нещо средно между музейна експозиция и мини кино зала. Тук определено за мен лично беше кулминацията на тура.

Входът към подземието - последна локация на тура

Входът към подземието – последна локация на тура

Първо, малко преди да влезем в подземието, Лука спомена, че е роден през 1989 година, тоест е бил на 7 години, когато войната започва. След това слязохме долу и ни пусна документален филм, който той самият е сглобил от репортажи от чуждестранни медии и откъси от документални филми, като от време на време спираше филма и допълваше информацията със свои спомени от бомбардировките и от живота по време на война. Аз лично пророних доста крокодилски сълзи по време на тази част от тура. Известно време успявах да ги крия, но от един момент нататък беше мисия невъзможна. Да, знам – моята приятелка е истинска късметлийка да е с мен на този тур! След това трябваше да ме води на сладкарница, за да ме успокоява. Истината, че мисията ни беше предварително планирана, за да пробваме типичната Загребска кремшница, така че беше с един куршум два заека. Ние не останахме безкрайно впечетлени от този местен сладкиш, но пък бяхме длъжни да пробваме – дай му шанс и ти, особено ако си почитател ба сладкото.

Загребска кремшница

Загребска кремшница

След тортата и кафето се качихме на хълма в стария град, за да гледаме запалването на уличните лампи – този вече квартал е пълен със стари улични газови лампи, които всяка вечер се палят от фенерджия. Въпреки че бяхме проверили в колко часа се случва това, някакси успяхме да изпуснем фенерджията и лампите вече бяха запалени. Но, ако си търсиш романтична разходка на свечеряване, задължително отиди малко по-рано, за да не изпуснеш и ти преживяването, след което може да се насладиш на панаромна гледка на Загреб от терасата на стария град.

фенер

Горе в стария град има един много необичаен и интересен музей – Музей на разбитите сърца. Концепцията се зарежда в Загреб през 2006 година, след което такива експозиции обикалят и други градове по света. Идеята е, че хора от цял свят изпращат вещи с кратко пояснение, които символизират прекратена вече връзка, която ги е белязала по някакъв начин. Признавам си, че бях скептично настроена, но все пак реших да дам шанс на музея. Имаше всякакви предмети, включително баскетболна обувка, дилдо, лампа, закачалка, сватбена рокля. Историите бяха от забавни през сърцераздирателни до изключително тежки. Една от малките зали беше посветена и на любовни истории на хора и двойки от времената на войната. Ако и ти искаш да излекуваш разбитото си сърце и имаш подаръци от бившата си половинка, които не знаеш какво да правиш, свържи се с музея и им ги изпрати на тях, а ако някой ден все пак стигнеш до Загреб, този музей със сигурност не е за изпускане.

Музей на разбитите сърца

Музей на разбитите сърца

На следващия ден хърватското ни приключение продължи към Плитвичките езера, но за тях може да прочетете повече във втората част.

Последният ни ден преди полета решихме просто да обикаляме Загреб и да му се наслаждаваме. Сядахме от кафе на кафе, обиколихме няколко други красиви сгради като театри, библиотеки, военно училище.

За да стигнем до летище, отново се отправихме към любимата ни централна гара, от където тръгват автобусчета (ние бяхме проверили графила предварително, а билети се купуват на място от щофьора). Аз съм от хората, които не обичат да чакат по летища и ходят в псоледния възможен момент, но моята приятелка искаше да е сигурна, че ще имаме достатъчно време за всички проверки на летището. Озовахме се там два часа и половина преди полета, а минахме всички проверки за буквално 7 минути. Летището е малко и ненатоварено, така че нямаш нужда от толкова много време преди полета, но все пак, моля, не ме дръж отговорна, ако отидеш прекалено късно и си изпуснеш полета!

Виктория е активен “low-cost” пътешественик. Можете да следите приключенията ѝ в Instagram

Надяваме се, че с тази история на Виктория ще Ви вдъхновим и помогнем да си организирате също едно вълнуващо пътуване до Загреб, Хърватия.

Прочетете и други интересни истории на пътешественици в секцията Истории.

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement