Сетенил де лас Бодегас, Гранада и Нерха

В “Из Андалусия. Част 2” продължаваме разказа си за пътуването ни из южната испанска провинция. Ще се спрем на трите най-важни спирки през втората половина от пътуването ни – Сетенил де лас Бодегас, Гранада и Нерха. 

В първата ни статия “Из Андалусия: Малага, Каминито дел Рей и Ронда” разказахме за първата половина от пътуването ни. Не пропускайте да прочетете и нея, ако все още не сте.

Андалуйският ни маршрут:

Сетенил де лас Бодегас (Setenil de las Bodegas)

сетенил

Престой: 4 часа

Тръгваме за Гранада от Ронда, но на път искаме да го съчетаем с посещение на поне още едно от белите андалуйски селцаСпираме в Сетенил де лас Бодегас, което е само на 20 км от Ронда.

Малките, тихи селца, повечето от които са разпръснати по хълмовe и заобиколени от планински пейзажи се различават с разположените по тях семпли боядисани в бяло къщички, артхитектурата на които е повлияна от Северна Африка ( в наши дни Алжир и Мароко), родната земя на маврите.

За разлика от повечето селца в района, Сетенил не е построен на хълм, а в нещо като клисура и много от къщите са построени директно в скалите. На места гледките са доста необичайни и предлагат много интересна визия на симбиозата, която е намерил човека с природата. Разходихме се из лъкатучещите симпатични улички на града и обядвахме на плътна сянка под хладината на една скала на една от най-известните улички за града Cuevas del Sol.

Добре да знаете: Не се опитвайте да стигнете шофирайки до центъра на Сетенил де лас Бодегас. Уличките за изключително тесни и ще ви бъде много трудно да откриете място за паркиране. Ние успяхме да паркираме още на влизане в градчето и се придвижихме пеш до центъра на града.

Гранада (Granada)

Продължителност: 2 дни, 2 нощувки

Гранада е място с невероятна красота, култура и история Градът е разположен живописно в подножието на планината Сиера Невада и е в сърцето на Андалусия. Някога бил един от най-грандиозните испански градове като столица на мавърското кралство в продължение на два века.

За маврите, пристигащи от Северна Африка, плодородната среда, която Гранада предлага, е била като рай на земята. Династията Насрид управлява с разкош, както никъде другаде по време на Средновекието. Алхамбра, завещанието от този период и последният дворец на Насридите, е също така и мястото където цъфти с пълно великопелие гения на една усъвършенствана и изтънчена за времето си цивилизация.

гранада

Гранада, която процъфтява в продължение на няколко века, остава и последния бастион в кралството на маврите в Испания. Когато католическата монархия окупира града през 1491 година, това  слага и края на  арабското управление в Испания.

Въпреки, че сега Гранада днес е предимно християнска, тя носи наследството на богато ислямско, еврейско и циганско влияние.

Ренесансовата католическа катедрала някога е била джамия. Албасин (старият квартал на маврите) и Алкайсерия (Alcaicería) (пазара за подправки) носят автентичен арабски оттенък. Колоритна циганска култура и фламенко танци могат да бъдат открити в пещерите на района Сакромонте (Sacromonte).

Alhambra и Generalife

Разбира се, задължително в нашата програма е посещението на най-големият паметник на арабската култура в Испания – Алхамбра, който се състои от крепост и архитектурен комплекс, както и прочутите градини Хенералифе – лятната резиденция на емирите.

Мавърският емир Mohammed ben Al-Ahmar упълномощава конструкцията на Алхамбра (букв. “Червената крепост”), превърната в дворец от Yusuf I, султан на Granada, в средата на 14-ти век. Двореца е построен в типичния за мавърското управление стил, отвън изглежда доста непретенциозно, но отвътре почти всяка повърхност и част е покрита от богати орнаменти, състоящи се от арки, калиграфия и изящни арабески. Почти навсякъде също се чува ромоленето на вода, идваща от множеството водни пространства, неизменна част от архитектурата.

Алказаба, защитната крепост, също и най-старата част комплекса Алхамбра, разположена на стратегическо място за наблюдение на града. Най-популярната част от Алхамбра са дворците на Насридите, построени също и като официална резиденция за мавърските крале на Гранада. Те се състоят от три части: Mexuar, което са били местата за бизнес,  Serallo и Harem- направен специално за съпругите и любовниците на управниците.

Градините на Хенералифе, използвани като лятна резиденция и място за отмора и възстановяване на царските особи, представляват огромна зелена площ от хармонично разположени градини, фонтани и водни пространства, които носят усещане за спокойствие.

Албасин (Albayzin/Albaicín)

Албасин (Albaicin) е стария мавърски квартал на Гранада, разположен срещу хълма, на който се разпростира Алхамбра. Кварталът предлага страхотни гледки към крепостта на фона на планинската верига Сиера Невада, като любимата ни е тази при църквата Сан Николас. Албасин е бил място пребивавано от занаятчии по времето на маврите, представлява и лабиринт от тесни улички водещи до различни места като пазарите за коприна и подправки и още много малки арабски магазинчета за сувенири, стигащи чак до реката Дарро, където също може да се разходите по известната уличка на Гранада Carrera del Darro.

За да научим повече за централната и основна част на града се включихме в Еssential Granada Free tour, който препоръчваме. Гидът ни, студент по история от местния университет, ни разказа много интересни факти, представени по забавен начин, което още повече обогати начина, по който успяхме да видим Гранада. Освен това се запознахме и обменихме впечатления с група от цял свят.

албасин албасин

Сакромонте – Фламенко шоу

Сакромонте е разположен по разтежението на хълма Валпараисо (Valparaíso), един от няколкото хълма в Гранада. Районът, чийто обитатели са предимно от Хитано произход (ромско население в Испания), е много живописен с бели пещери създадени в скалите и използвани като места за живевене. Мястото също е и като основен център за фламенко музика и танци. Разхождайки се от много места се чуват звуците на китари и отчетливото тропане, характерно за фламенко танците.

Ние също успяхме да се докоснем до магията на фламенкото. Посетихме Zamra Maria la Canastera, като наистина бяхме силно впечатлени от емоцията на музиката и танца.

Съвети

Free Walking Tour – Включихме се към Essential Granada Free tour и останахме много доволни от гида Алберто.

https://walkingranada.com/en/

Фламенко шоу – Zamra Maria la Canastera

Къде отседнахме?

Отседнахме в стая част от къща за гости наречена La Morada. Резервацията направихме през AirBnB. Собственичката е от Уругвай, много е гостоприемна и е прекарала 2 месеца в България.

Нерха (Nerja)

Продължителност: 2 дни, 2 нощувки

nerja

За последната си спирка решаваме да забавим темпото край испанското крайбрежие Коста дел Сол (Costa del Sol). Спираме в чаровното испанско градче Нерха, което се намира между Гранада и Малага.

От Балкона на Европа (Balcón de Europa), което е и централната пешеходна уличка, се разкрива страхотна гледка към един от плажовете на градчето, както и към сините води на Средиземно море, на фона на назъбена планинска верига. Оттам може да се насочите към малките улички на стария град, които предлагат разнообразие от магазинчета и тапас барове, и където опитахме и може би най-вкусната храна по време на пътуването си, а навсякъде храната бе изключително добра.

коста дел сол

Освен градския си плаж, в региона на Нерха има още над 10 плажа и успяхме да обиколим няколко от тях.

Маро (Playa de Maro)

Mалък плаж намиращ се под скалите на планинската верига Техеда (Tejeda) и част от националния парк Акантиладос де Маро (Acantilados de Maro). Отидохме там защото бяхме разбрали, че може да караме каяци покрай скалните и пещерни образувания на парка, водещи до 15 метров водопад, под който да минеш с каяка се оказа изключително забавно. Каяка наехме от самия плаж, без предварителна резервация.

плаж нерха

Кантарихан (Playa de Cantarrijan)

Най-много ни хареса Playa de Cantarrijan на около 15 км от Нерха, също част от защитените територии на Natural area of Los Acantilados de Maro. Водата беше кристално чиста и можехме да наблюдаваме пасажи с рибки с просто око. Също така има хайкове достъпни от самия плаж, но не успяхме да направим и това, но се насладихме на няколко часа сред най-синьото синьо.

Ето тук можете да разгледате още за плажовете в региона: https://www.spain-holiday.com/Costa-Del-Sol-East/articles/c/beaches

Съвети:

С две ръце препоръчваме Redondo Bar, където се хранихме няколко пъти, храната беше невероятно вкусна и опитахме най-различни рибни деликатеси съчетани с тапаси. Вероятно знаете, че на много места в Испания, заедно с поръчването на напитка се сервира и безплатен тапас, като на това място разнообразието беше голямо. Освен това уличката, в която се намира бара, е много оживена и вечер атмосферата е много приятна.

Нерха

Къде отседнахме?

В Нерха отседнахме в Hotel Bajamar Centro. Приятен 3-звезден хотел в близост до плажа и центъра и бърз достъп до магистралата. Има и басейн на покрива.

.

Край

Пътували ли сте в Гранада, Нерйа и Сетенил де лас Бодегас?
Моля, споделете и Вашите впчатления и опит с коментар по-долу.

Благодарим Ви!

Advertisement

Участвай в играта на Fuzetea и Tripadvisor и може да спечелиш уникално all-inclusive пътешествие за двама в чужбина по избор измежду Рим, Барселона, Мексико Сити, Истанбул или Сингапур.

Научи повече за играта във видеото и в сайта на TripAdvisor.

Сайтът ни съществува благодарение на подкрепата на нашите потребители. Някои от връзките (линковете) в статиите ни могат да бъдат част от партньорска програма. По този начин бихме получили комисионна, в случай че Вие ги използвате и направите поръчка. Това не повлиява на крайната цена за Вас и ни дава възможност да продължим делото си. Винаги предлагаме партньори, в качестовто на чиито услуги истински вярваме и харесваме. Благодарим Ви.

Advertisement
Advertisement
Advertisement