В Бали за първи път

Направихме интервю с блогърката Цвете, която сподели с нас подробно всичките си съвети за хората, които плануват почивка в Бали за първи път.

Здравей, Цвете! Разкажи ни малко за себе си.

Здравейте, казвам се Цвете и от 11 години живея в алпийското градче Инсбрук, където следвах и в момента работя. По професия съм маркетолог –  специалист по дигитален маркетинг, брандинг стратегия и пазарно проучване.  Най-любимите ми хобита са пътешестване, фотография и писане – всичките хобита комбинирам в блога ми LillaGreen – Travel Blog, в който разказвам за моите пътешествия от 3 години насам. В свободното си време чета книги, катеря се по планини и планирам следващите пътешествия.

Кои места посети по време на твоето пътуване в Бали?

Местата, които посетих са: Ubud, Gunung Batur, Amed, Gili Air, Nusa Dua

Кога се състоя пътуването ти?
Септември 2017

Защо решихте да посетите Бали?

Вечно лято с температури над 25°, невероятно интересна култура, красив морски свят, екзотична природа, вкусна кухня – какво му трябва повече на човек?

Разкажи ни малко повече за организацията на пътуването ви.

Транспорт:

Всички пътувания, без изключения, си организираме сами (аз и съпругът ми) – отнема много време и усилия, но е най-сигурния вариант за уникално приключение, което отговаря на нашите интереси и нужди.

Пътувахме със самолет от Мюнхен до Денпасар, Бали с прекачване в Доха, Катар. Най-краткият полет от централна Европа е около 16 часа (без времето за прекачване), а най-дългият може да бъде дори над 30 часа! Тук важи често правилото – колкото по-кратък полет, толкова по-скъп билет и обратното. Когато търся за полети, използвам страници като Checkfelix или Google Flights за сравняване на цени и оферти от най-различни компании.

В Бали се придвижвахме само и единствено с местни шофьори. Единственият път, когато се спряхме на такси, бе директно след кацането в Денпасар. Няколко седмици преди пътуването, се свързах с хотела, в който отседнахме през първите дни, с молба за организиране на транспорт от летището до Убуд. Не бих препоръчала пазарене с таксиметрови шофьори, особено след 20 часов път!

За всички останали предвижвания из острова, се спряхме на варианта с наемане на местни шофьори, които в същото време са и екскурзоводи (ако попаднете на добри такива…). Преди пътуването до Бали, бях насъбрала няколко телефонни номера на „тествани и одобрени“ шофьори от групите във Facebook, които ще спомена по-надолу в разказа.

Взимането под наем на всякакви видове скутери, мотопеди и подобни, е може би най-предпочитания начин за придвижване из острова, но този вариант го бих препоръчала само на по-смелите от вас. Трафикът в Бали се различава коренно от този в Европа и карането на скутер (особено в Убуд) изисква опит и умения.

Из градчетата се придвижвахме пеша – най добрият начин да избегнете задръстванията по улиците.

От Амед (Бали) до остров Гили Air (Ломбок) и обратно до пристанището Падангбай (Бали) пътувахме с  fast boat (бързa лодка) на FreeBird Express. Билетите купихме на място в Амед, след като проверихме и сравнихме всичките цени и разлики в разписанията.

Настаняване:

Всичките хотели ги резервирах в Booking.com няколко седмици преди пътуването. Останахме изключително доволни от всеки един! Цените в Бали започват от 2 $ за двойка стая, а горна граница няма! Ако желаете хубавя стая или дори вила, която да е над средния стандарт, цените започват от 45 $ на човек за нощувка.

Убуд (Ubud) – Любимото ми местенце от всички остана вилата ни в Убуд „Masia Villa Ubud”, разположена в просторните оризовите полета далеч от шума на масовия туризъм.

Амед (Amed) – В Амед останахме 2 вечери и за това кратко време отседнахме във вилата за гости „Amed Sunset Beach”. Супер местенце, спокойно, с прекрасен изглед към океана и невероятно добра кухня!

Гили Еър (Gili Air) – С две ръце препоръчвам хотелите на Scallywags! Ние се спряхме на тях, защото също така предлагат и Scuba Diving в техния център „Scallywag Divers“ с голяма отстъпка за гости на хотела.

Нуса Дуа (Nusa Dua) – Последните вечери прекарахме в хотела INAYA Putri Bali в Nusa Dua, който се води за най-луксозния курорт с най-хубавия плаж на Бали. Да, плажът беше невероятен и със сигурност най-хубавият от тези, които видяхме на острова, но хората (или масовите туристи), отсядащи в Нуса Дуа, изобщо не са по моя вкус. Повече от 2-3 дни не бих останала там, защото това място не носи усещането за Бали, а за презастроен лукс, привличащ „хайлафа“ от Китай и Русия.

Какви източници на информация използвахте при организиранео на пътуването? Бяха ли те полезни?

Винаги се старая да използвам най-различни източници на информация, тъй като винаги организирам пътуванията си сама. Пътеводителят за Бали, който този път спечели доверието ми, бе „Lonely Planet Bali & Lombok (Travel Guide)“. Като цяло съм много голям фен на пътеводителите от Lonely Planet – и този път не направи изключение.

За допълнителна информация ми помогнаха изключително много 3 Facebook групи, в които бивши и настоящи пътешественици до Бали, споделяха полезна информация:

(български) ОСТРОВ БАЛИ: https://www.facebook.com/groups/371125782956941/about/

(немски) Bali – Indonesien – Reisen individuell: https://www.facebook.com/groups/749429888491960/

(английски) Australians that visit Bali Island Indonesia: https://www.facebook.com/groups/atvbii/about/

Изключително много съвети получих и от този блог: https://almostlanding-bali.com

Съветвам всеки да не се ограничава в избора си на източник за информация. Търсенето в Интернет отнема време, но само така можете да си изградите лична представа и уникален план за дестинацията, която желаете да посетите. Доверявайки се изцяло само и единствено на туристически фирми, ще попаднете най-вероятно в капана за „стандартни“ изживявания и масов туризъм.

Търсете, четете, питайте и сравнявайте – формулата за незабравимо и индивидуално (!) преживяване.

Какви полезни съвети би дала за хората, които планират първото си пътуване до Бали?

Ваксини: Посъветвайте се с вашия лекар! При далечни пътувания из екзотични земи, никога не е излишно и дори е препоръчително човек да има стандартните ваксини против Хепатит А и Б, Тетанус, Тиф, Дифтерит и Полио. Много от пътуващите до Индонезия се имунизират и против бяс (многобройните бездомните кучета и маймуни са носителите на бяс).

Сим Карта: Сим карта за разговори и 15 ГБ Интернет струва около 10 € и е от огромна помощ през цялото пребиваване! Ние се спряхме на Telkomsel Prepaid Sim Card. Сим карти могат да бъдат закупени от най-различни места като супермаркети, бутки на улицата, магазинчета за цигари и вестници или веднага на летището след кацането в Денпасар.

Дневните екскурзии, които се организират от хотелите, са с до 70% по-скъпи от тези, които вие си организирате директно с местните. Най-лошото при варианта с хотелските екскурзии е фактът, че хотелите си присвояват около 80% от цената, а на местните не им се плаща почти нищо. Най-доброто, което можете да направите, е да плащате директно на местните! Хората са бедни, направете добро!

Сафари паркове, яздене на слонове и подобни – ако обичате животните, не правете подобни изпълнения! По този начин инвестирате в изтезаването на животни и едно още по-лошо бъдеще.

Пари, валута и карти: не съм фен на пари в брой, но в Югоизточна Азия е добре да имате такива! Банкоматите не винаги работят, а с кредитна карта можете да плащате само в по луксозните заведения и разбира се в хотелите. Ако ще пътувате до Ломбок или островите Гили, вземете повече и от планираните пари в брой.

Информирайте се при вашата Авиокомпания как стоят нещата при възможно изригване на Агунг – как протича организацията, кой плаща отложения полет, кой се занимава с организирането на допълнителен такъв, и тн.

Вземете достатъчно спрей против комари съдържащ 50 %  DEET със себе си – освен, че цените са почти двойни, тези препарати се намират и доста трудно на острова.

На островите Гили и Ломбок, почти не се намират места, от които можете да закупите слънцезащитен крем. Не тръгвайте без такъв – слънцето е различно от това, на което сме свикнали в Европа.

Какво Ви направи най-силно впечатление в Бали?

Културата, религията и колко позитивни са балинезийците. Обърнете внимание на всекидневните религиозни ритуали – подобно нещо няма да видите никъде другаде по Света.

Кои са интересните места, които всеки трябва да посети? Кое Ви хареса най-много и защо?

Няма място, което не ми хареса! И един живот няма да стигне на човек да обиколи всичките 20 хиляди храма на острова! Любими места: храм Tanah Lot, Ubud, храм Goa Gajah,  оризовите тераси на Tegallalang,  нощното изкачване на вулкана Батур, храм Gunung Kawi, храм Pura Tirta Empul, плажът на Нуса Дуа, храм Uluwatu и т.н.

Какво Ви е впечатлението от храната и напитките в Бали?

Всичко е вкусно! Има за всекиго по нещо … Аз се изхранвах главно с плодове, смутита и ласи!

Какви са впечатленията Ви от нощния живот?

Кута е известна с нощен живот, 24 часово парти, пияни австралийци, немци и балканци. Първото нещо, което знаех преди да пътувам до Бали, е че ще пребивавам колкото се може по-далече от Кута 😀

Впечатленията Ви за местните хора?

Позитивно мислещи и лесно сприятеляващи се хора! С английски език можете да се оправите навсякъде. Никъде не се почуствахме застрашени или измамени.

Благодарим ти, Цвете!

И аз ви благодаря!

Край на интервюто.

Цвете е травел блогърка. Можете да следите пътуванията и директно в блога и или на Facebook страницата на блога.

LillaGreen – Travel Blog → https://lillagreen.com/

LillaGreen – Travel Blog Facebook → https://www.facebook.com/LillaGreen.at/

LillaGreen – Travel Blog Instagram → https://www.instagram.com/lillagreen/

Надяваме се, че с това интервю с Цвете ще помогнем на повече хора, които планират пътуване до Бали да си организрат пътешествиет по-най-добрия начин.

Вижте повече пътеписи и интервюта с пътешественици в раздел Истории.

Ако планирате пътуване до Индонезия, вижте и статията 19 неща, които трябва да знаем преди да заминем за Индонезия.

TravelSmart.bg


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.