Български Травел Блогъри

Български травел блогъри? Колебаем се коя да е следващата ни дестинация, или пък сме избрали вече мястото, но не сме напълно наясно как ще прекараме дните си там? Нуждаем се от добре представена информация, снимки, вдъхновение, описание на интересните места и случки. Травел блогърите ни предоставят всичко това и то напълно безплатно!

„Български травел блогъри? Аз разбирам английски, защо въобще да чета статии написани от български травел блогъри?“

В тази публикация сме събрали няколко наистина добри травел блога създадени от българи, както и сме се опитали да опишем ползите от четенето на травел блогове и най-вече на българските такива.

Какво е травел блог и кой го създава?

Травел блоговете са уебсайтове създадени от пътешественици, които обичат и умеят да разказват увлекателно за своите пътувания, публикуват интересни снимки и видеа заснети по време на пътуванията им, дават ценни съвети за местата, които трябва да посетите и нещата, които трябва да направите на съответната дестинация. Много от тях са специализирани в дадени сфери, като например дестинации (Балканите, Азия, и тн.), тип пътуване (бекпекинг, културен, приключенски, луксозни почивки и тн.), фотография и тип пътешественици (групи, соло пътешественик, момичета, и тн.).

Има ли травел блогъри в България?

Добрата новина тук е, че травел блогърството в България е на едно доста високо ниво. В момента има около 50 активни травел блога и още много, които публикуват, но не толкова редовно. Нещо повече, голяма част от травел блогърите в България са обединени в асоциация наречена АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии), която се стреми да изгради етични и професионални стандарти сред собствениците на сайтове и блогове за пътуване в България. Прочетете повече за АСТОМ директно в сайта на асоциацията www.astom.org.

Защо да следим български травел блогъри?

Днес информацията в интернет е по-лесно достъпна от всякога преди. Необходимо е просто да умеем да четем и разбираме английски и можем да достигнем до информация от почти всяка една точка на света. Това се отнася и за травел блоговете. Все пак, има няколко причини, поради които следването на български травел блогъри има своите предимства.

  • Стилът и стандартът на писане на не малко от тях са на много високо ниво, което по нищо не отстъпва на добрите международни практики.

  • Статиите са написани от български пътешественици, с които най-вероятно имаме повече сходни елементи от средата, в която живеем и миналото ни. Точно заради това е по-вероятно да имаме голям брой допирни точки с тях, тоест да харесваме и да ни вълнуват неща свързани с пътувания, както и да гледаме на света по сходен начин.

  • Ако имаме интерес, бихме могли да се срещнем с тях на някое събитие свързано с пътувания, а и не само. Не забравяйте, че това са хора, които пътуват много често и е силно вероятно скоро да са във Вашия град. Изпратете им едно кратко съобщение и сме сигурни, че те с радост ще откликнат.

  • Струва си и просто да подкрепим добрите местни инициативи, а те имат нужда от това.

Ето и 20-те български травел блога, които смятаме, че си струва да следим. Това не е класация и те не са подредени според критерии.

За дамите, които пътуват сами, задължително вижте номер 5, а за любителите на фотографията вижте 3 и 6.

В случай, че имате приятели чужденци, които искат да пътуват в България, разгледайте и им препоръчайте 1 и 8.

На пътуващите двойки, препоръчваме 18, 19 и 20.

1. TravellingBuzz

travelling buzz

Travelling Buzz е блог на английски език за пътешествия и приключения в Европа. От скачане с парашут, каякинг в Черно море до интересни градски пътувания, Мария вдъхновява читателите си да се впускат в нови приключения всеки ден. Освен това, блогът ѝ е източник на полезна и интересна информация за чужденци, които искат да посетят България и да разгледат нейните забележителности.

Към блога на Мария: www.TravellingBuzz.com

2. Lilla Green

lilla green

Цвете е травъл и лайфстайл блогър. Непокорен мечтател. Търсач на предизвикателства и моменти. Любител на свободата. Новороден минималист. Пътешественик, който често се загубва в мечтите си. Цвете най-вече обича да пътува до екзотични места, да се запознава с нови култури и хора и да пише за всичко това в нейния блог LillaGreen.

Към блога на Цвете: www.LillaGreen.at

3. LifeBitesBlog

lifebitesblog

Авторката на блога Life Bites, Радостина работи в голяма ИТ компания, но в свободното си време списва блога, защото чрез него търси доза творческо вдъхновение. За нея пътуването е свежа глътка, опиянение, начин да се чувстваш предизвикан. Начин да разбираш по-добре това, което искаш от себе си, другите и живота. Начин да преоцениш вкусовете си, да промениш светоусещането си, да се обогатиш.

Към блога на Радостина: www.lifebitesblog.com

4. Betty travels

betty travels

Цветелина Цанкова (Betty). Завършила Икономика на туризма в УНСС, работила в България и Германия в сферата на културния туризъм, пътешественик и запален фотограф, през 2015г. обединява всичко това и създава първия туристически видеоблог в България: Betty travels.  За нея пътуването е хоби, работа и начин на живот. Запознайте се с едно момиче, което е новатор и обича да открива света и да го споделя с нас. В своя блог тя разказва приключенията си чрез видеа, фото истории и съвети за пътуване и ни пренася на красиви места в България и по света.

Към блога на Цвети: www.bettytravels.com

5. When Woman Travels

when woman travels

When Woman Travels е блог за пътувания, насочен към жените и дискутиращ специфичните проблеми, с които те се сблъскват, когато пътуват. Авторът, Гери Владева, използва собственият си опит от годините прекарани като експат в различни страни и от соло пътуванията си, за да даде конкретни съвети и препоръки на жените, които искат да пътуват повече.

Към блога на Гери: www.whenwomantravels.com

6. Andrey Andreev Travel & Photography

Andrey Andreev

Блогът за пътуване и фотография на Андрей Андреев Andrey Andreev Travel & Photograhy е място за споделяне на снимки, впечатления и преживявания от честите пътувания на Андрей и неговото семейство. Андрей, Мария и малката Ани много обичат да се разхождат по малките улички, да се пъхат из тунели и да откриват най-големите вкусотии откъм храна и вино в местата, които посещават. В техния блог ще намерите както разкази за приключения, така и много полезни съвети и вдъхновение, за да си организирате едно такова прекрасно пътуване сами.

Към блога на Андрей:  www.andrey-andreev.com

7. Друми в Думи

друми в думи

Друми в думи е блог за туризъм и пътешествия, предимно в България. Авторът Ели Иванова отразява в блога личните си впечатления от различни забележителни места и споделя интересна и полезна информация, свързана с тези места. Публикациите в сайта, както и фотографиите на всички представени забележителности са авторски. Блогът има доста широка аудитория – предимно българи, които харесват пътуванията и обичат да откриват и преоткриват интересни кътчета в нашата страна.

Към блога на Ели: www.drumivdumi.com

8. Kashkaval Tourist

kashkaval tourist

Kashkaval tourist е англоезичен блог за туризъм в България и на Балканите. От невероятни културни и природни дестинации през класически български ястия и напитки до задълбочени впечатления за местния климат, авторът на kashkaval tourist, Тодор, събира всичко в забавни статии в списъчен формат.

Към блога на Тодор: www.kashkaval-tourist.com

9. Time2Travel

time2travel

Блогът Time2travel възниква съвсем естествено като едно продължение на любовта на авторката, Юлия, към пътуванията и желанието ѝ да споделя тази невероятна емоция с повече хора. Тя постепенно катализира тази енергия в писането на пътеписи, в които разказва и помага на хората да откриват нови и непознати места, които да посетят. Голямата ѝ слабост са археологическите обекти.

Към блога на Юлия: www.time2travel.bg

10. Traveler Diary

traveler diary

Любовта към пътуването и преоткриването на всяка следваща дестинация са подтикът към създаването и на следващия травъл блог – Тефтерчето на един пътешественикTraveler Diary. Негов автор е Надежда – пътешественичка по душа, която силно подкрепя думите – „Опознай Родината, за да я обикнеш“. В блога ще намерите познати и не толкова добре познати забележителни места, препоръчани дестинации, походи в планината и още много. Всички те споделени с лични впечатления, любопитна информация и авторски снимки.

Към блога на Надежда: www.traveler-diary.com

11. Sunshine.bg

sunshine.bg

Sunshine.bg е блог за пътешествия и туризъм на български език, който съществува от 2012-та година. Блогът е място за споделяне на личен опит, съвети и впечатления, чиято цел е да докаже, че едно пътуване може да бъде много по-интересно и вълнуващо, когато си го организирал сам. Oт две години насам екипът (и най-вече авторът, Адриана) се занимава и с т.н Facebook блогинг, като в реално време публикува на страницата на блога във фейсбук, какво се случва по време на пътуванията им по света. По този начин правят аудиторията си съпричастна към преживяванията и емоциите си.

Към блога на Адриана: www.sunshine.bg

12. Trips Journal

tripsjournal.bg

Trips Journal извира в планината и тече навсякъде, където се съчетават дух и природа. Създаден да улесни онези, които желаят да скрепят връзката си с нея. Паралелът между блог и източник на полезна информация изгражда цялостната му същност на планинарски туристически портал. Ентусиазмът на автора Панайот Толев повежда читателите на преход по стотиците туристически маршрути из българските планини и равнини.

Към блога на Панайот: www.tripsjournal.com

13. Пътешествия без край

пътешествия

„Пътешествия без край“  е авторски блог на Венета Николова – журналист и пътешественик. В него тя публикува свои пътеписи, видеа и снимки от пътуванията си из България и чужбина, като набляга най-вече на малко познати кътчета – етнографски селища, стари манастири и крепости, изоставени църкви, закътани природни местности, както и интервюта с интересни хора, които е срещала по време на странстванията си из България. „Пътешествия без край“ бе номиниран за Годишната награда на Министерството на туризма в категория „Публикация на тема туризъм в България за 2016 г. в интернет блог“ .

Към блога на Венета: www.pateshestvia.net

14. Exploring beyond Sofia

Блогът Exploring beyond Sofia представлява глътка свежест от сивото ежедневие. Чрез него авторът, Дарио, иска да зарази читателите си с любопитството към заобикалящото ги и да ги амбицира смело да поемат към нови приключения. Така те ще могат да опознаят различни места, култури, хора, обичаи, нрави и в края на деня резултат да бъде много усмивки и безценни спомени.

Към блога на Дарио: www.beyondsofia.com

15. Rossi Writes

Rossi Writes

Роси стартира блога си Rossi Writes, за да споделя истории за интересни и вълнуващи места, които да опознаете при пътешествията си. Тя живее в Италия от три години, а преди това – 14 в Англия. Обича да открива градчета и забележителности, които остават встрани от масовия туризъм, да снима запомнящи се гледки, красиви сгради и средновековни замъци и да говори за вкусни храни, които са част от културата на един народ.

Към блога на Роси: www.rossiwrites.com

16.  Sun and Sany

Sun and Sany

Sun and Sany е блог на тема пътешествия и свободно време. В него пише Станислава (или както повечето хора я познават – Сани), която се стреми да споделя емоциите и впечатленията от местата, до които пътува. Любителската фотография е едно от хобитата й, затова публикациите в блога често са изпълнени с много снимки от познати и не толкова познати дестинации. В блога има още две секции – „събития“ и „храна“, с които понякога се разнообразява oсновната тема на блога.

Към блога на Сани: www.sunandsany.com

17. Redhead Explorer

redhead

Блогът Redhead Explorer използва авторски фотографии, за да покаже красиви места от България на пътешествениците по света. Авторът Ина обича да говори за прекрасните по-малко познати кътчета из българската природа и да пътува на мотор из страната и региона. От света разказва спомени за живота в Италия и САЩ, както и пътуването като фотожурналист сред коренното тайландско население от племето Карен.

Към блога на Ина: www.redheadexplorer.com

18. The Magic of Traveling

the-magic-of-traveling

Блогът The Magic of Traveling е създаден от авторите Бистра и Наце, за да могат те да покажат и разкажат защо да пътешестваш е най-добрият начин на живот. В него те споделят за техните пътешествия по света и у нас, как ги планират и организират и как се вдъхновяват. Те обичат виното, танците и да се потапят в живота на местните.

Към блога на Бистра и Наце: www.themagicoftraveling.com

19. Sunrising Life

sunrising life

Блогът Sunrising Life e създаден през 2016 година от Петър и Виктория – двама спътници в живота, споделящи любовта си към пътуването. Те решават да направят своя блог, за да споделят красивите места, които посещават и да бъдат полезни на хората със своите съвети. Двамата искат да покажат всяко едно местенце, което са посетили, както и любовта към изминаването на пътя до него, защото не е важна крайната цел, а самия път! В техния сайт Петър е човекът, който снима, а половинката му облича в думи преживяванията им. Поели по един път на здравословния живот, те споделят също различни кулинарни изкушения и полезна информация.

Към блога на Петър и Виктория: www.sunrisinglife.com

20. Storytelling Travelers

Storytelling Travellers

Запознайте се с Иво и Рози – запалени пътешественици обиколили над 50 страни из света и създатели на Storytelling Travellers – травел блог, който вдъхновява и помага на повече българи да пътуват и опознават света и неговите красоти и чудеса. Те са и създадели на обществото Globalize Bulgaria, което събира пътешественици всеки месец на нетуъркинг сбирки в София на различни теми – от Индонезия до Танзания, от гмуркания до изкачвания на върхове – всичко, което вълнува пътешествениците и ги обединява с хора с подобен интерес.

Към блога на Иво и Рози: www.storytellingtravellers.com


Харесва ли Ви селекцията от български травел блогове? Споделете какви са и Вашите впечатления.

Ако смятате, че сме пропуснали някой добър български блог, моля споделете с нас и ние с удоволствие ще се свържем с автора.

Прочетете други полезни статии ТУК.

Приятни пътувания с историите на напите Български Травел Блогъри!

TravelSmart.bg