Великолепната Индонезия: Бали

Това е разказ в три части за едно вълнуващо двуседмично пътуване до Индонезия, една изключително красива и изпълнена с разнообразие страна. Краткото ми пътешествие включва 3 региона: Бали, Ломбок и Лабуан Баджо.

В поредицата от три статии ще намерите хронологично описание на по-важните моменти от пътуването ми, полезни съвети, любопитни истории за хората и местата, с които се срещнах и посетих, както и много снимки и видеа, заснети в продължението на цялото пътуване.

Кои са посетените места?

  • Бали: Легиан, Пандауа, Улуату, Бесаких, Телага Уаджа, Убуд и Семиняк
  • Лабуан Баджо: Национален парк Комодо, о-в Ринка, о-в Падар и Розов плаж
  • Ломбок: Южна Кута, Саде и о-ви Гили

За кого е подходяща историята?

Публикацията е подходяща за хора, които планират пътуване до Индонезия и за такива, които все още се колебаят към коя дестинация в Азия да потеглят. Историята също така би била интересно четиво и за просто по-любопитните пътешественици, без конкретни планове в посока Индонезия.

*Част от снимките са направени от фотографката Лияна Пандeлиева по време на съвместното ни пътуване, за което искам да ѝ благодаря.

Няколко първоначални думи…

Казвам се Мартин, 29г., и се опитвам да пътувам при всяка възможност. До момента съм посетил 37 държави, най-вече в Европа и Южна Америка. Преди пътуването ми до Индонезия през юли, Азия беше една голяма, все още неотворена книга за мен и за това интересът и любопитството ми бяха на пределно ниво.

Пътуването ми се състоя от два периода, по една седмица всеки и включваше дестинациите Бали, Ломбок и Лабуан Баджо. През първите седем дни бях част от международна група, с която повечето ни дейности бяха предварително планирани, а през втората седмица бях напълно сам и не бях организирал нищо освен хостела за първата нощувка. Тоест това бяха два доста различни стила на пътуване, които ми показаха Индонезия в две много различни светлини, но същевременно еднакво привлекателни и вълнуващи.

Заминаването: Полети, Free Doha Tour…

Полетите ни бяха с авиокомпанията Qatar Airways, от София до Бали (Денпасар), само с едно прикачване в Доха, Катар.

Както и в предишните случаи, в които съм летял с Qatar Airways, обслужването беше на високо ниво, полетът беше комфортен, а ястията едни от най-вкусните, които някога са ми били сервирани в самолет.

Едно от интересните неща, които направих по време на пътуването ми обратно към България, беше Free Doha Tour организиран от Qatar Airways. Това е безплатен тур с автобус, по време на който се спира на 3-4 места за по 20-30 минути и се издава безплатна виза на пътника. Местата доста бързо се изчерпват и аз успях да се запиша, просто защото кацнах в Доха много рано сутринта.

Пристигане в Бали и настаняване в Легиан

След като пристигнахме в Денпасар, Бали, бяхме посрещнати от местен гид и група момичета, облечени в традиционни балинийски дрехи. След топлото посрещане се отправихме към местен ресторант, където ни беше и първия допир до местната кухня. Ресторантът не беше твърде претенциозен, но пък много интересен и храната беше много вкусна. Повечето пъти ястията се сервират в няколко големи плата, които споделяхме в групи от по 3-4 души.

След вечерята се отправихме към хотела ни – Mercure Bali Legian****. Легиан (Legian) е градчето между Кута и Семиняк (Вижте картата по-долу). То е доста по-спокойно от Кута, има доста ресторанти и хотели и е в директна близост до плажа. Може би най-големият плюс на Легиан беше по-малкия трафик и съответно доста по-малките задръствания в сравнение с Кута. (Да, това е много важен фактор при избора на място за отсядане в Индонезия. Доста често можете да прекарате часове в огромния трафик там).

 

Кута е най-туристическото място на остров Бали. Атмосферата и типът заведения наподобяват тези в централната част на Слънчев Бряг – или с две думи, всичко там е направено само и единствено за туристите и техните пари. В Семиняк също можете да намерите клубове и барове, но те далеч не са толкова много и атмосферата в градчето е доста по-приятна.

Съвет

Задължително проверете добре предварително в какъв регион ще отседнете, за да сте напълно сигурни в избора си и за да няма изненади. Въпреки че е сравнително малък остров, Бали е едно много разнообразно място, вариращо от модерни, туристически, препълнени с хора и коли места, през доста селски и аграрни региони до духовни селища изпълнени с храмове.

Плажът Пандауа (Pandawa Beach) и Улуату (Uluwatu)

Плажът Пандауа  и Улуату се намират в южната част на остров Бали.

Pantai Pandawa, както местните наричат плажа Пандауа, е сравнително ново откритие за туристите, като първите по-големи групи са започнали да идват тук след 2012 г. В днешно време мястото е много популярно за местни семейства, които по-скоро се разхождат наоколо и по-малко се излежават (Вижте няколко снимки по-долу). Плажът е забележителен с големите стръмни скали около него, с вдълбани арки и бели религиозни статуи поставени в тях. Има и възможността да се вземе кану под наем (с или без гребец вътре) и да се поплава наоколо. Малко повече информация за плажа Пандауа можете да намерите тук.

На база цялото ми пътуване, мнението ми е че плажът Пандауа не е място, на което да отидете и да прекарате цял ден лежейки на пясъка (който пясък е по-скоро ситни камъчета, които не са крайно удобни), но пък е нещо, което е различно и хубаво да се види, а и е по път за Улуату.

Улуату (Uluwatu) от друга страна пък е едно много интересно място, което е комбинация от свещена зона с важен за местните хиндуисти храм (Uluwatu Temple – Pura Luhur Uluwatu) и една от най-добрите дестинации в света за каране на сърф.

След като посетихме храма и се разходихме в околностите, си взехме билети и за местното представление на танца “кечак” (Kecak dance). Това не е просто танц, а цяла театрална постановка с културни, религиозни и леко комедийни елементи. Силно препоръчвам да посетите това представление, особено в Улуату, тъй като сцената там е тип затворен летен театър и е с много силно автентична атмосфера. (Разгледайте снимките и видеото по-долу.)

След Улуату се отправихме към местен ресторант и след това обратно към хотела.

Besakih Mother Temple (Pura Besakih) и Рафтинг в Телага Уаджа (Telaga Waja)

На следващия ден посещенията на интересни забележителности и занимания продължи още по-силно. Още рано сутринта се отправихме към “Храма-майка Бесаких” (Besakih Mother Temple). Това е един огромен комплекс от хиндуистки храмове, разположен в централната част на остров Бали. Разхождайки се там чувството е наистина много силно, най-вече заради многото и разнообразни храмове, мириса от множеството религиозни дарове към боговете, които те правят, а може би и влажният климат и леката мъгла допълнително допринесоха за митичното усещане. Забавно беше, че някои от множеството малки момиченца, които се опитват да ти продадат картички пред храма, са научили по няколко изречения на всеки език, включително и на български. (По-долу в снимките можете да видите момиченцето с черната шапка, което говореше български.)

Второто ни занимание за деня беше рафтинг по река Телага Уаджа. До този момент бях карал рафтинг лодка единствено в една сравнително спокойна река в Италия и в Кресна, България. Това преживяване беше по-различно поради няколко причини. Първо, по трасето имаше множество скали, които направиха спускането доста по-екстремно – една от лодките даже се спука при сблъсък с една от тези скали. Реката преминава единствено през буйна дъждовна гора, с множество птици и местни племена. А една от най-вълнуващите неща беше преминаването с рафтинг лодката под водопад дълъг около 20 метра. Въобще, това беше едно доста вълнуващо преживяване и ако сте  в околностите на Убуд, е препоръчително да го направите.

Така и приключи първата част от пътуването ни в Индонезия. На следващия ден се отправихме към Лабуан Баджо, където ни очакваше една различна Индонезия – много повече природа и по-малко туристи и културни и религиозни забележителности. Десет дни по-късно аз се върнах в Бали, когато и посетих Убуд и Семиняк, но за това ще ви разкажа в тратата част от разказа ми.

Очаквайте скоро Част 2 и Част 3 от пътуването ми в Индоензия! 🙂


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.