Андалусия! Със сигурност надмина нашите очаквания и ни остави напълно омагьосани. Бели селца нахвърляни по планински склонове, градове богати на култура и история и вибриращи с живот, невероятни гледки и морски залези, тапас, сангрия и усмихнати хора, сякаш усвоили изкуството на добрия живот.

В тaзи статия ще ви разкажем за андалусийското ни приключение и за местата, до които успяхме да се докоснем в едноседмичнaта си обиколка. Също така успяхме да съберем и малко полезни съвети и идеи за сравнително по-икономично пътуване, които ще оставим тук за следващите, които ще се вдъхновят да откриват тази част на Европа.

Малко за Андалусия …

Андалусия, разположена в най-южната част на страната, заобиколена от стотици мили средиземноморска и атлантическа крайбрежна ивица и пъстро и богато културно наследство, завещано от маврите. Ислямският народ управлявал в продължение на 800 години, който освен че за времето си внася нови за Средновековна Европа екзотични подправки, плодове и тъкани, завещава и изящество от дизайн, архитектура и естетика и постижения в инженерството, медицина и философия.

Андалуйският ни маршрут:

Малага

Продължителност: 2 нощувки / 1 ден

Нашето приключение започва от Малага, поради простата причина, че има директни полети от София до Малага (с Bulgaria Air, Wizz Air и Ryanair през лято 2021), които отвеждат в сърцето на Андалусия. Предварително си бяхме запазили кола под наем, с която да се придвижваме по време на цялото ни пътуване. Колата си наехме от RecordGo, тъй като беше най-изгодното предложение за наемане с дебитна карта в Rentalcars.com. Платихме около 19 Евро на ден с включена пълна застраховка (около 135 Евро за цялата седмица).

Малага е пристанищен град и микса от излаз на море, поради което често наричан портата към Costa del Sol, съчетан със старата му част “Centro Histórico” прави града очарователен. Освен това е и родно място на Пикасо, предлагайки културен живот, но има и  модерна страна, в лицето на артистичния дистрикт Сохо, обрисуван от улично изкуство, както и реконструираното през 2011 пристанище, което е едно от най-старите в света (на около 3000 години). Не на последно място, Малага предлага и прекрасни гледки и плажове, а целия град е осеян с палмови дървета и тропическа растителност, накъдето и да се огледаш.

Разполагаме с един пълен ден за обиколка на Малага и се възползваме максимално от времето си там. Започваме разходката си от “Centro Histórico”, тъй като сме отседнали почти в сърцето му и още излизайки сме заобиколени от пластове история: руините на Римски театър, средновековен мавърски дворец, построен върху останките на финикийски фар, 13-вековната Алказаба и красива барокова катедрала.

малага център  малага градини

Алказаба де Малага (Alcazaba de Málaga)

Алказаба (от арабски-цитадела, защитна крепост на град) е разположена на хълма Гибралфаро.

Отвън бившата мавърска крепост, наподобява Алхамбра в Гранада, която също успяхме да посетим и независимо, че е доста по-малка със сигурност си струва отделеното време. Обиколката на Алказаба започва от центъра на града близо до римския театър. От входа й се насочваме по лек наклон нагоре, разхождайки се между богати на растителност, фонтани и хармоничност градини и вътрешните дворове на крепостта.

Уточнение: Няма директна връзка между Алказаба и по-високо разположения Castillo de Gibralfaro. Трябва да напуснете Алказаба от същия вход през който сте влезли, за да последвате пътя нагоре до Castillo.

алказаба  алкасаба

Кастийо де Гибралфаро (Castillo de Gibralfaro)

малага андалусия

Castillo de Gibralfaro е разположен над Алказаба и един от акцентите на Малага. Двореца е построен през 14-ти век, за да предпазва Алказаба.

Начина по който стигаме до там, и който препоръчваме , е около 25 минутна пешеходна разходка покрай самата крепостна стенa. Пътеката започва от Алказаба в стария град от улица Paseo Don Juan Temboury и на места е стръмнa, но предлага невероятни гледки над морето, изкачвайки се нагоре и откривайки Малага в цялата й прелест. Ако пък ви е горещо за разходка, в зависимост кога посещавате, може да стигнете и с автобус  (No. 35) .

Информация за входна такса: 3.50 евро (намален комбиниран билет за Alcazaba + Castillo Gibralfaro: 5.50 евро)

андалусия испания

Остатъка от деня ни в Малага

Също така успяваме да се разходим до сградата на Mercado Central de Atarazanas, която в момента помещава най-големия пазар за храна в Малага, а самата конструкция е пример за архитектура от 19 век, някога първоначално използвана за корабостроителница, като в момента единствената останaла част  от нея е старата величествена порта.

меркадо малага   сохо

Разходихме се набързо и из по-алтернативната страна на Малага в лицето на арт квартала Сохо, който след публична инициатива съживява квартала и момента помещава арт събития, изложби, концерти и улично изкуство на светоизвестни имена като Obey.

Залеза посрещнахме покрай пристанищната част на Малага . Тази част на града е модернизирана и обновена и днес доста оживена. Предлага и много места за хранене или напитки, откъдето може да изпратиш деня по много приятен начин, усещайки вибрациите на градския живот.

Къде се хранихме:

Casa Lola – заведение/бар предлагащо огромно разнообразие от тапас. Определено го препоръчваме на по-бюджетно пътуващите.

Pepa y Pepe – типичен оживен бар в централната част на Малага

Паркинг:

Паркирахме безплатно близо до университета (Plaza del Ejido).

Каминито дел Рей (Caminito Del Rey)

Продължителност: половин ден

На втория ден от пътуването потегляме към “Caminito del Rey” или буквално преведено “пътечката на краля”, дълго време известна като една от най-смъртоносни пътеки в света. Тясната пътечка в каньона Ел Чоро се вие по отвесните скали над 100 метра над река Гуадалорсе. Дълга е около 3 километра, а ширината й е едва метър. Прокарана е в началото на ХХ век, за да осигури достъп на работниците във ВЕЦ до два водопада. Пътеката е „на Краля“, след като Алфонсо XIII минава по нея през 1921 г., за да присъства на откриването на язовира Конде де Гуадалорсе. С годините Ел Каминито дел Рей се руши и след няколко фатални случая през 1999 и 2000 г., испанските власти блокират достъпа до нея. Сред повторното ѝ откриване „най-опасната пътека в света“ бързо се превръща в туристическа атракция, която привлича търсачи на силните усещания от цял свят.

В момента пътеката е напълно обезопасена и няма нищо общо с фаталното си минало. Натуралния хабитат в Ел Чоро е изключително интересен и се насладихме на зашеметяващи гледки, тъй като пътеката се вие между дефилета, каньони и голяма долина, а под краката ни се разкриваха буйните води на Гуадалорсе. Въпреки това, виждайки старата тясна пътека, разрушена на доста места ни караше да настръхваме на моменти.

каминито дел рей андалусия caminito del rey

Как стигнахме до там?

Може да се стигне до старта на Каминито с кола или влак. Друго нещо, което също е добре да се спомене е, че пътекета е линейна и в едната посока трябва да се вземе автобус, който е много удобен и пътува на всеки половин час. Решихме да паркираме автомобила си в края на пътеката и да вземем автобус до стартиращата точка на прехода. По този начин след прехода щяхме да се озовем ня няколко метра от колата ни и да си спестим време от допълнително хващане на автобус до началната точка. От автобусната спирка в началото на прехода трябва да се походи 15-20 мин до старта на Caminito Del Rey. Има два варианта да стартиране на прехода, по-кратък (минаващ през тунел) и по-дълъг.

Взехме си билет с гид, който разказваше на испански и английски, но тъй като групата беше предимно от испанско говорящи, надделяваше испанският. Освен това през цялото време трябваше да сме със слушалки, следвайки гида и ако искахме да спрем, за да се насладим на гледка, връзката се разпадаше, така че в един момент просто свалихме слушалките и се отказахме да следваме групата.

каминито

Информация за билети, цени:

Вход без гид: € 10
Вход с гид: € 18.
Билет за автобус: € 1,55

Препоръка: Закупете си билетите за Каминито дел Рей предварително, тъй като често се изкупуват и на място може да няма налични. Резервирайте билетите си в официалния сайт: www.caminitodelrey.info 

Ронда (Ronda)

ронда  ронда андалусия

Продължителност: 1 ден, 1 нощ

Взимаме си ободряваща почивка след жаркото слънце по “кралският път” и отново потегляме. Този път крайната спирка е Ронда, където и ще нощуваме.

Ронда е един от най-старите градове в Испания, първо завладян от келти, а след това обитаван от римляни и маври и историята на мястото може да бъде усетена от всяко едно кътче на града. Oсвен това е и едно от най-известните така наречени Pueblos Blancos (бели села) на Андалусия и то не без причина-разположен живописно над скалисто плато, Ронда е разделена на две части – стара част (La Ciudad) и нова част (El Mercadillo) от необятното дефиле El Tajo, свързани от висок каменен мост Puente Nuevo, който е и една от главните забележителности. Панорамни и зашеметяващи гледки към Puente Nuevo могат да бъдат наблюдавани от различни части на града като тази, на която ние се насладихме най-много, беше слизайки в ниската част на дефилето от площад Plaza de María Auxiliadora, следвайки непавиран път, който ни изведе на място където успяхме да усетим целия мащаб на разкриващата се пред нас гледка, заобиколени от необятни поля огряти от златната и мека светлина на залеза.

мост ронда  бели села

Един ден ни беше напълно достатъчен, за да обиколим градчето, разхождайки се по уличките на града и минавайки през исторически сгради и още панорамни гледки, като някои от най-популярните са тези при старият мост Puente Viejo, моста на Сан Мигел, разположени надолу по реката през която преминава El Tajo и градините на Alameda del Tajo.

Градчето, също така е част от маршрута на така наречените романтични пътешественици Viajeros Romanticos-артисти и писатели като Орсън Уелс, Александър Дюма и Ърнест Хемингуей, които през 19-ти век в резултат на процесите на индустриализация, през които преминават много от държавите в Северна Европа и водещи до разруха на природни забележителности и разместване на цели популации от хора от селата към градовете, тръгват в търсене на изгубения рай и намират вдъхновение в различни места в Южна Европа.

Къде отседнахме?

Ronda hotel Polo – Стандартен 3-звезден хотел с добра локация.

Къде вечеряхме?

Tabanco los Arcos – Типично ресторантче с гледка към “Новия мост” и голямо разнообразие от вина и хамон.

Из Андалусия част 2

Очаквайте скоро и част 2 от пътеписа от Андалусия, в който ще научите повече за престоя в Сетенил де лас Бодегас, Гранада, Нерха и всички плажове, които посетихме в региона.

Имате ли въпроси относно пътуване из Андалусия?

Не се колебайте да споделите въпросите си или Вашите впечатления от Андалусия с коментар по-долу. Ще се постараем да отговорим на всеки.


Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.