Как да пътуваме по света с Биткойн?

Има ли реални приложения Биткойн (Bitcoin)? С растящата популярност на така наречената криптовалута все повече хора си задават този въпрос. Заедно с Петя от xchange.bg ще се опитаме да дадем отговор в тази статия.

Тъй като Биткойн може да се съхранява много лесно на USB устройство, мобилен телефон или лаптоп, това го прави много удобен за пътуване. По тази причина и туристическата индустрия е една от първите, които припознаха предимствата на виртуалната валута.

В тази статия ще намерите информация за сайтове, с които можете да резервирате полети и хотели с биткойн, включително и една много интересна българска инициатива, за нещата, които можем да си купим с Bitcoin след като веднъж сме пристигнали на дестинацията ни, както и ще посочим няколко предимства и недостатъци на употребата на bitcoin за пътувания.

Запазване на полети и хотели с bitcoin

Ето и по-популярните сайтове, с които можете да си резервирате самолетен билет или хотел с Биткойн:


Сайтът интегрира плащанията с Биткойн още през 2013г., което го прави и един от първите сред онлайн туристическите агенции.

Платформата има много лесен интерфейс и предлага възможността да си закупите самолетни билети от и до всяко кътче на света, да резервирате хотел, както и да си наемете кола. Първоначално цените са заложени в щатски долари, но когато стигнете до самото плащане, може да изберете да платите с Биткойн.

btctrip
Платформата е създадена през 2013г. специално за Биткойн общността. Лесна e за навигиране и може да се плаща както с Биткойн, така и с Лайткойн (Litecoin), но не и с фиатни пари (нормални валути).

Работят директно с авиокомпаниите и хотелите, така че няма посредници. Много от най-влиятелните имена в света на криптовалутите са им били клиенти, сред които Роджър Вер и Николас Кери!

destinia
Испанската туристическа агенция също предлага както резервация на самолетни билети, така и хотели. Хубавото е, че сайтът показва директно сумата в Биткойн. Тъй като в момента стойността на една единица от криптовалутата е над 7000 долара, те са решили да показват цените в милиБиткойн, тоест една хилядна от 1 Биткойн.

Expedia
Това е една от най-известните агенции в света, която е в бизнеса от далечната 1996г. От 2014г. си партнират с Coinbase, една от най-големите борси за криптовалути, които често са използвани и като портфейл за съхранение на криптовалута.

За момента Expedia са ограничили възможността да се плаща с Биткойн само за резервации на хотели. След като си изберете хотел, на страницата за плащане ще откриете опцията да направите превод с Биткойн. Expedia ще Ви пренасочат към Coinbase, където трябва да заплатите в рамките на 15 минути точното количество Биткойн. Недостатъкът е, че сте обвързани да ползвате Coinbase, а не който и да е портфейл.


Българският проект за крипто валути в туристическата индустрия

Технологията на блокверигата (blockchain), върху която е изградена мрежата на Биткойн, освен за кешова система може да има още безброй приложения. Пример за това е Lockchain.co, който е изцяло български проект с участието дори на бившия президент на България, Росен Плевнелиев. Проектът Lockchain представлява платформа за отдаване и наемане на частни имоти за настаняване и хотелски стаи без посредници. Така Lockchain ще се конкурира с гиганти в индустрията като Airbnb и Booking.com.

За какво можем да използваме bitcoin след като пристигнем?

Все повече нараства броят на бизнесите, които приемат Биткойн като разплащателно средство. Докато се разхождате по тесните улички на Рим или из шумните пазари на Токио, съвсем не е изключено да видите този знак.

bitcoin accepted here

А за да е още по-лесно да откриете местата, където може да плащате с дигиталната валута, то Coinmap.org са направили карта на света с магазини, ресторанти, кафенета, клубове и бизнеси, които приемат Биткойн. Просто въведете мястото и филтрирайте какво точно търсите. Картата е много лесна за използване, а и изглежда много добре!

Ако все пак Ви е нужно да се разплатите в местната валута, посетете CoinATMradar.com и вижте къде най-близо до Вас има битомати (банкомати за биткойни). Най-често срещани са в Европа, Източна Азия и Северна Америка. През тях можете да обмените както Биткойн за фиатни пари, така и обратното, ако са Ви останали пари от местната валута, които няма да Ви трябват повече.

Предимствата и недостатъци от използването на bitcoin при пътуване

Въпреки че Биткойн е виртуална валута, тя може да има съвсем реално влияние върху това как ще прекарате пътуването си. Посещенията на нови места не биха имали смисъл, ако не се запознаете с местните хора, техните навици, традиции и култура.

Така например, ако се нуждаете от локалната валута, то може да проверите в meetup.com за срещи, организирани от местни Биткойн ентусиасти. Освен, че ще обмените част от Биткойните си, ще имате шанса и да създадете нови приятелства. Може да използвате и сайта LocalBitcoins, за да обменяте криптовалута за фиатни пари с хора, които се намират близо до вас.

За съжаление, много туристически места са пълни с джебчии, а ако загубите банковата си карта и кеша си, може да си навлечете доста проблеми. Затова освен обогатяването в нематериален смисъл, Биткойн има и предимството, че освен някой хакер, трудно някой друг би бил могъл да ви открадне дигиталните пари, стига да знаете частните ключове към Биткойн портфейла си. С дигиталната валута Ви е необходим само телефон или компютър с достъп до интернет, за да си възстановите средствата.

Определено можете да обиколите света с Bitcoin и въпреки, че е трудно да откраднат койните Ви докато пътувате, имайте в предвид, че цената на Биткойн може да е силно волатилна, тоест цената в някои дни може да варира доста, както нагоре, така и надолу. Отделно Биткойн се търгува на различни курсове в различните държави, от което може да спечелите, но и да загубите.

Най-важното все пак е да сте подготвени добре за пътуването си и да му се насладите докрай!

Прочетете и други полезни статии за пътуване в секцията Полезни Статии.

TravelSmart.bg


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.