Български Травел Блогъри

Български травел блогъри? Колебаем се коя да е следващата ни дестинация, или пък сме избрали вече мястото, но не сме напълно наясно как ще прекараме дните си там? Нуждаем се от добре представена информация, снимки, вдъхновение, описание на интересните места и случки. Травел блогърите ни предоставят всичко това и то напълно безплатно!

Станете блогър!

А защо и Вие да не станете травел блогър? Сега това е по-лесно от всякога преди.

Прегледайте специалната ни статия “Как да си направим блог с 5 лесни стъпки?”.

“Български травел блогъри? Аз разбирам английски, защо въобще да чета статии написани от български травел блогъри?”

В тази публикация сме събрали няколко наистина добри травел блога създадени от българи, както и сме се опитали да опишем ползите от четенето на травел блогове и най-вече на българските такива.

Какво е травел блог и кой го създава?

Травел блоговете са уебсайтове създадени от пътешественици, които обичат и умеят да разказват увлекателно за своите пътувания, публикуват интересни снимки и видеа заснети по време на пътуванията им, дават ценни съвети за местата, които трябва да посетите и нещата, които трябва да направите на съответната дестинация. Много от тях са специализирани в дадени сфери, като например дестинации (Балканите, Азия, и тн.), тип пътуване (бекпекинг, културен, приключенски, луксозни почивки и тн.), фотография и тип пътешественици (групи, соло пътешественик, момичета, и тн.).

Има ли травел блогъри в България?

Добрата новина тук е, че травел блогърството в България е на едно доста високо ниво. В момента има около 50 активни травел блога и още много, които публикуват, но не толкова редовно. Нещо повече, голяма част от травел блогърите в България са обединени в асоциация наречена АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии), която се стреми да изгради етични и професионални стандарти сред собствениците на сайтове и блогове за пътуване в България. Прочетете повече за АСТОМ директно в сайта на асоциацията www.astom.org.

Защо да следим български травел блогъри?

Днес информацията в интернет е по-лесно достъпна от всякога преди. Необходимо е просто да умеем да четем и разбираме английски и можем да достигнем до информация от почти всяка една точка на света. Това се отнася и за травел блоговете. Все пак, има няколко причини, поради които следването на български травел блогъри има своите предимства.

  • Стилът и стандартът на писане на не малко от тях са на много високо ниво, което по нищо не отстъпва на добрите международни практики.

  • Статиите са написани от български пътешественици, с които най-вероятно имаме повече сходни елементи от средата, в която живеем и миналото ни. Точно заради това е по-вероятно да имаме голям брой допирни точки с тях, тоест да харесваме и да ни вълнуват неща свързани с пътувания, както и да гледаме на света по сходен начин.

  • Ако имаме интерес, бихме могли да се срещнем с тях на някое събитие свързано с пътувания, а и не само. Не забравяйте, че това са хора, които пътуват много често и е силно вероятно скоро да са във Вашия град. Изпратете им едно кратко съобщение и сме сигурни, че те с радост ще откликнат.

  • Струва си и просто да подкрепим добрите местни инициативи, а те имат нужда от това.

Ето и 20-те български травел блога, които смятаме, че си струва да следим. Това не е класация и те не са подредени според критерии.

За дамите, които пътуват сами, задължително вижте номер 1, 4 и 10, а за любителите на фотографията вижте 2 и 12.

В случай, че имате приятели чужденци, които искат да пътуват в България, разгледайте и им препоръчайте 1, 6 и 11.

На пътуващите двойки, препоръчваме 3, 17 и 20, а любителите на по-малко известните дестинации в България нека да погледнат 5, 11 и 15.

1. TravellingBuzz

travelling buzz

Travelling Buzz е блог на английски език за пътешествия и приключения в Европа. От скачане с парашут, каякинг в Черно море до интересни градски пътувания, Мария вдъхновява читателите си да се впускат в нови приключения всеки ден. Освен това, блогът ѝ е източник на полезна и интересна информация за чужденци, които искат да посетят България и да разгледат нейните забележителности.

Към блога на Мария: www.TravellingBuzz.com

2. TripsWithRosie

Trips with Rosie е блог, от който можете да почерпите вдъхновение за следващото си пътуване. В него пише Роси от Варна – мечтателка, пътешественичка, влюбена в морето, изгревите и фотографията. Независимо дали в чужбина или в България, винаги можете да разчитате да прочетете най-важните неща за дадена дестинация, скрити забележителности, както и фото локации. Често ще срещнете и много съвети как да опазвате природата, докато пътувате.

Към блога на Роси: www.TripsWithRosie.com

3. Coconut Stories

блогъри

Coconut Stories е блог за пътешествия, създаден с цел да вдъхновява повече хора да преследват мечтите си и да се впуснат в приключението на живота си. Тя е творческа личност със страст към писането, дизайна и изкуството. Той е пътешественик по душа и любител на  фотографията. Това са Краси и Тони – търсачи на приключения и емоции. В блога си те събират своите пътеписи и фотографии, с които отразяват личните си истории и приключенски изживявания от различни краища на света.

Към блога на Красимира и Антоан:  www.coconutstories.net

4. Owl Over The World

биляна блогърка

Създаден през 2016, Owl Over The World е блог за пътешествия по света и у нас. В него авторката му, Биляна, споделя съвети за това как да си организирате и най-добре да изкарате времето си в дадена дестинация. Блогът има също така приключенска нотка и на него може да намерите информация и лични истории за най-различни активности като хайкинг, сърф, парапланеризъм и т.н. Основната цел на блога е да вдъхновява читателите му да пътуват повече и да излизат по-често от зоната си на комфорт.

Към блога на Биляна: www.OwlOverTheWorld.com

5. Друми в Думи

eli blog

Друми в думи е блог за туризъм и пътешествия, предимно в България. Авторът Ели Иванова отразява в блога личните си впечатления от различни забележителни места и споделя интересна и полезна информация, свързана с тези места. Публикациите в сайта, както и фотографиите на всички представени забележителности са авторски. Блогът има доста широка аудитория – предимно българи, които харесват пътуванията и обичат да откриват и преоткриват интересни кътчета в нашата страна.

Към блога на Ели: www.drumivdumi.com

6. Exploring beyond Sofia

Блогът Exploring beyond Sofia представлява виртуално място, чрез което всеки може да „посети“ далечни или родни дестинации. Авторът, Дарио, се старае по интересен и атрактивен начин да провокира във всеки любопитството. Като по този начин читателите могат да се превърнат в едни граждани на света и да се спуснат смело към нови приключения. Това ще доведе до опознаване на различни места, култури, хора, обичаи, нрави и крайният резултат ще бъде много усмивки и безценни спомени.

Към блога на Дарио: www.beyondsofia.com

7. Съветите на Джорджа

За Джорджа, “Съветите на Джорджа” не е просто блог. В публикациите си, тя влага частица от душата си, като си е поставила като мисия да дава най-полезните и практични съвети за Пътешественици. Тя описва от първо лице дестинациите, които посещава, като често съставя списъци със забележителности и гледки от високо. Обича приключенията, екзотичните дестинации и определено има слабост към Италия. Пътуването за нея е начин на живот.

Към блога на Джорджа: www.Savetite.com

8. Bulgarian On The Go

нова блогърка

Bulgarian On The Go е блог за пътувания, чийто фокус е предоставянето на полезни съвети относно различни дестинации, замесен с малко любителска фотография. Любомира има за цел да популяризира България като туристическа дестинация сред чужденците и да сподели нейните красоти със света. На страницата ще откриете изчерпателна информация относно най-добрите места, които да посетим, ресторанти, където да хапнем, както и някои трикове как да пътуваме с по-нисък бюджет. В нейния Инстаграм ще намерите запечатани всички вдъхновяващи и красиви места, които

Към блога на Любомира: www.BulgarianOnTheGo.blog

9. Lilla Green

lilla green

Цвете е травъл блогър. Непокорен мечтател. Търсач на предизвикателства и моменти. Любител на свободата. Минималист. Пътешественик, който често се загубва в мечтите си. Цвете най-вече обича да пътува до екзотични места, да се запознава с нови култури и хора и да пише за всичко това в нейния блог LillaGreen.

Към блога на Цвете: www.LillaGreen.com

10. When Woman Travels

when woman travels

When Woman Travels е блог за пътувания, насочен към жените и дискутиращ специфичните проблеми, с които те се сблъскват, когато пътуват. Авторът, Гери Владева, използва собственият си опит от годините прекарани като експат в различни страни и от соло пътуванията си, за да даде конкретни съвети и препоръки на жените, които искат да пътуват повече.

Към блога на Гери: www.whenwomantravels.com

11. Kashkaval Tourist

kashkaval tourist

Kashkaval tourist е англоезичен блог за туризъм в България и на Балканите. От невероятни културни и природни дестинации през класически български ястия и напитки до задълбочени впечатления за местния климат, авторът на kashkaval tourist, Тодор, събира всичко в забавни статии в списъчен формат.

Към блога на Тодор: www.kashkaval-tourist.com

12. Andrey Andreev Travel & Photography

andrey blogger

Блогът за пътуване и фотография Andrey Andreev Travel & Photograhy е място за споделяне на снимки, впечатления и преживявания от честите пътувания на семейство Андрееви. Андрей, Мария и малките Анна и Адриана обожават да откриват нови неща – не само дестинации, но и вкусове, винарни, настроения и всякакви преживявания. В блога им ще намерите както разкази за приключения, така и много полезни съвети и вдъхновение, за да си организирате едно такова прекрасно пътуване сами.

Към блога на Андрей:  www.andrey-andreev.com

13. Traveler Diary

Любовта към пътуването и преоткриването на всяка следваща дестинация са подтикът към създаването и на следващия травъл блог – Тефтерчето на един пътешественикTraveler Diary. Негов автор е Надежда – пътешественичка по душа, която силно подкрепя думите – “Опознай Родината, за да я обикнеш”. В блога ще намерите познати и не толкова добре познати забележителни места, препоръчани дестинации, походи в планината и още много. Всички те споделени с лични впечатления, любопитна информация и авторски снимки.

Към блога на Надежда: www.traveler-diary.com

14.  Sun and Sany

блогърка

Sun and Sany е блог за пътуване, приключения и свободно време. В него пише Станислава, която споделя емоциите и впечатленията си от местата, до които пътува. Любителската фотография е едно от хобитата й и публикациите често са изпълнени с много снимки от познати и не толкова познати дестинации. Зимните спортове са другата й страст, затова през студените месеци фокусът се измества върху планините и курортите ни.

Към блога на Сани: www.sunandsany.com

15. Trips Journal

tripsjournal.bg

Trips Journal извира в планината и тече навсякъде, където се съчетават дух и природа. Създаден да улесни онези, които желаят да скрепят връзката си с нея. Паралелът между блог и източник на полезна информация изгражда цялостната му същност на планинарски туристически портал. Ентусиазмът на автора Панайот Толев повежда читателите на преход по стотиците туристически маршрути из българските планини и равнини.

Към блога на Панайот: www.tripsjournal.com

16. Piralkova Travels

Piralkova travels е кътче за пътешествия по света, пътувания из родината и планински приключения. Място, където можеш да намериш от всичко по много. Пътеписи от цял свят, истории от различни дестинации, вдъхновения от прегръдките на планината. Местенце, на което да откриваш пъстрите цветове на света, преоткривайки самия себе си. Чувства, емоции, усмивки, сълзи от всяко пътуване по света и у нас, от всяко пътешествие към себе си, към другите, към майката природа.

Към блога на Ивелина: www.piralkovatravels.com

17. Пътешествия без край

пътешествия

„Пътешествия без край“  е авторски блог на Венета Николова – журналист и пътешественик. В него тя публикува свои пътеписи, видеа и снимки от пътуванията си из България и чужбина, като набляга най-вече на малко познати кътчета – етнографски селища, стари манастири и крепости, изоставени църкви, закътани природни местности, както и интервюта с интересни хора, които е срещала по време на странстванията си из България. „Пътешествия без край“ бе номиниран за Годишната награда на Министерството на туризма в категория „Публикация на тема туризъм в България за 2016 г. в интернет блог“ .

Към блога на Венета: www.pateshestvia.net

18. The Magic of Traveling

the-magic-of-traveling

Блогът The Magic of Traveling е създаден от авторите Бистра и Наце, за да могат те да покажат и разкажат защо да пътешестваш е най-добрият начин на живот. В него те споделят за техните пътешествия по света и у нас, как ги планират и организират и как се вдъхновяват. Те обичат виното, танците и да се потапят в живота на местните.

Към блога на Бистра и Наце: www.themagicoftraveling.com

19. Time2Travel

time2travel

Блогът Time2travel възниква съвсем естествено като едно продължение на любовта на авторката, Юлия, към пътуванията и желанието ѝ да споделя тази невероятна емоция с повече хора. Тя постепенно катализира тази енергия в писането на пътеписи, в които разказва и помага на хората да откриват нови и непознати места, които да посетят. Голямата ѝ слабост са археологическите обекти.

Към блога на Юлия: www.time2travel.bg

20. LifeBitesBlog

lifebitesblog

Авторката на блога Life Bites, Радостина работи в голяма ИТ компания, но в свободното си време списва блога, защото чрез него търси доза творческо вдъхновение. За нея пътуването е свежа глътка, опиянение, начин да се чувстваш предизвикан. Начин да разбираш по-добре това, което искаш от себе си, другите и живота. Начин да преоцениш вкусовете си, да промениш светоусещането си, да се обогатиш.

Към блога на Радостина: www.lifebitesblog.com


Харесва ли Ви селекцията от български травел блогове? Споделете какви са и Вашите впечатления.

Ако смятате, че сме пропуснали някой добър български блог, моля споделете с нас и ние с удоволствие ще се свържем с автора.

Прочетете други полезни статии ТУК.

Приятни пътувания с историите на напите Български Травел Блогъри!

TravelSmart.bg