Кои са най-вдъхновяващите жени пътешественици?

По случай празника 8-и март, решихме да споделим историите на две от най-вдъхновяващите български жени пътешественици. 

Люба Кутинчева

Люба-Кутинчева

Източник: https://bulgarianhistory.org/lyuba-kutincheva/

Люба Кутинчева е родена във Велико Търново през 1910 г. в семейство на лекар и музикант. Поради обстоятелствата по онова време, семейството й е принудено да се премести в Силистра, град, който малко по-късно попадава в румънска територия. Ставайки член на движението “Свободна Добруджа” тя е принудена от властите да емигрира и тя се насочва към Турция. Така и започва странството й в чужбина, което я отвежда до Япония, Барода, Бирма, Сиам (Тайланд), Индокитай, Борнео, Суматра, Цейлон, Формоза (Тайван), Южен Сахалин, Тунис, Триполи, Мадагаскар и много други далечни и близки кътчета на света.

Прочетете повече за Люба Кутинчева в статията в Bulgarian History.

Анка Василева Ламбрева

Анка Василева Ламбрева е първата българка направила околосветско пътешествие. Родена през 1895 г. в Карлово тя още от малка не приема предопределения начин на живот на жените по онова време и през 1928г. тръгва на самостоятелно околосветско пътешествие.

“През 1928 жените в България са имали едно единствено задължение – да  чакат мъжете си у дома, докато смирено бродират, готвят или кърпят някой  стар чифт чорапи.”

Научете повече за премеждията, през които е преминала с филма за нея в две части по-долу.

Надяваме се с тази публикация да сме събудили любопитството във Вас за тези две истински вдъхновяващи български жени и да прочетете повече за тях.

Пътеписи на настоящи български жени пътешественици можете да намерите в раздел “Истории”.

TravelSmart


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.